Δήμος Λαμιέων: Σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την εμπορία και τη διακίνηση ακτινιδίων


Σε ισχύ τέθηκαν, από τις 22/10/2018, οι νέοι κανόνες για την εμπορία και διακίνηση ακτινιδίων.

Οι κανόνες που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση δεν αποκλίνουν από τα όσα είχαν τεθεί σε διαβούλευση τον προηγούμενο μήνα.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις αφορούν στα εξής:
  1. Για ακτινίδια ποικιλίας Hayward και για όλη τη χώρα ορίζονται: ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της εμπορίας στην εγχώρια αγορά, η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
  2. Ειδικά για το 2018 ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της ποικιλίας Hayward, ορίζεται η 10η Οκτωβρίου.
  3. Ως περιοχή παραγωγής ορίζεται όλη η Ελλάδα. Τα ακτινίδια μπορούν να μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς τα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια που βρίσκονται αποκλειστικά εντός της ελληνικής επικράτειας.
  4. Ο βαθμός ωριμότητας των ακτινιδίων που εισκομίζονται στα τυποποιητήρια και συσκευαστήρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2οBrix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
  5. Ο βαθμός ωριμότητας των ακτινιδίων που διατίθενται στην αγορά για κατανάλωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5ο
  6. Η μεταφορά, διακίνηση, εμπορία εντός και εκτός χώρας πρέπει να γίνεται με συσκευασίες μικρότερες ή ίσες των 20 κιλών. 
  7. Σε περίπτωση εισαγόμενων από το εξωτερικό παρτίδων ακτινιδίων τα οποία είναι σε μεγαλύτερες των 20 κιλών συσκευασίες, γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος συμμόρφωσης προδιαγραφών εμπορίας.
  8. Ειδικά για τη φετινή περίοδο επιτρέπεται διακίνηση των ακτινιδίων σε συσκευασίες άνω των 20 κιλών μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.
  9. Οι έμποροι και μεταποιητές οφείλουν να καταχωρούν στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. όλα τα δεδομένα διακίνησης
  10. Αρμόδιες αρχές ελέγχου ορίζονται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ή τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτ/κού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ).
  11. Για παραβάσεις των παραπάνω υποχρεώσεων προβλέπονται ποινές όπως άμεση δέσμευση και καταστροφή ή αλλαγή χρήσης παρτίδων ακτινιδίων

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη