''ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 24/01/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας εύχονται Καλή Χρονιά και σας προσκαλούν στην πρώτη κινηματογραφική προβολή για το έτος 2017, την Τρίτη 24-01-2017, ώρα 21.15 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Το πρόγραμμα των προβολών ξεκινά με την ταινία «Viva la liberta» (Ζήτω η ελευθερία), μια κωμωδία του Σικελού σκηνοθέτη Ρομπέρτο Αντό, για το παραμύθι της πολιτικής και την πραγματικότητα των ανθρώπων, με τον εξαιρετικό Τόνι Σερβίλο σε διπλό, πρωταγωνιστικό ρόλο. Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ    Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Απρίλιο του 2012, στο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στο Τόκιο. Στη συνέχεια ταξίδεψε τόσο στην Τσεχία για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρυ, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σικάγο. Στη χώρα μας, η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2013 στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου και συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό της διοργάνωσης. Τιμήθηκε με δύο βραβεία David di Donatello (σεναρίου και β’ ανδρικού ρόλου) και άλλα δύο της Ιταλικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου).


ΥΠΟΘΕΣΗ :

Ο Ενρίκο Ολιβέρι είναι ο Γενικός Γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος της ιταλικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα του βρίσκεται στα πρόθυρα του να κατακτήσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά η μεγάλη ευθύνη της προοπτικής της ανάληψης της εξουσίας τον τρομοκρατεί τόσο που τον αναγκάζει, σε βαθειά κατάθλιψη, να εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα και την οικογένειά του και να βρει καταφύγιο στο σπίτι μιας παλιάς αγάπης του στο Παρίσι. Ο πιστός σύμβουλός του και η σύζυγός του- προκειμένου ν’ αποφευχθεί η κρίση χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό- στρατολογούν στη θέση του τον δίδυμο αδελφό του, Τζιοβάνι, ολόιδιο εμφανισιακά, διαμετρικά αντίθετο πολιτικά. Ο Τζιοβάνι είναι ένας διπολικός φιλόσοφος, αλλά απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες, ένας μαγνητικός ομιλητής και απελευθερωμένος ηθικά και κοινωνικά. Ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν χαμόγελα. Οι κάμερες τον αγαπούν και συναντά πρωτοφανείς εκδηλώσεις θαυμασμού σε κάθε του δημόσια και ιδιωτική παρουσία από τους ψηφοφόρους. Μήπως τελικά ο Τζιοβάνι έχει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη;

Παραγωγή: Αντζελο Μπαρμπαγκάλο
Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Αντό
Σενάριο: Ρομπέρτο Αντό, Αντζελο Πασκουίνι
Φωτογραφία: Μαουρίτσιο Καλβέζι
Μοντάζ: Κλέλιο Μπενεβέντο
Μουσική : ΜΜάρκο Μπέττα
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Βαλέριο Μαστραντρέα, Βαλέρια Μπρούνι Ταντέσκι, Μικέλα Σεσόν
Διάρκεια: 94 λεπτά | Ιταλία | 2013 | Έγχρωμο

Ο Τόνι Σερβίλο παίρνει τα ηνία της αφήγησης εις διπλούν, ερμηνεύοντας και τα δύο δίδυμα αδέλφια, τις δυο πλευρές της πολιτικής προσέγγισης αλλά και της μπερδεμένης σκέψης. Εκπληκτικά ευέλικτος, δίνει στον καθένα από τους ήρωές του διακριτή ταυτότητα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά, με τρόπο λεπτοδουλεμένο και απαλές διακυμάνσεις στην ερμηνεία του, χωρίς ίχνος καρικατούρας ή φάρσας. Από την πρώτη στιγμή της «γνωριμίας» μαζί τους, οι προσωπικότητές τους είναι αντικρουόμενες αλλά εξίσου απολαυστικές, χάρη σ’ έναν από τους πιο πληθωρικούς και γοητευτικούς ηθοποιούς του καιρού μας, εύστοχα κωμικού.

Ο Ρομπέρτο Αντό διασκευάζει για το σινεμά το δικό του μυθιστόρημα, παρουσιάζοντας μια πολιτική σάτιρα ανάμεσα στην καταγγελία και στο παραμύθι, βγαλμένη από την ιταλική επικαιρότητα και, ταυτόχρονα, κατάλληλη για «εφαρμογή» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως κυβερνητικά προβλήματα. (flix.gr – Λήδα Γαλανού)

Στα χνάρια της κλασικής ιταλικής πολιτικής σάτιρας, με πολλά στοιχεία φάρσας, των δεκαετιών του ’60 και του ’70, το «Ζήτω η Ελευθερία!» σαρκάζει τον κομφορμισμό των πολιτικάντηδων, ακόμη κι αν αυτοί προέρχονται από την κομουνιστική αριστερά (ο Ολιβέρι έχει στην πλάτη του γραφείου του μια γιγάντια φωτογραφία του θρυλικού γενικού γραμματέα του Ιταλικού Κομουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλίνγκουερ ). Οδηγός της ο ανατρεπτικός, απρόβλεπτος λόγος του «τρελού» Τζοβάνι, που φωτίζει με στιλ ένα εξ ορισμού γκρίζο τοπίο και γοητεύει­. (αθηνόραμα – Χρήστος Μήτσης)

Ο Ρομπέρτο Αντο υπέγραψε μια πολύ έξυπνη πολιτική σάτιρα για την Ιταλία την κατάλληλη στιγμή: έχοντας υπόψη του την αγανάκτηση του κόσμου και την απογοήτευσή του από τους πολιτικούς, τα σκάνδαλα και την οικονομική κατάσταση, ο σκηνοθέτης θέτει το εξής ερώτημα: Μήπως τελικά ένας «τρελός» θα έκανε καλύτερα τη δουλειά;  (vima.gr-Γιάννης Ζουμπουλάκης )

Roberto Ando
Συγγραφέας και σεναριογράφος, έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα και αυτή είναι μόλις η πέμπτη ταινία που σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο. Η ταινία «Ζήτω η Ελευθερία» βασίζεται στο μυθιστόρημά του «Ο άδειος θρόνος» (“Il trono vuoto”) που εκδόθηκε το 2012 και απέσπασε δύο από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές διακρίσεις στην Ιταλία. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει το βιβλίο του στη μεγάλη οθόνη εξετάζοντας με σατιρική, καυστική διάθεση, ορισμένα καυτά κοινωνικοπολιτικά θέματα, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για τους πολιτικούς με λανθάνουσες αναφορές σε σύγχρονους ηγέτες αλλά και στην ίδια την πολιτική με τον ξύλινο λόγο και την άκριτη πολλές φορές «μετρο-λαγνεία» που κυριαρχεί στην Ευρώπη του 2014. Αναφορές στον Σαίξπηρ και τον Μπρεχτ υπενθυμίζουν το πολιτιστικό υπόβαθρο και τον σεβασμό της γηραιάς ηπείρου προς την ανθρώπινη υπόσταση. Ένα βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο του Ανθρώπου που έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία, όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως πολίτη.

Toni Servillo
Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα μόλις λίγο πριν τα 40 του χρόνια συμμετέχοντας στις ταινίες του σκηνοθέτη Μάριο Μαρτόνε, με τον οποίο έχει συνεργαστεί και στο θέατρο. Για την ερμηνεία του στην ταινία «Οι συνέπειες του Έρωτα» το 2004, ο Σερβίλο απέσπασε πολλές διακρίσεις, ενώ ο ρόλος του στην ταινία «Το Κορίτσι της Λίμνης», το 2007, του χάρισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και το βραβείο «David di Donatello» Καλύτερου Ηθοποιού. Μετά τη συμμετοχή του στις ταινίες «Gomorrah», και “Il Divo”, η οποία κέρδισε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών το 2008, οι συμμετοχές του στον κινηματογράφο όλο και πληθαίνουν. Μάλιστα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τον είχε επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει «Η Άλλη Θάλασσα». Μετά από μία ακόμη συγκλονιστική ερμηνεία στο «Ζήτω η Ελευθερία», όπως έγραψε ο Ιταλικός και διεθνής Τύπος, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι και στην πραγματική πολιτική «ένας τρελός μπορεί να μας σώσει»!


filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη