ΦΙΛΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ «MR HOLMES» 16/02/2016


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας «Mr Holmes» την Τρίτη 16-02-2016 ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Μπιλ Κόντον σκηνοθετεί τον Ίαν ΜακΚέλεν να μεγαλουργεί, σε μια ακαταμάχητα συγκινητική ταινία για τις άλυτες υποθέσεις της ίδιας της ζωής. Είσοδος ελεύθερη.


Bασισμένο στο βιβλίο του Μιτς Κάλιν «A Slight Trick of the Mind» που κυκλοφόρησε το 2005, το «Mr. Holmes» βρίσκει τον 93χρονο Σέρλοκ Χολμς να ζει στην αγγλική εξοχή μαζί με την οικονόμο του και τον μικρό της γιο, τον Ρότζερ. Τα πρώτα σημάδια ότι το ιδιοφυές μυαλό του τον εγκαταλείπει σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να τον ανησυχούν, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το αίνιγμα ενός άλυτου, ακόμα, αινίγματος που τον είχε απασχολήσει παλιά. Θα μπορέσει ν’ αποδεχτεί τα σημάδια του χρόνου και να εγκαταλείψει την υπόθεση στη σκόνη που τη σκεπάζει;

«Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο, έχω μια εικόνα του πώς μοιάζει ο Σέρλοκ Χολμς. Είναι ένας από τους σπουδαίους Εγγλέζους. Και δεν έζησε ποτέ. Είναι απίστευτο αυτό. Φυσικά, έχω υποδυθεί κι άλλους σπουδαίους Εγγλέζους, σαν τον Ριχάρδο τον 3ο, για τον οποίο δεν είμαστε τόσο περήφανοι. Εγγλέζο θεωρώ άλλωστε εγώ και τον Γκάνταλφ. Πιστεύω πως στην πραγματικότητα είναι ένας καθηγητής της Οξφόρδης. […] Το «Mr. Holmes» ενδιαφέρεται τόσο με το έγκλημα, όσο και με τα γηρατειά. Μπορώ να ταυτιστώ με την άνεση με την οποία ο Σέρλοκ μιλά για το θάνατο. Αυτή η άνεση είναι κάτι που αποκτήσαμε πια κι εγώ και πολλοί φίλοι μου. Ο θάνατος ξαφνικά είναι πανταχού παρών, παρότι όταν είμαστε νέοι αδιαφορούμε γι’ αυτόν. Για τον Σέρλοκ, σ’ αυτήν εδώ την ιστορία, η ζωή είνα μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, εγώ δεν μπορώ να πω πως νιώθω έτσι. Δε σκοπεύω να αποσυρθώ. Θα συνεχίσω να δουλεύω, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. Συνεχίζω τη ζωή μου με χαρά.» Ιαν ΜακΚέλεν – Berlinale 2015

 
Στο «Mr. Holmes», ο Μπιλ Κόντον είναι ξανά εκείνος ο υπέροχος σκηνοθέτης που δεν χάνει πόντο από το βρετανικό class, υπηρετεί μια άρτια μικρή παραγωγή με μεγάλα αποθέματα καρδιάς και αποδεικνύει πως γίνεται το κλασικό σινεμά που μπορεί να σε συγκινήσει χωρίς περιστροφές και τρικ, αλλά με ατόφιες κινηματογραφικές αρετές. (Μανώλης Κρανάκης – Flix)

Είναι απόλαυση να διαπιστώνεις πως τίποτα δεν είναι προφανές, εύκολο ή κλισέ στο γεμάτο χάρη και ημιτόνια παίξιμο του αφοπλιστικού Ίαν ΜακΚέλεν, εδώ σε έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους της καριέρας του. (αθηνόραμα)

Ο Ίαν Μακέλεν είναι και πάλι απολαυστικός, μοναδικός ερμηνευτής της μοναξιάς, της απελπισίας, και κυρίως της ανημπόριας, σε συνδυασμό με την παραίτηση που δημιουργούν η απώλεια και η σύγχυση. (Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος – Lifo)

Μόνο που ο «Mr. Holmes» ανήκει ολοκληρωτικά στο μεγαλείο του Ίαν ΜακΚέλεν που εδώ έρχεται με φόρα οδοστρωτήρα για να θυμίσει πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς on earth (και on middle earth). Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ο ΜακΚέλεν κουβαλάει στους ώμους του αιώνες λογοτεχνίας, σινεμά και βρετανικού φλέγματος και παραδίδει τον Σέρλοκ Χολμς, όπως δεν τον έπαιξε ποτέ κανείς – με την απόλυτη γνώση της τάξης, της ελαφρότητας και της εγγενούς σοφίας του. (Μανώλης Κρανάκης – Flix)


Το θέμα της ηλικίας ήταν αυτό που ιντρίγκαρε περισσότερο το σκηνοθέτη Μπιλ Κόντον, όταν τον προσέγγισε η παραγωγός Αν Κάρεϊ.  «Βρήκα το σενάριο του Τζέφρι Χάτσερ ιδιαίτερα πλούσιο και ποιητικό. Έχει τη μορφή των ιστοριών του διάσημου ντετέκτιβ γιατί αφορά μια παλιά άλυτη υπόθεση, αλλά εστιάζει στην ηλικία και το μυστήριο του Σέρλοκ», λέει ο ίδιος. «Είναι το μυστήριο που έχει να λύσει τελευταίο – ποιός είναι αφού πια δεν έχει τη διανοητική οξύτητα που τον χαρακτήριζε, και ποιός είναι ο καθένας μας χωρίς τα χαρακτηριστικά που μας καθορίζουν στο τελευταίο στάδιο της ζωής μας;»

Παραγωγή: Ιεν Κάνινγκ, Αν Κάρεϊ, Εμίλ Σέρμαν
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Σενάριο: Τζέφρι Χάτσερ
Φωτογραφία: Τομπάιας Α. Σλίσλερ
Μοντάζ: Βιρτζίνια Κατζ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Πρωταγωνιστούν: Ιαν ΜακΚέλεν, Μάιλο Πάρκερ, Λόρα Λίνεϊ, Χάτι Μόραχαν
Διάρκεια: 104 λεπτά | Μεγ. Βρετανία, Η.Π.Α., 2015, Εγχρωμο

Ίαν ΜακΚέλεν : Γεννημένος στην Αγγλία, ο 75χρονος πια Ίαν ΜακΚέλεν, αποφοίτησε από το Πανπιστήμιο τουCambridge University κι από το 1961 εργάζεται ασταμάτητα για το Βρετανικό Θέατρο. Έχει αποσπάσει για τις ερμηνείες του βραβεία Olivier για τα Macbeth (1976-78); The Alchemist (1977);Bent (1979); Wild Honey (1984) και Richard III (1990): Βραβεία Evening Standard για ταCoriolanus (1984) και Othello (1989) και Ειδική Μνεία για τη Συνεισφορά του στο Βρετανικό Θέατρο(2009). Το 1981, απέσπασε όποιο βραβείο υπήρχε συμπεριλαμβανομένου ενός Tony για την παραγωγή τουBroadway, Amadeus. To 1991 χρίστηκε ιππότης για τη συνολική συνεισφορά του στο θέατρο. Είναι συνιδρητής του Stonewall UK, που υπερασπίζεται ισάξια δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους. Το 2008 η ίδια η Βασίλισσα  τον διόρισε Εταίρο της Τιμής για τη συνεισφορά του στις τέχνες και τον αγώνα για ισότητα. Είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμος ως Magneto στις ταινίες X–Men και ως Γκάνταλφ στις τριλοφίες Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και The Hobbit. Έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ με την ερμηνεία του στην ταινία του Μπιλ Κόντον «Θεοί και δαίμονες» το 1998.

Μπιλ Kόντον: Ο Μπιλ Κόντον είναι αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Δούλεψε με τον Ίαν ΜακΚέλεν για πρώτη φορά στην ταινία «Θεοί και Δαίμονες», που του χάρισε την πρώτη υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ, ενώ ο ίδιος ήταν υποψήφιος στην Κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Ο Κόντον έγραψε και σκηνοθέτησε και το «Ας Μιλήσουμε για το Σεξ» με τους Λίαμ Νίσον και Λόρα Λίνεϊ, ενώ έλαβε τη δεύτερη υποψήφιοτητα του για Όσκαρ Σεναρίου για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μιούζικαλ Chicago. Η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη της επιτυχίας του Broadway – Dreamgirls χάρισε στη Τζένιφερ Χάντσον μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Ο Κόντον έχει σκηνοθετήσει επίσης τα The Twilight Saga: Breaking Dawn Parts 1 and 2 και The Fifth Estate, με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Ντάνιελ Μπρουλ. Πρόσφατα σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παραγωγή Side Show.

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη