ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


       Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου, αφιερωμένη στη μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού της περιόδου 1916 – 1922. Στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων, των σκοπιμοτήτων και της πολιτικής λεηλασίας αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.

        Σήμερα, 98 χρόνια μετά, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της 2ης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, είναι μονόδρομος που απαιτεί την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

      Αποτελεί δε, εφαλτήριο εθνικής και ατομικής περισυλλογής, χρέος εθνικό και ιστορικό και ταυτόχρονα δίδαγμα γνώσης, ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, γιατί η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονιέται.

lamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου