Με την “ΛΑΜΙΑ στο ΚΕΝΤΡΟ” ο Γιάννης Στρωματιάς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Το Μάιο θα διεξαχθούν και στον Δήμο Λαμιέων οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Στις προηγούμενες εκλογές το 2014 είχα συμμετάσχει, ως συνεργαζόμενος προερχόμενος από την παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης, στο ψηφοδέλτιο της ‘‘Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας – Π.Ε.Π.ΛΑ.’’ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στασινό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 η Π.Ε.Π.ΛΑ. εξέλεξε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για μία ανεξάρτητη και μη υποστηριζόμενη από κάποιο κομματικό σχηματισμό παράταξη, μόνο έναν Δημοτικό Σύμβουλο, τον Υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Στασινό και προσωπικά έλαβα την πρώτη και πολύ τιμητική για μένα θέση σε ψήφους ανάμεσα σε άριστους συνυποψηφίους μου, πλην όμως εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της υπέρ-ενισχυμένης του Α’ και Β’ συνδυασμού αναλογικής δεν εξελέγην, οπότε ανακηρύχτηκα Α’ αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος της Π.Ε.Π.ΛΑ. 

Όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 έως και σήμερα, ακόμα και χωρίς να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεργάστηκα στενά και διαρκώς με τον εκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Στασινό, συνδιαμορφώνοντας μαζί του αλλά και με άλλους συνυποψηφίους μου – μέλη της Π.Ε.Π.ΛΑ. την πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί σε όλα τα θέματα, για τα οποία η Δημοτική Παράταξη έπρεπε να λάβει θέση και να καταθέσει τις προτάσεις της.

Παράλληλα, μέσα από την κοινωνική δικτύωση, και ατομικά λάμβανα θέση, εκφράζοντας τις απόψεις μου, για όσα θέματα έκρινα σκόπιμο με βάση τις αρχές και τις αξίες μου αλλά και σύμφωνα με την εντολή των δημοτών που με τίμησαν με την ψήφο τους. 

Δυστυχώς, παρόλα τα θετικά στοιχεία για την επί μέρους πολιτική που ασκήθηκε από την Δημοτική Αρχή του κ. Σταυρογιάννη, σήμερα 4,5 χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, το πρόσημο για τον Δήμο μας, την πόλη, τις συνοικίες, τις δημοτικές ενότητες, τις δημοτικές κοινότητες και τις τοπικές κοινότητες είναι αρνητικό.

 Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τη νυν Δημοτική Αρχή ήταν σχεδόν παρεμφερής, ως έχουσα την ίδια πολιτική και ιδεολογική θεώρηση, με την προηγούμενη 16ετή Δημοτική Αρχή (Γ. Κοτρωνιά), με εξαίρεση ίσως την περισσότερο ορθολογική διαχείριση, βοηθούσης φυσικά και της δυσμενούς οικονομικής κρίσης, των οικονομικών του Δήμου μας, χωρίς όμως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την ανάλογη καλυτέρευση στην καθημερινότητα του δημότη μας. 

Ενδεικτικά πρέπει να τονιστούν:

- Η καταφανής πολιτική του δημαρχοκεντρικού συστήματος διοίκησης με τη υπέρμετρη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας (Γενικός Γραμματέας Δήμου, επτά (7) Αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι), με την λήψη των σοβαρών αποφάσεων μόνο από αυτή, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Δημάρχου για διαβούλευση και γιατί όχι για ουσιαστική συνενόηση με τις παρατάξεις της μειοψηφίας και ιδιαίτερα της ελάσσονος, όπως κατά κόρον διακήρυξε κυρίως την εβδομάδα ανάμεσα στον Α’ και Β’ γύρο των εκλογών του 2014, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την Π.Ε.Π.ΛΑ.

- Η μη ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης.

- Η μη θεσμοθέτηση, με ευθύνη κυρίως της Δημοτικής Αρχής, του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ενός εξαιρετικού θεσμού διαμεσολάβησης και λύσης προβλημάτων που ανακύπτουν ανάμεσα στον Δήμο και στους Δημότες, αλλά και ελέγχου πιθανής κακοδιοίκησης.

- Η μη ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών, που προβλέπονται και στον Δήμο μας, εκτός βεβαίως των, εκ του Νόμου, υποχρεωτικών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής).

- Η επιβάρυνση της καθημερινότητας του δημότη, με προεξάρχοντα τα θέματα του κυκλοφοριακού, της κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων, της δυσλειτουργίας του τομέα καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων, της βίαιης αλλαγής φυσιογνωμίας του χώρου των πλατειών, ιδιαίτερα της πλατείας Πάρκου και έτσι της κακής εικόνας του κέντρου της πόλης.

- Η μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμοδίου Υπουργείου, με αποτέλεσμα την χειροτέρευση της κατάστασης του εν γένει κυκλοφοριακού αλλά και της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρομίων, μέρους πλατειών κλπ.).

- Η μη ορθή αξιοποίηση αλλά και μη βελτίωση των αθλητικών χώρων ιδιαίτερα των συνοικιακών, αλλά και η βραδύτητα στην ολοκλήρωση της λειτουργικότητας μερικών, όπως π.χ. της Καμαρίτσας, με εξαίρεση ίσως το ΔΑΚ Λαμίας για ευνόητους και προφανείς λόγους. 

- Η μερική εγκατάλειψη, με εξαιρέσεις φυσικά, παιδικών χαρών και αθλοπαιδιών σε συνδυασμό με προβλήματα ρύπανσης στους χώρους αυτούς κλπ.

- Η έλλειψη σχεδίου, για την θετική, αποτελεσματική και εμπεριστατωμένη αντιμετώπιση των κεντρικών επιλογών της Πολιτείας, όπως η συρρίκνωση του Πανεπιστημίου και κατάργηση του ΤΕΙ, η ουσιαστική απαξίωση της ΠΕΛ, η μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών στην έδρα της αποκεντρωμένης Διοίκησης, την Λάρισα, η κατάργηση στρατιωτικών υπηρεσιών και γενικότερα η υποχώρηση, σημαντικά, της Πόλης μας αλλά και του Δήμου μας, όσον αφορά την οικονομική της στήριξη αλλά και ανάπτυξη, αφού δεν υπήρξε δυστυχώς καμιάς μορφής΄΄εκμετάλλευση΄΄ της θέσης μας, στο Κέντρο της Ελλάδας, ως ιστορικού, θρησκευτικού, τουριστικού και συγκοινωνιακού πόλου έλξης, μέσα στη δυσμενή συγκυρία.

- Τέλος, η σύννομη μεν αλλά όχι ουσιαστική τελικά, για την δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία, διάθεση ικανών χρηματικών ποσών για παροδικές και περιοδικές, ψυχαγωγικές κλπ. εκδηλώσεις, ιδιαίτερα το προηγούμενο καλοκαίρι και γενικά το τελευταίο διάστημα, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για περισσότερο ουσιαστικές δράσεις ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου του Δήμου, μέσα στα πλαίσια βέβαια της απόλυτης νομιμότητας και ορθολογικής διαχείρισης. 

- Η πολιτική, δηλαδή, της νυν Δημοτικής Αρχής ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστικά διαχειριστική και κατά τεκμήριο συμβατή με τα άκρως θέματα νομιμότητας, το οποίο είναι κατ’ αρχήν θετικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιείχε όραμα, σχέδιο, πολιτικό «τσαγανό» και διεκδικήσεις, όπως θα έπρεπε. 

Μετά από όλα τα παραπάνω και αφού, όπως και το 2014, συζήτησα με πρόσωπα αλλά και συνδυασμούς και αφού προσπάθησα, αποδεδειγμένα για τους ΄΄παροικούντες την Ιερουσαλήμ΄΄, και πάλι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος, στον οποίο πάντοτε είχα και έχω αναφορές, να εκφραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ενωτικά και να αντιπαρατεθεί πολιτικά και αυτοδιοικητικά με τους δύο συντηρητικούς και όμορους πολιτικά και ιδεολογικά συνδυασμούς, που ισχυρίζονται ότι διεκδικούν την Δημοτική Αρχή και επειδή θεωρώ ότι με την προηγούμενη εμπειρία μου και ενασχόλησή μου, τόσο θεσμικά ως Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και Προεδρεύων αυτού (2007-2010 και 2012-2014), όσο και ως απλός δημότης, τον οποίο όμως τίμησαν οι συνδημότες μου το 2014, έχω το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα αλλά παράλληλα και καθήκον να θέσω και πάλι την μικρή υποψηφιότητά μου στην κρίση των δημοτών μας.

Κάνω γνωστή, λοιπόν, την πρόθεσή μου, μετά από τιμητική για μένα πρόσκληση, να συμμετάσχω στον εξόχως προοδευτικό και υποστηριζόμενο από ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που θεωρούν αναγκαία την ουσιαστική αλλαγή επιτέλους στον Δήμο μας, συνδυασμό ‘‘ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ’’, με υποψήφιο Δήμαρχο τον αγωνιστή δημοκράτη ιατρό Παναγιώτη Στασινό, με τον οποίο, όπως παραπάνω ανέφερα, συνεργάζομαι από τον Μάρτιο του 2014, με αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοσεβασμό.
Άλλωστε σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι η αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων προσώπων και παρατάξεων να εμφανιστούν ότι δήθεν εκφράζουν τον προοδευτικό χώρο και κάποιων υποστηρικτών τους ότι έτσι δήθεν εκλέγουν προοδευτικούς υποψηφίους έχει ήδη αποδομηθεί από την ίδια παραπάνω εφαρμοσθείσα συντηρητική και δημαρχοκεντρική πολιτική της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, και που είναι βέβαιο ότι θα αξιολογηθεί διαφορετικά από την ευρύτερη προοδευτική κοινωνία σε σχέση με το 2014.

Η απόφασή μου αυτή ήλθε έτσι ως αποτέλεσμα της αδήριτης ανάγκης ουσιαστικής αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής στον Δήμο μας, που φαίνεται και από τα παραπάνω ότι είναι συντηρητική, εξόχως διαχειριστική και δημαρχοκεντρική, θεωρώντας ότι ο συνδυασμός ‘‘ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ’’ έχει την βούληση αλλά και την ικανότητα να παρέμβει δυναμικά στα δημοτικά θέματα, με τις ιδέες και τις προτάσεις της, να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά και με κάθε άλλη συντηρητική έκφραση της ίδιας πολιτικής και να ηγηθεί με την εκλογή της ως Δημοτικής Αρχής, μιας προσπάθειας για την αναβάθμιση του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής μας, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα που σήμερα ατυχώς υφίσταται. 

Σε κάθε περίπτωση τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από το, ούτως ή άλλως, περισσότερο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό σύστημα της απλής αναλογικής, επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν στον ως άνω συνδυασμό να συνδιαμορφώσει, με συνεργασίες και προγραμματικές συμφωνίες, μία άλλη πολιτική, διαφορετική από την σημερινή, περισσότερο δημοκρατική και προοδευτική, με απαραίτητα τα στοιχεία συμμετοχής των δημοτών μας, που θα εφαρμοστεί στον Δήμο μας την επόμενη πολύ δύσκολη μεν, αλλά και ελπιδοφόρα τετραετία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Α’ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΠΛΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

lamiastokentro.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη