ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΟΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 24-26/03/2017


Μια δεύτερη εκδρομή εντός του Μαρτίου οργανώνει η Ορνιθολογική σε Οίτη – Δέλτα Σπερχειού στο διήμερο της 25ης Μαρτίου. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη,  σε φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφησης πουλιών.

Η διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις) θα γίνει σε ξενοδοχείο στα Λουτρά Υπάτης. Σημειώνουμε ότι η εκδρομή αυτή θα είναι περισσότερο αφιερωμένη στην πεζοπορία, ωστόσο σε διαδρομές που είναι σε βατούς, ομαλούς και επίπεδους χωματόδρομους.

Ο σημαντικότερος λόγος να συμμετέχετε στην εκδρομή είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσετε μαζί μας το Δέλτα του Σπερχειού, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην ανατολική Στερεά  Ελλάδα. Στο δέλτα και την κοιλάδα Σπερχειού έχουν καταγραφεί 281 είδη πουλιών, εκ των οποίων αναπαράγονται περίπου τα 100, ενώ στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων καταγράφονται 10.000-20.000 πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα. Τα παραποτάμια δάση επίσης στην κοιλάδα του Σπερχειού, είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά παρόχθια δάση της χώρας και σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση. Η κοιλάδα και οι εκβολές του Σπερχειού μαζί με τον Μαλιακό Κόλπο αποτελούν Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR 103. Για την ορνιθοπανίδα δείτε και το: http://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=103


Λόγω της εντατικής γεωργίας, των αποστραγγίσεων και άλλων πιέσεων και απειλών στο Δέλτα και την κοιλάδα του Σπερχειού η Ορνιθολογική συμμετέχει στο Πρόγραμμα Sperchios «Ολοκληρωμένη μελέτη περιβάλλοντος και χαρτογράφησης για την βελτίωση των σχεδίων διαχείρισης της λεκάνης απορροής και της παράκτιας ζώνης του Σπερχειού ποταμού». Δείτε σχετικά τον ιστότοπο του Προγράμματος http://sperchios-project.gr/el/sperchios/

Η Οίτη αφετέρου είναι ένα βουνό ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με εκτεταμένα ελατοδάση, εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και πολλά νερά. Αποτελεί Εθνικό Πάρκο και είναι προστατευόμενη φυσική περιοχή από το 1966. Στην εκδρομή θα γνωρίσουμε τη βόρεια πλευρά του βουνού, με απότομες πλαγιές και φαράγγια, από τα οποία το πιο γνωστό είναι ο Γοργοπόταμος. Επίσης αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό GR 104. Δείτε σχετικά το: http://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=104 


Η εκδρομή περιλαμβάνει:

Α) Περιήγηση στο παραποτάμιο δάσος στις Μεταξιάτες. Θα περπατήσουμε παράλληλα με τον Σπερχειό ανάμεσα σε πλατάνια, λεύκες και σκλήθρα κάνοντας παρατήρηση. Μπορούμε να παρατηρήσουμε δρυοκολάπτες, στρουθιόμορφα, ερωδιούς και αρπακτικά. Κατόπιν θα ανέβουμε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ενδεικτικά είδη της χλωρίδας και πανίδας της Οίτης. Εκεί οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Οίτης θα μας ενημερώσουν για την περιβαλλοντική αξία του Εθνικού Δρυμού και κατόπιν θα μας συνοδεύσουν σε περιπατητικές διαδρομές μετά το ορεινό χωριό Καστανιά.  Τα δασικά είδη που ενδεχομένως παρατηρήσουμε είναι μαύροι και πράσινοι δρυοκολάπτες, βασιλίσκοι, διάφορα είδη παπαδίτσας, αρπακτικά πουλιά και κίσσες.

Β) Επίσκεψη στον Γοργοπόταμο. Στο ρέμα κάτω από την ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα είναι πιθανό να παρατηρήσουμε Νεροκότσυφα, Σταχτοσουσουράδα και ίσως κάποιο περαστικό αρπακτικό. Σε ταβέρνα του χωριού  ένα καλό μεσημεριανό θα μας αποζημιώσει για την κούραση της ημέρας.

Γ) Ιαματικά Λουτρά. Σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε θερμά ιαματικά λουτρά 32,5 βαθμών. Η πηγή είναι εντυπωσιακή και αναβλύζει στο κέντρο του Πάρκου Λουτρών από φυσικό ρήγμα , το οποίο μοιάζει με φρέαρ ή με κρατήρα ηφαιστείου. Στο Πάρκο Λουτρών όμως αργά το βράδυ έχουμε τη δυνατότητα παρατήρησης νυκτόβιων, ενώ νωρίς το πρωί, αν είμαστε τυχεροί, θα παρατηρήσουμε δρυοκολάπτες και Κλειδωνάδες στην ίδια περιοχή.

Δ) Περπάτημα στο Δέλτα του Σπερχειού. Επειδή το Δέλτα δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο, θα χρειαστεί να περπατήσουμε περίπου 3 χλμ για να προσεγγίσουμε  την περιοχή του αντλιοστασίου στη Ροδίτσα, προς το σημείο που εκβάλει η νέα κοίτη του ποταμού. Από εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε Γλαρόνια, Φοινικόπτερα, Χαλκόκοτες, Χουλιαρομύτες, Βαρβάρες, Βαλτόπαπιες, Ερωδιούς, Πελαργούς, Καλαμόκιρκους και πολλά παρυδάτια (Σκαλίδρες, Μαχητές, Μπεκατσίνια, Τρύγγες, Καλαμοκανάδες, Τουρλίδες, Αβοκέτες).


Η παρατήρηση θα συνεχιστεί στο νότιο τμήμα του Δέλτα, που είναι περισσότερο προσπελάσιμο με το λεωφορείο, ξεκινώντας από την παραλία της Αγίας Τριάδας. Υπάρχει κατάλληλος χώρος για παρατήρηση των πουλιών της λιμνοθάλασσας «Αχλάδα» με ελάχιστο περπάτημα. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο ακρωτήρι Χιλιομίλι και στο Φάρο, από όπου θα περπατήσουμε για να δούμε πουλιά (Στρειδοφάγους, Αβοκέτες, Σφυριχτές, Βαρβάρες, Ερωδιούς) στα αλίπεδα και τα λασποτόπια δίπλα στη θάλασσα. Απέναντι θα βλέπουμε την Εύβοια, τη Λιχάδα και τα γραφικά Λιχαδονήσια και με αυτές τις εντυπώσεις θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδρομής και αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε συμπληρώστε άμεσα τη Δήλωση Συμμετοχής  για να σας στείλουμε αναλυτικότερες πληροφορίες. Δηλώσεις δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 17/3, θα τηρηθεί ωστόσο σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:

1) Για το Δέλτα και την κοιλάδα Σπερχειού:  http://sperchios-project.gr/el/sperchios/
2) Για τα παραποτάμια δάση της περιοχής: http://files.ornithologiki.gr/docs/iba/newsletter_03.pdf
3) Για τον Εθνικό Δρυμό Οίτης στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης: http://www.oiti.gr
4) Για τα Ιαματικά Λουτρά Υπάτης: http://www.loutraypatis.gr/gr/history.asp
5) Για την Ιερά Μονή Αγάθωνος: http://www.lamia.gr/el/content/iera-moni-agathonos


www.ornithologiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη