Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος: «Οι σύγχρονοι «Ιουλιανοί οι Παραβάτες» μολύνουν την αγορά των ιδεών με τις ειδωλολατρικές και αθεϊστικές τους αντιλήψεις»


          Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η  συμπρωτεύουσα της Φθιώτιδος, η Ιστορική πόλις της Αταλάντης,  εόρτασε το Σάββατο της Ά Εβδομάδος των Νηστειών 16 Μαρτίου,  την σεβασμία μνήμη των προστατών της αγίων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου.

            Επίκεντρο της πανηγύρεως ο Ιστορικός και καλλιμάρμαρος  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των αγίων, εις τον  οποίο τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, τη συμμετοχή Ιερέων της περιοχής και των Ιεροδιακόνων .

            Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια η πολυμελής τετράφωνη χορωδία της πόλεως υπό την καθοδήγηση του χοράρχου και διδασκάλου κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

            Κατά  την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα θεολογικό λόγο, αναφερόμενος στις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και ανέλυσε το γεγονός του δια κολλύβων θαύματος, το οποίο επιτέλεσε ο άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων, με το οποίο έσωσε τους χριστιανούς της Κωνσταντινουπόλεως από την μολυσμένη δια του αίματος των ειδωλοθύτων τροφή.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Η σημερινή εορτή, αγαπητοί μου αδελφοί, προβάλλει τις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και εμείς οι χριστιανοί, οι τιμώντες τη μνήμη τους καλούμεθα να μιμηθούμε την αγιότητα, την πίστη, την παρρησία και την αγία ζωή τους.

            Οι άγιοι Θεόδωροι αγάπησαν τον Χριστό και έδωσαν την ζωή τους υπέρ Αυτού.  Μας καλεί ο Χριστός, εμάς τους χριστιανούς να δίδουμε καθημερινά την μαρτυρία της πίστεως και το να ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό είναι μαρτύριο αίματος και συνειδήσεως.

          Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης θέλοντας να μολύνει τους χριστιανούς της Κωνσταντινουπόλεως την Ά Εβδομάδα των νηστειών, γνωρίζοντας, ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχθεί εκ μέρους τους, ο σκοπός της αμώμου νηστείας.



Διέταξε λοιπόν , κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών και έτσι οι χριστιανοί θα εμόλυναν την νηστεία τους και δεν θα πετύχαιναν τον σκοπό τους.

          Τότε, κατά Θεία πρόνοια ο άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίσθηκε στον ύπνο του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου και του απεκάλυψε το φθονερό σχέδιο του Ιουλιανού, προτρέποντας τον να ειδοποιήσει τους χριστιανούς να βράσουν και να φάνε σιτάρι, τα λεγόμενα κόλλυβα. Έτσι το σχέδιο του δυσεβούς αυτοκράτορα έπεσε στο κενό.   

                       Δυστυχώς όμως και σήμερα, αδελφοί μου  υπάρχουν «Ιουλιανοί  Παραβάτες», οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την πνευματική γνωμοδότηση του λαού μολύνοντας την με  νομοθετήματα και ιδέες, όπως: η καύση των νεκρών, ο Πολιτικός γάμος, τα σύμφωνα συμβιώσεως, οι γάμοι μεταξύ των ομοφυλοφίλων και άλλα τέτοιου είδους αντιευαγγελικά νομοθετήματα.

             Να πιστεύουμε ότι κάθε δύσκολη περίοδος δεν είναι μόνιμη αλλά θα παρέλθει, αρκεί εμείς να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας βαδίζοντας στον δρόμο του Θεού.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχής επιφυλακή για να μη μολυνθεί το ήθος της Ορθοδόξου Πατρίδος και της κοινωνίας μας».

            Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με πλουσία και παντοτινή την ευλογία και την αδιάλειπτο προστασία των αγίων Θεοδώρων, υπέρ της Ιστορικής πόλεως  της Αταλάντης, της Ιεράς Μητροπόλεως μας  και όλου του ευσεβούς ποιμνίου.

            Επίσης συνεχάρη τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού καθώς και τον κ. Δήμαρχο Λοκρών κ. Νικόλαο Λιόλιο για την άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή της Πανηγύρεως.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα, τα οποία προετέθησαν εις τιμήν των αγίων Θεοδώρων και ακολούθως πραγματοποιήθηκε πανδήμως η λιτάνευσις της Ιεράς εικόνος των αγίων στους δρόμους της Αταλάντης, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, στρατιωτικού αγήματος, ιεροπαίδων, ιερέων από την ευρύτερη περιοχή, των επισήμων και πλήθους πιστών κατοίκων.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην Ιερά λιτανεία παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Φθιώτιδος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Υποψήφιοι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, κ. Απόστολος Γκλέτσος και κ. Αικατερίνη Μπατζελή,  ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεόδωρος Χειμάρας,  εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς,  Αέρος και του Λιμενικού, καθώς και άλλων φορέων.

          Μετά την ολοκλήρωση των Πανηγυρικών ακολουθιών, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παρετέθη δεξίωση εις το Γραφείο του Ιερού Ναού.























www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη