Δήμος Λαμιέων: Ένα νέο πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα


Ένα νέο πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα αρχίζει να διαμορφώνεται με την ψήφιση του Κανονισμού 848/2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2021. Έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη διάθεση μόνο υψηλής ποιότητας βιολογικών τροφίμων στην Ευρωπαϊκή αγορά και να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη βιολογική παραγωγή

Οι βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία αφορούν στα εξής:

Τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες θα είναι οι ίδιοι για τους παραγωγούς της ΕΕ και τους παραγωγούς τρίτων χωρών  που επιθυμούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να παράγουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με πρότυπα που θεωρούνται ισοδύναμα με τους κανόνες της ΕΕ, οι παραγωγοί τρίτων χωρών θα υπόκεινται πλέον στους ίδιους κανόνες με εκείνους που ισχύουν για τους παραγωγούς της ΕΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για μετάβαση από την αρχή της ισοδυναμίας στην αρχή της συμμόρφωσης.

Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής.

Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων έχει επεκταθεί για να καλύψει μια σειρά νέων προϊόντων, όπως το αλάτι, τα φύλλα αμπέλου, το ακατέργαστο βαμβάκι, τα αιθέρια έλαια κ.α. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν νέα προϊόντα στον κανονισμό στο μέλλον, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις στον τομέα και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Την πιστοποίηση ομάδων.

Με το νέο πλαίσιο θα επιτρέπεται η πιστοποίηση ομάδας διαδικασία που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε. Η δυνατότητα αυτή η οποία αφορά μικρο-καλλιεργητές δημιουργεί πολύ μικρότερη γραφειοκρατία αλλά και χαμηλότερες δαπάνες ανά παραγωγό

Τη χρήση παραδοσιακών σπόρων σποράς.

Θα επιτρέπεται στους βιοκαλλιεργητές η χρήση παραδοσιακών σπόρων σποράς. Οι σπόροι αυτοί έχουν υψηλό επίπεδο γενετικής και φαινοτυπικής ποικιλομορφίας. Συνήθως τους αποκαλούμε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών. Η δυνατότητα αυτή παρέχει στους παραγωγούς την ευκαιρία να συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση ποικιλιών αλλά και στους καταναλωτές …. να θυμηθούν ξεχασμένες γεύσεις


Την αυξημένη χρήση τοπικών πόρων.

Αφορά κυρίως στου κτηνοτρόφους οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερες ζωοτροφές από την εκμετάλλευση ή την περιοχή τους. Από το 2023 το 70% των ζωοτροφών για τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα και το 30% για τους χοίρους και τα πουλερικά πρέπει να είναι περιφερειακής προέλευσης έναντι 60% και 20% που είναι σήμερα.

agrolamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη