ΣΠΑΝΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: "ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΙΤΣΑ


Σπάνιο Γεωλογικό φαινόμενο στην Φθιώτιδα. “Καθρέπτης” από το ρήγμα Αταλάντης

Κοντά στον παράδρομο της ΠΑΘΕ, στο τμήμα μεταξύ Αρκίτσας και θέσης “Καλυψώ”, υπάρχει ένα εντυπωσιακό όσο και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Λέγεται καθρέφτης ρήγματος και φυσικά αφορά στο πασίγνωστο κι επικίνδυνο ρήγμα της Αταλάντης. Πρόκειται στην ουσία για την επιφάνεια πάνω στην οποία επωθήθηκε ή απωθήθηκε το πάνω μέρος του ρήγματος, δηλαδή το κομάτι που αποκαλύπτεται όταν η μία πλευρά του γλιστρήσει πάνω στην άλλη. Εδώ βλέπει κανείς το κάτω μέρος του ρήγματος, και το μέρος που πατά ο επισκέπτης στη βάση του καθρέπτη είναι όλο αυτό το κομμάτι που έκανε “τσουλήθρα” πάνω σε αυτή την επιφάνεια….



Τόσο το ΙΓΜΕ όσο και η Ελληνική Γεωλογική εταιρεία έχουν εκπονήσει μελέτες για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού γεωλογικού σχηματισμού, ως ενα σεισμικό ρήγμα που αποκαλύπτει την ιστορία της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. Αποκαλύφθηκε τυχαία το 1996 στη διάρκεια, κατασκευής των έργων ΠΑΘΕ. Ο χώρος έπαψε να λειτουργεί ως ανεξέλεγκτος ΧΑΔΑ και ο Δήμος Λοκρών χρηματοδοτήθηκε για την αποκατάστασή του, ενώ πρόσφατα το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει 175.000€. για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου..



Το παρόν προέκυψε από μια αρχική ανάρτηση στην ομάδα Central Greece του φίλτατου Δ. Κακάβα, στον οποίο οφείλουμε και τη φωτογραφική κάλυψη. Διαμορφώθηκε στη συνέχεια με σχόλια και παρατηρήσεις, κυρίως των Ντζούνου Μαρία και Παναγιώτη Βασιλείου. Ευχαριστούμε!

Δημήτρης Κ. Κακάβας

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.centralgreece.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη