-->

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: «ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ»


Θέμα: Γιάννης Σαρακιώτης: «Καμία ανοχή σε ανεξέλεγκτες εξορύξεις στο Καλλίδρομο»
Οι πληροφορίες περί αιτημάτων διενέργειας μεταλλευτικών ερευνών στο Καλλίδρομο τέθηκαν στο μικροσκόπιο 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Β΄ Αθήνας Γιώργου Δημαρά, ζητείται ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά την εξορυκτική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση προφανώς δε νομιμοποιεί οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι βουλευτές σημειώνουν τη σημαίνουσα βιοποικιλότητα της περιοχής, την ένταξη πολλών περιοχών στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών «Natura 2000», καθώς και την ύπαρξη ιαματικών πηγών και αρχαιολογικών χώρων.

Το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν την τοπική κοινωνία και έτσι, η έντονη φημολογία για μελλοντικές δραστηριότητες έχει προκαλέσει πραγματική αναστάτωση. Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, γνώμονας των προσπαθειών όλων των πλευρών πρέπει να είναι η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη του Καλλιδρόμου με κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα αποτρέπει την καταστροφή της φυσιογνωμίας του.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Εσωτερικών


Θέμα: «Σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στο όρος Καλλίδρομο»


Με βάση δημοσιεύματα και πληροφορίες, σειρά αιτήσεων με σκοπό εξορύξεις σε εκτεταμένες περιοχές του Όρους Καλλίδρομου στη Φθιώτιδα, έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας άδειες μεταλλευτικών ερευνών.

Ο τοπικός τύπος, αλλά και τηλεοπτικά μέσα έχουν αναφερθεί στο θέμα και έχουν φιλοξενήσει συνεντεύξεις τοπικών παραγόντων, που απαντούν σε ένα όργιο φημών, με τη συνολική εικόνα να δείχνει την έλλειψη ενημέρωσης.

Με την πληροφόρηση από την Περιφέρεια να είναι αρκετά περιορισμένη και αργή , αλλά και τη γειτονική Φωκίδα να φέρει τα σημάδια των ανεξέλεγκτων και πολλές φορές παράνομων εξορύξεων (π.χ. Γκιώνα), τοπικές κοινότητες και φορείς σε κοινό τους ψήφισμα, εκφράζουν την αγωνία τους, βλέποντας την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής «προ των πυλών», και  δηλώνουν αντίθετες  σε κάθε είδους εξορυκτικές δραστηριότητες που θα επιφέρουν την βαρύτατη υποβάθμιση της περιοχής.

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι το όρος Καλλίδρομο:
διαθέτει περιοχές ενταγμένες στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών « Natura 2000»

έχει στο χώρο του σε εξέλιξη δράσεις και παρεμβάσεις του  έργου Life «for Open Forests»

διαθέτει άφθονες πηγές, λίμνη, τροφοδοτεί τον υπό ειδική προστασία, Βοιωτικό Κηφισό που καταλήγει στη λίμνη Υλίκη που υδρεύει την Αττική

διαθέτει πασίγνωστες και επισκέψιμες ιαματικές πηγές και αρχαιολογικούς χώρους, αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί και αναδειχθεί

δεν έχει καεί ποτέ από μεγάλη πυρκαγιά, δεν έχει εξορυχθεί ποτέ, έχει μείνει ανέγγιχτο από μεγάλα έργα και βαριές «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα το φυσικό περιβάλλον και τοπίο του να βρίσκεται σε εξαίρετη κατάσταση

έχει καθορισμένες χρήσεις γης καθώς και όρους και περιορισμούς δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή του, αναφερόμενες στο ΦΕΚ Δ 696/12-8-02


Επειδή σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής

Το φυσικό περιβάλλον του Καλλίδρομου (τα δάση, η καλλιεργήσιμη γη, τα νερά, το έδαφος και υπέδαφος και τα τοπία) πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί, προς όφελος της παρούσας και των επόμενων γενεών, με ειδικά μέτρα προστασίας και διαχείρισης.

Η ανάπτυξη οφείλει να αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους με ήπιο τρόπο και να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. την πλούσια καλλιεργήσιμη γη, τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα, τους παλαιούς οικισμούς που διατηρούνται, τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή  δεν θα  εξυπηρετήσουν καμία πραγματική ανάγκη και το κοινό καλό, παρά μόνο θα δώσουν τόπο για εκμετάλλευση καταστροφική και ασύμβατη με τις αξίες της περιοχής και υποθηκεύουν το μέλλον της.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είναι σε γνώση των υπηρεσιών τους οι παραπάνω αναφερόμενες αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες στο όρος Καλλίδρομο ή άλλες αντίστοιχες που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές;

Έχουν γνωματεύσει οι υπηρεσίες ή και το ΙΓΜΕ σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταλλευτικές έρευνες στο Καλλίδρομο;

Υπάρχουν σχέδια  ή έχουν δρομολογηθεί ενέργειες που αποβλέπουν στην προστασία του Καλλίδρομου από κερδοσκοπικές και καταστροφικές δραστηριότητες;
Υπάρχουν σχέδια για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη του Καλλίδρομου;


Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->