Το φυσικό αέριο στη Λαμία φέρνει η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου


Φυσικό αέριο σε περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε επτά περιφέρειες της χώρας περιλαμβάνει το 25ετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που καλύπτει την κατασκευή του δικτύου διανομής ώς τον μετρητή του κάθε ακινήτου.

Η υλοποίησή του θα γίνει σε δύο φάσεις, με προοπτική να επεκταθεί και στα νησιά του Αιγαίου.

Η μεταφορά αερίου σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε βασικούς αγωγούς θα γίνεται με βυτία σε υγροποιημένη (LNG) ή σε συμπιεσμένη (CNG) μορφή και θα εξασφαλίζει ενέργεια στις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσφέρονται σήμερα στην αγορά.

Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι από 18 πόλεις και με 1.130 χλμ. δικτύου, που θα καλύψει 30.800 συνδέσεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 48 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσω των προγραμμάτων των τριών περιφερειών.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Το δεύτερο βήμα αφορά τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και έχει προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου 850 χλμ., μέσω του οποίου θα γίνουν 15.000 συνδέσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία θα συζητηθούν τα προγράμματα ανάπτυξης του δικτύου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο.




Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΔΕΔΑ Σταύρο Ραπτόπουλο και τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ.

Ηταν η πρώτη παρουσίαση της εταιρείας, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2017 με απόσχιση του τμήματος παροχής του ΔΕΣΦΑ και βασικό στόχο να φέρει το φυσικό αέριο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, που καλύπτουν από δικούς τους φορείς.

Από τον περασμένο Αύγουστο απέκτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 25ετή άδεια μονοπωλιακής ανάπτυξης του δικτύου στις επτά περιφέρειες της αρμοδιότητάς της.

«Βασικός παράγοντας για την οριστικοποίηση του προγράμματος ήταν η γειτνίαση με τους βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου», εξήγησε ο Στ. Ραπτόπουλος, που ανέφερε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο χάρη στους νέους αγωγούς που κατασκευάζονται ή προγραμματίζονται.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μόλις το 2016 προβλέφθηκαν οι τρεις συνδέσεις του ΤΑΡ σε επιλεγμένα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, από τα οποία είναι έτοιμη αυτή που θα καλύψει την Καστοριά.

«Λάβαμε υπόψη και την ενεργειακή φτώχεια, γιατί επίκεντρο του προγράμματος είναι ο πολίτης», υπογράμμισε η Στεφανία Μωσσέ, η οποία επισήμανε ότι η υλοποίηση των έργων θα τονώσει τις τοπικές κοινωνίες, με θέσεις εργασίας και προμήθεια υλικών.

Οι επικεφαλής της ΔΕΔΑ ανακοίνωσαν επίσης την υλοποίηση δύο πιλοτικών προγραμμάτων, που θα ολοκληρωθούν ώς το καλοκαίρι.

Η αρχή θα γίνει από 500 συνδέσεις νοικοκυριών σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη και Σέρρες, που θα αυξηθούν σύντομα σε 1.500 και θα επεκταθούν σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Οι πόλεις επιλέχθηκαν γιατί υπάρχουν ήδη δίκτυα φυσικού αερίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το 216-2000401 ή να στέλνουν μήνυμα στο info@deda.gr.

www.efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη