Ενοχλημένος ο Τσιόδρας μετά το «άδειασμα» από Γκάγκα - Μαγιορκίνη

Ενοχλημένος ο Τσιόδρας μετά το «άδειασμα» από Γκάγκα - Μαγιορκίνη

Φανερά ενοχλημένος εμφανίζεται ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά την δήλωση την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μινά Γκάγκα για την έρευνα που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Όπως αναφέρει η στήλη «Θεωρείο» στην «Κ», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, άδειασε στεγνά τη μελέτη, λέγοντας πως έχει αδυναμίες. Αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο για έναν καθηγητή του διαμετρήματος του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα και, ο καθηγητής, όπως αναφέρει η στήλη, ενοχλήθηκε σφοδρά από την αντισυναδελφική τοποθέτηση της κ. Γκάγκα. 

Ενοχλημένος και ο Λύτρας

«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Λύτρας, ο οποίος μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την έρευνα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας, η οποία προκάλεσε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και δέχτηκε κριτική από τη Μίνα Γκάγκα και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης που επικεντρώνεται στις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ. Όποιος νοσηλεύεται αυτή την στιγμή σε ΜΕΘ έχει λιγότερες πιθανότητες να ζήσει από ότι πριν από τον ιό.

«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας. Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα», δήλωσε.

Ο Θοδωρής Λύτρας αναφέρθηκε επίσης στην «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» όπως την χαρακτήρισε καθώς «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».

Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες. «Η δική μας μελέτη αυτό που κάνει είναι να τις τεκμηριώνει και να τις αναδεικνύει. Όποιον υγειονομικό και να ρωτήσετε θα σας πει για τα προβλήματα του ΕΣΥ, απλώς εμείς ερχόμαστε με νούμερα και στοιχεία να το τεκμηριώσουμε σε εθνική κλίμακα» είπε και πρόσθεσε ότι «σαφώς όλα τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες πιέζονται από την πανδημία. Το θέμα είναι πόσο αντέχουν και σε τι όρια. Το δικό μας σύστημα φαίνεται ότι έχει πρόβλημα αυξημένης θνητότητας ήδη από χαμηλά νούμερα, χωρίς να εξαντλήσουμε την ονομαστική του χωρητικότητα».

Ζητώντας του να αναφερθεί στην έρευνα και τα ευρήματά της ο γνωστός επιδημιολόγος είπε ότι μαζί με τον κ. Τσιόδρα, που είναι λοιμωξιολόγος, ανέλυσαν τα στοιχεία και ανέδειξαν τις συσχετίσεις, αναφέροντας στην έρευνά τους ότι οι ακριβείς λόγοι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της έρευνας από την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τα σχόλια του κ. Μαγιορκίνη για «κενά και αδυναμίες» επισήμανε ότι στην μελέτη έλαβαν υπόψη τους τον εμβολιασμό, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δίχως αυτό να επηρεάζει τα τελικά συμπεράσματα.

Όποιος διαφωνεί με την έρευνα μπορεί να την προσβάλει

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να μην έχει περιορισμούς. Το θέμα είναι κατά πόσο οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, στέλνει επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό που έχει δημοσιευθεί, με την κριτική του και αντίστοιχα απαντούμε και εμείς», τόνισε ο κ. Λύτρας, καλώντας ευθέως όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ τον καιρό της πανδημίας να τα παρουσιάσουν. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τα δεδομένα της έρευνας κατατέθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με τον κώδικα ανάλυσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι καλωσορίζει την οποιαδήποτε κριτική, την οποία θεωρεί εκ των προτέρων καλόπιστη και περιμένει τις όποιες αντιδράσεις για να απαντήσει στα αρμόδια επιστημονικά φόρα.

Κάναμε τη δουλειά μας ως επιστήμονες

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της «μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα» ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας ασπάστηκε την απάντηση του συνεργάτη του λέγοντας ότι «και οι δύο δεν θέλαμε να εμπλακεί το όνομά μας και να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση. Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα των ευρημάτων μας και χαιρόμαστε ότι συζητάμε πλέον για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, μαζί τον με τον εμβολιασμό. Δεν έχουμε να εμπλακούμε σε καμία πολιτική αντιπαράθεση».

Ποιοι έλαβαν γνώση της έρευνας

Σχετικά το ποιοι ήταν οι αποδέκτες της σχετικής έρευνας ο κ. Λύτρας δήλωσε ότι κάθε έρευνα για τη δημόσια υγεία κοινοποιείται στους αρμοδίους. «Κοινοποιήσαμε την έρευνα σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις και αυτό κάναμε. Μετά, και εφόσον η εργασία πέρασε από αξιολόγηση από τρεις επιστήμονες και τον editor του περιοδικού, δημοσιεύθηκε. Εννοείται ότι την κοινοποιήσαμε πριν. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας. Εάν δεν είχαμε τρόπο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει προδημοσίευση ώστε σε μέσα σε λίγες ημέρες να είναι κτήμα όλων», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 6 Μάϊου 2021 και κοινοποιήθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα.

Τι δήλωσε για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ ο κ. Λύτρας εξήγησε ότι «διαπίστωσαν μια στατιστική συσχέτιση 87% μεγαλύτερη θνησιμότητα για όσους νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι η διαφορά περίθαλψης που λαμβάνει κάποιος όταν είναι εκτός ΜΕΘ. Ο δεύτερος είναι η διαλογή ασθενών που επίσης, αυτονόητα και σωστά γίνεται από τους γιατρούς. Η έρευνά μας δεν απαντά σε τι ποσοστό βαρύνει ο ένας και πόσο βαρύνει ο άλλος».

Ο επιστήμονας δήλωσε πώς όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και στο Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Το Σύστημα θα πιεστεί. Από εμάς εξαρτάται. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε για να μπορέσει να αντέξει την πίεση».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3yHJxGH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη