ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ 65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΖΙ ΔΟΜΟΚΟΥ!


Το λατομείο πού λειτούργησε στο Βούζι Δομοκού μπορεί να μην έβγαλε αρίστης ποιότητας μάρμαρο αλλά ανέδειξε τα πετρώματα της περιοχής που αποτελούνται απο βιογενούς προελεύσεως θυλικά , όπου αφθονούσαν θαλάσσιας προέλευσης  οργανισμοί που έχουν εξαφανισθεί απο το πρόσωπο της γής στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, δηλαδή πρίν απο 65 εκατομμύρια χρόνια. Οι οργανισμοί αυτοί έζησαν σε ρηχές θάλασσες δίπλα σε κοράλλια που αφθονούν στα πετρώματα του λατομείου. Πρόκειται για άφθονα Δίθυρα μαλάκια, Ιππουρίτες και άλλους οργανισμούς επισημαίνει ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Γεώργιος Θεοδώρου.

Εύκολα αναρωτιέται κανείς πως βρέθηκαν στα βουνά τα θαλάσσια απολιθώματα?

Η απάντηση για τους γεωλόγους απλή . Μέσα στα εκατομμύρια χρόνια που πέρασαν , τα πετρώματα αυτά βγήκαν σταδιακά απο το νερό και ακολούθησαν τις διαχρονικές ανοδικές κινήσεις που έχουν δημιουργήσει τα Ελληνικά βουνά ,  αλλά και όρη όπως οι Άλπεις, κινήσεις που ο άνθρωπος αισθάνεται μόνον όταν η γή τρέμει...

Η περιοχή απο το 2012 με πρωτοβουλίες του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βουζίου ( Χρήστος Καλτσάς), προσπαθεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να γίνει επισκέψιμη!


Τις τελευταίες ημέρες το χώρο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Δήμου Δομοκού , στα πλαίσια μιας ήπιας ανάδειξης να χρησιμοποιείται ως μικρός γεώτοπος-χώρος ευαισθητοποίησης των νέων, των πολιτών, των διερχόμενων στις φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος και του κλίματος.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.neomonastiri.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη