ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΩ ...ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ 18-26/04/2018



Ήταν 18 Απριλίου 1941, Μεγάλη Παρασκευή, όταν Γερμανικά στούκας άρχισαν σφοδρούς  βομβαρδισμούς στη Λαμία προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είχε εγκαταλείψει την πόλη αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικά χωριά, υπήρξαν και πολλά ανθρώπινα θύματα. Προετοιμάστηκε έτσι το έδαφος για την εισβολή των Ναζί τις επόμενες μέρες στην πόλη.  

Η  γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας εκδηλώθηκε στις 6 Απριλίου 1941 στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα. Παρά τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων, το μέτωπο έσπασε και οι ναζιστικές ορδές ξεχύθηκαν για την κατάκτηση της χώρας μας. Μια ζοφερή περίοδος ξεκινούσε καθώς οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους, Ιταλοί και Βούλγαροι, εφάρμοσαν πολιτικές λεηλασίας και αρπαγής του εθνικού μας πλούτου, κατέστρεψαν χωριά και πόλεις και εκτέλεσαν χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές της ελευθερίας αλλά και αμάχους, γυναίκες και παιδιά, ως αντίποινα.

Μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια της κατοχής ξεπήδησε όμως η Αντίσταση η οποία αφού διασφάλισε τους όρους επιβίωσης του ελληνικού λαού αγωνίστηκε στο πλαίσιο του συμμαχικού αγώνα για τη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση της χώρας. 

Η  φωτογραφική έκθεση «Δε Λησμονώ...Μια εικόνα χίλιες λέξεις»  έρχεται στην πόλη μας ύστερα από μια πετυχημένη παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών. Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει, καταδεικνύει την έκταση της ναζιστικής θηριωδίας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την περιοχή μας.  Στόχοι της να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, να τιμηθεί η μεγαλειώδης Αντίσταση του ελληνικού λαού αλλά και να υπογραμμιστεί το απαράγραπτο αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Επίσης, θα εκτίθενται έργα του γνωστού ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κατοχής».

Στην τελετή των εγκαινίων η Δρ. Βασιλική Λάζου, (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ) θα μιλήσει για τη γερμανική εισβολή στη Λαμία. Η ομάδα αφήγησης “Ιστορίες με τ` αδράχτι” θα παρουσιάσει  το διήγημα του Ηλία Βενέζη «Η Κυρούλα της Λαμίας» και τη συλλογή “Ώρες Πολέμου”. (Περίληψη: Όλη της η ζωή ήταν αυτός ο τόπος, αυτό το νταμάρι. Ο άντρας της σκοτώθηκε δουλεύοντας εκεί, εκεί κι ο γιος της από τους Γερμανούς. Το νταμάρι, χώρος μαρτυρίου για πολλούς πατριώτες. Ένας από αυτούς γλύτωσε το θάνατο κι η Κυρούλα της Λαμίας τον περιποιήθηκε, τον έκρυψε και τέλος τον φυγάδεψε στο βουνό, με κίνδυνο της ζωής της).  

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Απριλίου, στον ισόγειο χώρο της Περιφέρειας Στερεάς, στην Πλατεία  Ελευθερίας. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου (πρωί 10:00 πμ-2:00 μμ και απόγευμα 6:00 μμ-9:00 μμ), δίνοντας την ευκαιρία σε πολίτες,συλλόγους και σχολικές μονάδες να την επισκεφθούν. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς (Π.Ε Φθιώτιδας), την ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.                                                                                               

                                                                                                                      Το  Δ.Σ


Σωματείο “Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης                         
                               1940-1950” (Μ.Ι.Α.Ρ.)   
                        
                                                               Λαμία,  15 Απριλίου 2018

Πληροφορίες: Πάρης Φούντας                                                           
(Γ. Γραμματέας Μ.Ι.Α.Ρ 1940-50)                               
22313 51079 & 6932269378                                                  
E mail   m.i.a.r.1940.1950@gmail.com   

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη