Θερμοπύλες: Η ρωγμή του Χρόνου


Θερμοπύλες: Η ρωγμή του Χρόνου
__________________________

Είναι κάποια μέρη στο χάρτη, που δεν εκτείνονται στο Χώρο. Εκτείνονται στο Χρόνο. Έχουν τόσο μεγάλο βάρος στην Ιστορία της ανθρωπότητας, που προκαλούν μια βαθιά ρωγμή στη συνέχειά του. Οι Θερμοπύλες (μας) είναι ένα τέτοιο σημείο. Εκεί που κάμπτονται οι Νόμοι της Φύσης και ο νικημένος αναδύεται ως νικητής, εκεί που το αίσθημα της αυτοσυντήρησης υποκύπτει στο Καθήκον, εκεί που ο πανίσχυρος δεσποτισμός νιώθει το "μη περαιτέρω" των Λαών και των Ατόμων με προσωπικότητα και αίσθημα ευθύνης. 

Είναι τόσο συγκλονιστικά και μυστηριώδη αυτά που ανήκουν στο Χρόνο και όχι στη Τοπικότητα. Δε μας ανήκουν. Ανήκουν στην Ανθρωπότητα. Είχαμε την Τιμή να συμβούν όμως στον Τόπο μας, διότι ετούτος ο Τόπος, στενωπός Πολιτισμού και Αγώνων, συγκλονίζεται διαχρονικά από το φορτίο της Γεωγραφικής του θέσης και τα σεισμικά του κύματα διατρέχουν την Ιστορία της Ελλάδας και της Ανθρωπότητας. 

Ο Τόπος τούτος, δεν έχει την απλωσιά και την άνεση της Θεσσαλίας. Δεν έχει την υπεροψία της διαχρονικά ηγεμονεύουσας Αθήνας. Σαν κλεψύδρα, στέκεται αγέρωχος στα στενά. Και παράγει Ιστορία. Παράγει Ιστορία εκ της θέσης του, αλλά Ιστορία Παγκόσμια. Ας μη μας ζητά η απλωσιά και η άνεση της Θεσσαλίας, ούτε η "μεγαλειώδης" Αθήνα να απεμπολήσουμε αυτό που η Φύση του Τόπου μας ορίζει. Στα στενά ζουν "άλλοι" άνθρωποι. 

Στερεά. 

Ούτε Πλατιά, ούτε "μεγαλειώδης" . 

Η Ρωγμή του Χρόνου.

Παναγιώτης Ιακωβής

Καρδιολόγος - Επεμβατικός Καρδιολόγος - Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιστημονικού και Φιλοσοφικου Ομίλου Λαμίας "300"

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη