Η Ανοικοδόμηση του Άη Γιώργη Φθιώτιδας


Ο Άη Γιώργης είναι σχετικά νεόκτιστο χωριό αφού σχηματίστηκε ως συνέχεια της γενέτειρας Ζιώψης λόγω των καθιζήσεων του εδάφους. Μόλις το 1910 αναγνωρίσθηκε επίσημα ως κοινότητα. Κατά τη Γερμανική κατοχή υπέστη ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή από τους κατακτητές τον Αύγουστο του 1944 και μονάχα πέντε κατοικίες γλίτωσαν, για άγνωστους λόγους, από τη λαίλαπα της φωτιάς, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Αυτές ήταν: του Κ. Τσέλιου και του Β. Τσώνου στον κάτω μαχαλά, του Χρήστου Αλεξανδρή στο Μεσαίο Μαχαλά (εκεί που σήμερα είναι η κατοικία της Στέλλας Τσώνου), καθώς του Γ. Καρκάνη (Καρκανοφώτως) που σώζεται ακόμα και του Δημ. Κουμαντάνου (Κουμαντανομήτσου) στον πέρα Μαχαλά που γκρεμίστηκε πρόσφατα. 

Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία του κράτους και που δημοσιεύονται στο εκδοθέν  το 2014 βιβλίο του ιστορικού ερευνητή Γιώργου Λεκάκη "ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ και άλλες λεηλασίες από τα επίσημα αρχεία του κράτους", ανάμεσα στις εκατοντάδες Ελληνικές πόλεις και χωριά που κατέστρεψαν και κατέκαψαν οι Γερμανοί στην Κατοχή συμπεριλαμβάνεται ο Ασπρόκαμπος (Ζιώψη) και ο Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας. Αναλυτικά τα στοιχεία στη σελ. 92-93 έχουν ως εξής:

           Άγιος Γεώργιος
            Προϋπάρχουσαι οικίαι:  185
            Καταστροφαί οικιών: Ολοσχερώς 173  - Μερικώς 2
           Ασπρόκαμπος(Ζιώψη) Το παλιό χωριό του Αγίου Γεωργίου
            Προϋπάρχουσαι οικίαι:  82
            Καταστροφαί οικιών: Ολοσχερώς 52  



Μετά την απελευθέρωση άρχισε η ανοικοδόμηση του χωριού κατά τη δεκαετία του ‘60. Τα περισσότερα ξαναχτίστηκαν πάνω στα αποκαΐδια, κάποια νέα εξ’ αρχής. Στις φωτογραφίες παρατηρούμε τις εργασίες χτισίματος δύο σπιτιών. Στγν πρώτη του Κων/νου Κυριακάκη στην κεντρική συνοικία, όπου στο ισόγειο λειτούργησε για πολλά χρόνια καφενείο και στη δεύτερη του Παναγιώτη Παπακώστα απέναντι από την εκκλησία, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί και σήμερα παραδοσιακό καφενείο. Οι Αγιωργίτες υπήρξαν σπουδαίοι χτίστες, οι περισσότεροι των οποίων μαθήτευσαν την τέχνη κοντά σε Ηπειρώτες μαστόρους. Τις δεκαετίες  ’60-’70 όλα σχεδόν τα σπίτια   ήταν πετρόχτιστα. Αργότερα με άστοχες παρεμβάσεις καταστράφηκε η αρχική φυσιογνωμία τους. Σήμερα ελάχιστα παραδοσιακά απέμειναν.

Πηγή φωτο: Ηλίας Κυριακάκης και Δημήτριος Παπακώστας.
Πηγές: «Ταξιδευτής του παρελθόντος» του Γιάννη Παπαχαραλάμπους και "ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ και άλλες λεηλασίες από τα επίσημα αρχεία του κράτους" του Γιώργου Λεκάκη.

Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
[Του Τάκη Ευθυμίου]

πηγή: fthiotikos-tymfristos.blogspot.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη