Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι, εφαρμογή στα κινητά ειδοποίησε κατοίκους δευτερόλεπτα πριν τη δόνηση (βίντεο)

(Φωτ.: INTIME)

Στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων έχει μπει η ισχυρή δόνηση που «ταρακούνησε» σήμερα το πρωί την Κρ΄΄ητη.

Αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 07:00, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 48 χλμ νοτιοδυτικά της Άρβης.

Μιλώντας για τον σεισμό, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε στο OPEN ότι το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Μάλιστα, δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό στην Κρήτη οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν από εφαρμογή στα κινητά τους ότι αναμένονται ελαφρές δονήσεις, σύμφωνα με το OPEN.

Σημειώνεται ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε (στην αναθεωρημένη λύση) τη δόνηση στα 5,7 Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος του σεισμού να εντοπίζεται στα 67,1 χλμ.

sei

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είχε πει ότι δεν σχετίζεται με τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Ο σεισμός εντοπίζεται νότια της Κρήτης, αλλά σε σημαντικό βάθος, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής. Ήταν μεγέθους 5,5 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αυτό είναι το προκαταρκτικό μέγεθος. Δε σχετίζεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Λέκκας στο MEGA. 

Για πολύ ισχυρή δόνηση έκανε λόγο και ο Γεράσιμος Χουλιάρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως δεν συντρέχουν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας για τους κατοίκους και εξήγησε πώς το «τόξο» ανατολικά της Κρήτης επιδρά στη σεισμικότητα που καταγράφεται τελευταία στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες και αναφορές για σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό σήμερα, όπως είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Για έναν μεγάλο σεισμό με μεγάλη διάρκεια μίλησε ο δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης. Ωστόσο επεσήμανε πως δεν υπάρχουν ζημιές,

Πάντως, οχήματα της Πυροσβεστικής έχουν μεταβεί στην περιοχή και πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της Κρήτης, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

 
 
 
 


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zl76Wl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη