Εκδρομή στο Βόλο από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία 23/09/2018


Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, το Σωματείο Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 διοργανώνει εκδρομή στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Βόλο και ιστορικό περίπατο για την Κατοχή και την Αντίσταση στο Βόλο.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Βόλο άνοιξε στο κοινό το 2011 με την έκθεση «Μαγνησία, Κατοχή κι Αντίσταση 1941 - 44» με τεκμήρια από τις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, καθώς και υλικό που συγκεντρώθηκε από το Δήμο Ν. Ιωνίας. Χαρακτηριστικά εκθέματα είναι: Οι πίνακες του Νίκου Στουρνάρα, βασισμένοι σε φωτογραφικά θέματα, που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση «Αναδρομή στα περασμένα – Η Μαγνησία στις φλόγες», φωτογραφίες του «φωτογράφου της Αντίστασης» Σπύρου Μελετζή, πολλές από τις οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν κλασικές, εκατοντάδες φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης από το αρχείο της Νίτσας Κολιού, εικόνες από τις καταστροφές των αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά και από τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης, που αποτυπώθηκαν στα φωτογραφεία Ζημέρη και Στουρνάρα, έγγραφα, εφημερίδες, αντικείμενα, προκηρύξεις αντάρτικων ομάδων, ανακοινώσεις, διαταγές των αρχών Κατοχής, χειρόγραφα ανταρτών από τις συλλογές Γ. Ζιούτου και Ν. Κολιού καθώς και άλλο πρωτότυπο υλικό από δωρεές των αντιστασιακών οργανώσεων και των οικογενειών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Βόλου.

Ο ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί από τη Δρ. Ιστορίας, διδάσκουσα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Βασιλική Λάζου η οποία θα μας ξεναγήσει σε μέρη που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης του Βόλου στην Κατοχή και την Αντίσταση μέσα από προφορικές αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν την εποχή.

www.facebook.com/events/236501400345509

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.