Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε αν είστε κρούσμα κορονοϊού - Οδηγός

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε αν είστε κρούσμα κορονοϊού - Οδηγός

Υπάρχουν άνθρωποι που κατά την διάρκεια της πανδημίας ήπιαν μέχρι και…χλωρίνη για να σωθούν…από τον κορονοϊό και... πέθαναν. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν όσοι νοσούν από κορονοϊό.

Η φρενίτιδα είναι κακό πράγμα πόσο μάλλον η άγνοια. Για αυτό καλό είναι να επαναλάβουμε ώστε να το εμπεδώσουν όλοι ότι δεν υπάρχει προφυλακτική αγωγή για την νόσο Covid -19 ή αλλιώς όπως τη λέμε όλοι λαϊκά…κορονοϊό.

Τι δεν πρέπει να κάνετε και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε είτε είστε ακόμα υγιής είτε... μολυνθήκατε από κορονοϊό και τις... μεταλλάξεις του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

1. Μην παίρνετε αντιβιοτικά από το πρώτο μπούκωμα

Όταν κάποιος δεν είναι άρρωστος ή έστω έχει ένα απλό μπούκωμα ή συνάχι δεν κάνει να παίρνει αντιβίωση είτε πρόκειται για κρυολόγημα, είτε γρίπη είτε κορονοϊό χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Δεν έχει κανένα όφελος το αντιβιοτικό παρά μόνο αν το κρίνει ο ειδικός. Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός ειδικά ο ασθενής που πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

2. Μην παίρνετε κορκικοστεροειδή

Όταν παίρνουμε ένα φάρμακο χωρίς να ρωτήσουμε τον γιατρό μας μπορεί να κάνουμε χειρότερο κακό από καλό. Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Λουκίδης από την ενημέρωση που έγινε στο ΕΚΠΑ για την εξέλιξη της πανδημίας πριν από λίγες μέρες: «Η κοινή πρακτική χορήγησης αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών ή ακόμα και οξυγόνου κατ' οίκον είναι εσφαλμένη και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα».

Δεν καθυστερούμε να πάμε στο νοσοκομείο

Δεν περιμένουμε 5 μέρες για να πάμε στο νοσοκομείο αν είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών γιατί κάθε λεπτό μετράει. Η ίδια η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είχε κάνει έκκληση στους πολίτες στις 25/11 να μην καθυστερούν να πάνε στον γιατρό και το νοσοκομείο, όπως γράφει και το News4Health.gr.

«Δεν περιμένουμε να έχουμε 8 μέρες πυρετό και δύσπνοια», αλλά πάμε νωρίτερα στον γιατρό της περιοχής, είχε πει χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε άρρωστοι

Τεστ

Κάνετε πρώτα ένα rapid test και στη συνέχεια δύο με τέσσερις μέρες μετά προχωράτε σε ένα δεύτερο PCR κατά προτίμηση αν τα συμπτώματα επιμένουν. Rapid test μπορείτε να κάνετε και δωρεάν στις δομές του δήμου σας.

Έτσι λοιπόν, όπως συστήνουν οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες με αυτά τα απλά συμπτώματα οφείλουμε να μείνουμε σπίτι μας και να μην πάμε στη δουλειά μας. O πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος είχε τονίσει από την πλευρά του «ότι όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό»

Επικοινωνία με γιατρό και ανάπαυση

Μιλάμε με τον γιατρό μας στο τηλέφωνο και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που μας δίνει. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πυρετό για να ξεκουραστούμε. Μένουμε σπίτι και είναι εφικτό δουλεύουμε από εκεί αν πρέπει, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Η Πρόδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είχε πει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι: «Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας».

Τι πρέπει να συνεχίζετε να κάνετε ακόμα και αν δεν είστε άρρωστοι

  • Φοράτε μάσκες τις οποίες τις αλλάζετε συχνά (και τις πλένετε αν είναι υφασμάτινες)
  • Πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, χρήση αντισηπτικού
  • Αποστάσεις
  • Περιορισμός κοινωνικών επαφών
  • Προληπτικά τεστ πριν τις κοινωνικές συναθροίσεις
  • Εμβολιαζόμαστε.

Τα εμβόλια είναι η μόνη πρόληψη που έχουμε στα χέρια μας στη μάχη με τον κορονοϊό. Προστατεύουν ακόμα και από τη μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με τις νέες μελέτες που έρχονται στο φως σιγά σιγά.

Οι νέες μελέτες φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνουν την μελέτη για την κυτταρική ανοσία που έχει εξηγήσει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβόλιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου η οποία στην ουσία τονίζει ότι τα εμβόλια αποτελούν ασπίδα προστασίας ακόμα και με την έλευση νέων μεταλλάξων. Η τρίτη δόση φαίνεται άλλωστε να «επισφαγίζει» τη μέγιστη δυνατή ανοσία.

Όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου: «Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός πάρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι μια ασπίδα προστασίας».

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τα η ανοσία «φθίνει» σε ο,τι αφορά την νέα παραλλαγή είναι σημαντικό να έχουμε μια ασπίδα προστασίας. Γιατί στον πόλεμο είναι σίγουρα προτιμότερο να πας με ένα όπλο και ένα μαχαίρι παρά ξυπόλυτος με σφεντόνες.

Επίσης, καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι τα αντιικά φάρμακα της Pfizer και της Merck έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα όπως έχει εξηγήσει και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, αλλά δεν μας προφυλάσσουν από τον ιό. Δηλαδή ενδέχεται να σώσουν κάποιον που είναι σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε με τον γιατρό μας, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sD9u9r
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη