''Η ΞΕΝΗ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 25/04/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 25-4-2017 ώρα 21.15 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας , στην προβολή της ταινίας «Η Ξένη» (Die Fremde / When we leave) που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.  Πολυβραβευμένη ταινία της Feo Aladag, που αποτελεί μία σύγχρονη ματιά πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης και της διαπολιτισμικότητας, με έντονα τα στοιχεία του δράματος και του προσωπικού αγώνα. Είσοδος ελεύθερη.

Με το βραβείο των Label Europa Cinemas του Φεστιβάλ του Βερολίνου, το Die Fremde (When we leave) ξεκίνησε τη μεγάλη του πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μερικά από τα βραβεία που κέρδισε:
Athens Panorama of European Cinema 2010, Βραβείο καλύτερης ταινίας
Berlin International Film Festival 2010, Βραβείο ευρωπαϊκού Σινεμά
Tribeca Film Festival 2010, Βραβείο καλύτερης ηθοποιού και Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος
Victoria Independent Film & Video Festival, Canada 2010, Βραβείο καλύτερης ταινίας
German Critics Association Awards 2010, Βραβείο κριτικών


H Umay, μια νεαρή γυναίκα τουρκικής καταγωγής, «αποδρά» από το συζυγικό της σπίτι, μαζί με τον γιο της και επιστρέφει στην οικογένεια της στο Βερολίνο. Η ζωή της εκεί αποτελεί μια καθημερινή μάχη για ανεξαρτησία ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση των γονιών της. Και ενώ πατέρας, μητέρα και αδέρφια πιστεύουν αρχικά ότι αυτή η «απόδραση» δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα «κλασικό γυναικείο τερτίπι», εντέλει συνειδητοποιούν ότι η νεαρή κόρη/αδερφή είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί για μια καινούρια ζωή. Ο αγώνας αυτός όμως, θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με απειλητικά για την ζωή της αποτελέσματα.

Σκηνοθεσία: Feo Aladag
Σενάριο: Feo Aladag
Παίζουν: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora κ.ά.
Γερμανία | 2010 | 120 λεπτά

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που σκηνοθετεί η 38χρονη ηθοποιός, γεννημένη στη Βιέννη, Feo Aladag όπου απεικονίζει μια διαδικασία εσωτερικής σύγκρουσης, στην κοινωνία της γερμανικής πρωτεύουσας, με μεγάλο ποσοστό του βερολινέζικου πληθυσμού το οποίο αποτελούν οι μετανάστες από την Τουρκία. Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί ένα πρώτης τάξεως οικογενειακό μελόδραμα χαρακτήρων και καταστάσεων. Παράλληλα η επιλογή της σκηνοθέτιδας να έχει τον ήχο off σε πολλές σκηνές (δουλεύοντας με την εκτός «κάδρου» πληροφορία) αφήνει χώρο στην παρατήρηση του ψυχισμού και γεννά διάθεση ακμάζουσας φαντασίας σε όσους παρακολουθήσουν το Die Fremde. Οι ερμηνείες των Sibel Kekilli, Nizam Schiller και Derya Alabora είναι συμπαγείς και τόσο ευρηματικές που κλέβουν την παράσταση από την εσωστρεφή φωτογραφία και το ρέον, καλογραμμένο σενάριο.

trivia
H Feo Aladag έγραψε και σκηνοθέτησε αυτή την ταινία μετά τη συμμετοχή της στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Βία κατά των Γυναικών», έχοντας την αίσθηση ότι έπρεπε να διερευνήσει περισσότερο το θέμα.

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη