ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ: ΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ


Θερμοπύλαι!Στενό ανάμεσα στις ΝΑ υπώρειες του Καλλίδρομου και του Μαλιακού κόλπου, που αποτελούσε τη μόνη βατή οδό από τη Φθιώτιδα ως τη Λοκρίδα. Ονομάστηκε έτσι από τις ιαματικές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά η στρατηγική σημασία του στενού άσκησε μεγάλη επίδραση στις τύχες της Ελλάδας, ιδίως στην αρχαιότητα. Οι αρχαίοι έδιναν στις Θερμοπύλες και άλλα ονόματα (Πύλαι, Στενά, Δίοδοι, Έσοδοι, Πάροδοι κ.λπ.). Οι θερμές πηγές των Θερμοπυλών ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή. Υπήρχαν, μάλιστα, βωμός και ιερό του ήρωα κοντά στις πηγές. Ο Ηρώδης ο Αττικός, με προσωπική δαπάνη του, έχτισε νέους λουτήρες στις Θερμοπύλες. Ο Παυσανίας, που είδε τους νέους αυτούς λουτήρες, εγκωμιάζει ιδιαίτερα το διαμέρισμα που ήταν προορισμένο για τις γυναίκες. Την εποχή που ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε τις Θερμοπύλες, το στενό είχε μήκος 1,5 χιλιόμετρο. Αριστερά του υπήρχε ένας βάλτος, δεξιά βρίσκονταν βράχοι κι έπειτα η θάλασσα. Το στενό είχε τρεις διόδους: ανατολική, δυτική και μεσαία. Τα πιο στενά σημεία βρίσκονταν στην ανατολική δίοδο και στη δυτική. Το έτος 480 π.Χ. η έκταση από τις θερμοπηγές ώς τη μεσαία δίοδο ήταν ανώμαλη λόγω θαλασσίων επιδράσεων και η θάλασσα έβρεχε τους πρόποδες των βραχωδών τοιχωμάτων της μεσαίας διόδου.

Τα λουτρά Θερμοπυλών βρίσκονται 15 χλμ. από την πόλη της Λαμίας. Η περιοχή είναι γνωστή από τη μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Δίπλα στο δρόμο βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα και ο ιερός λόφος, όπου έπεσαν μαχόμενοι ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς. Κατά τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Η οργάνωση των πηγών άρχισε το 1935. Η θερμοκρασία του νερού είναι 40οC. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, γυναικολογικών και παθήσεων περιφερειακών νεύρων.



κείμενο: greek-tour.blogspot.grlamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη