Ανιχνεύθηκε κορονοϊός σε κατοικίδια, οι παρενέργειες και η μετάδοση

Ανιχνεύθηκε κορονοϊός σε κατοικίδια, οι παρενέργειες και η μετάδοση

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Veterinary Record» αποκάλυψε ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με το στέλεχος Α του νέου κορονοϊού, το οποίο είχε γίνει ευρέως γνωστό ως βρετανικό.

Όπως αναφέρει η μελέτη τα κατοικίδια μπορούν να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό και να αφήσουν παρενέργειες, ωστόσο, από ότι φαίνεται οι ιδιοκτήτες τους είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση και όχι το αντίστροφο.

Εμφάνιση μυοκαρδίτιδας στα ζώα

Στη μελέτη περιγράφεται η πρώτη ταυτοποίηση του στελέχους Άλφα σε κατοικίδια: δύο γάτες και ένας σκύλος διαγνώσθηκαν θετικοί σε μοριακό τεστ ενώ δύο άλλες γάτες και ένας επιπλέον σκύλος φάνηκε να διαθέτουν αντισώματα στον ιό δύο ως έξι εβδομάδες αφότου ανέπτυξαν συμπτώματα καρδιοπάθειας. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων είχαν εμφανίσει αναπνευστικά συμπτώματα μερικές εβδομάδες προτού νοσήσουν τα κατοικίδιά τους και είχαν επίσης διαγνωσθεί θετικοί στην COVID-19. Ολα τα κατοικίδια εμφάνισαν οξεία καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός).

Κίνδυνος μόλυνσης των ζώων συντροφιάς

«Η μελέτη μας παρουσιάζει τα πρώτα κρούσματα του στελέχους Α του νέου κορονοϊού σε σκύλους και γάτες και υπογραμμίζει, περισσότερο από ποτέ, τον κίνδυνο μόλυνσης των ζώων συντροφιάς με τον SARS–CoV-2» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Λούκα Φεραζίν από το Κτηνιατρικό Κέντρο Αναφοράς Ralph στη Βρετανία και προσέθεσε: «Περιγράφουμε επίσης τις άτυπες κλινικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονταν από σοβαρές ανωμαλίες στην καρδιά – κάτι που έχει αναγνωριστεί πλέον ως επιπλοκή στους ανθρώπους με COVID-19 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε περιγραφεί σε κατοικίδια».

«Ένοχοι» για τη μετάδοση οι άνθρωποι

Κλείνοντας ο δρ Φεραζίν θέλησε να τονίσει ότι η μόλυνση των κατοικίδιων με τον νέο κορινοϊό παραμένει σχετικώς σπάνια. «Μάλιστα με βάση τις παρατηρήσεις μας, φαίνεται ότι η μετάδοση του ιού γίνεται από τους ανθρώπους στα κατοικίδια παρά το αντίστροφο» κατέληξε ο ερευνητής.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/301gWyS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη