Η ΑΤΥΧΗΣ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΟ 1897


Τον Ιανουάριο του 1897, σφαγές χριστιανών από τους Τούρκους, στην Κρήτη, οδήγησαν σε γενικευμένη επανά­σταση των Κρητικών. Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης έσπευσε να καρπωθεί το πολιτικό όφελος α­πό μια ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα κι έστειλε ε­κεί στρατιωτικές δυνάμεις. Έφθασαν στην Κρήτη τον Φεβρουάριο του 1897 με αρχηγό τον Τιμολέοντα Βάσσο, συνταγματάρχη και υπασπιστή του βασιλιά Γεωργίου. Ο ελληνικός στρατός κυρίευσε το νησί εκτός από τις τρεις με­γάλες πόλεις, τις οποίες είχαν προλάβει να καταλάβουν στρατεύματα των μεγάλων δυνάμεων.

Στις 5 Απριλίου (18, με το νέο ημερολόγιο) του 1897, η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ο Δηλιγιάννης δέχτηκε την πρόκληση. Ο ενθουσιασμός μεγάλωσε, κα­θώς σώμα Γαριβαλδινών ήρθε να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων κι ο πρωθυπουργός φανταζόταν νέο Εικοσιένα. Όμως, η Ελλάδα ήταν απαράσκευη, με ανορ­γάνωτο στρατό και με στρατάρχες και γαλονάδες, των ο­ποίων μοναδικά προσόντα ήταν η συγγένεια τους με τον βασιλιά ή το γλείψιμο της βασιλικής οικογένειας. Οι Τούρκοι μπήκαν στη Θεσσαλία και νίκησαν. Οι Έλληνες υ­ποχώρησαν κι ο Δηλιγιάννης, κάτω από το βάρος της ήτ­τας, παραιτήθηκε στις 16 του Απριλίου, ακριβώς δυο χρό­νια μετά την εκλογική του νίκη και έντεκα μέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Στις 5 Μαΐου, στη μάχη του Δομοκού, οι Έλληνες νικήθηκαν και πάλι, ενώ ο διάδοχος Κωνσταντίνος το έσκαγε νύχτα από το μέτωπο. Στις 8, ο πόλεμος είχε τελειώσει ταπεινωτικά για την Ελλάδα.

Άρχισαν ατέλειωτες διαπραγματεύσεις. Ευτυχώς, οι και­ροί δεν ευνοούσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στις 4 του Δεκέμβρη του 1897, υπογράφηκε η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα υπο­χρεώθηκε να πληρώσει πολεμική αποζημίωση τέσσερα ε­κατομμύρια τουρκικές λίρες. Η Κρήτη κέρδισε την αυτο­νομία της κάτω από την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων.

Επιμέλεια: Τάκης Ευθυμίου

Πηγή: ΕΘΝΟΣ της Κυριακής-Πατριδογνωσία



ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη