Τα βαγόνια της Ιστορίας: Η ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλαδίου


Ένα ραδιοφωνικό ταξίδι στην ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Λιανοκλαδίου, η οποία τυλίγεται πλέον στη σκόνη του χρόνου μετά τη χάραξη της νέας γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, επιχειρεί η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» μέσα από ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, 12 με 1 το μεσημέρι.

Από τον Σιδηρόδρομο Πειραιώς-Δεμερλή-Συνόρων στους Σιδηρόδρομους του Ελληνικού Κράτους και από την απόπειρα κατασκευής του «Λαμιακού Σιδηροδρόμου» στην υπογραφή σύμβασης μεταξύ του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου Γεωργίου Θεοτόκη και του βαρώνου G. Dereuter, προέδρου του «Συνδικάτου Κατασκευής Σιδηροδρόμων εν Ανατολή». Πίσω όμως από αυτό το συνδικάτο βρίσκονταν πανίσχυροι Γάλλοι και Άγγλοι τραπεζίτες και μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της εποχής.

Η σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Λιανοκλαδίου συνδέεται με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η δε κατασκευή της θεωρείται «τεχνικό θαύμα» με την κατασκευή γεφυρών όπως της γέφυρας Παπαδιάς και της γέφυρας Γοργοποτάμου.


Για τη σιδηροδρομική γραμμή μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο επί 40 χρόνια φροντιστής της γραμμής Γιώργος Ταγκαλάκης, 95 χρόνων σήμερα. Μεταξύ άλλων θυμάται τα τρένα που έφευγαν γεμάτα φαντάρους για τα σύνορα και εκείνα που έφευγαν γεμάτα μετανάστες για τη Γερμανία. Στην εκπομπή συμμετέχουν ακόμη: ο μελετητής της γραμμής Γιώργος Χανδρινός, ο παλαίμαχος μηχανοδηγός Παναγιώτης Ιατρόπουλος, ο ερευνητής Νίκος Τσίτσας και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπράλου Γιώργος Ανδριτσόπουλος.


Ο επί 40 χρόνια φύλακας της γραμμής Τιθορέας-Λιανοκλαδίου Γιώργος Ταγκαλάκης.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα βαγόνια της Ιστορίας: Η σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας-Λιανοκλαδίου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

viewmasterhistory.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.