Νέο καινοτόμο εργαλείο προβολής των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας


Οι ειδήμονες γνωρίζουν καλά ότι η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μερικούς από τους πιο σπάνιους γαστρονομικούς «θησαυρούς». Όμως, οι περισσότεροι από τους «θησαυρούς» αυτούς δεν έχουν μέχρι σήμερα αναδειχθεί με κάποιο συστηματικό τρόπο και παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Με σκοπό, λοιπόν, να γίνει μια συστηματική καταγραφή και αποτύπωση όλων των βασικών τοπικών προϊόντων που παράγονται από άκρη σε άκρη της Στερεάς, αλλά και να αναδειχθούν με ένα πολύ εύληπτο τρόπο μέσω του διαδικτύου, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανέπτυξε και ανήρτησε στον ιστότοπό της τον πρώτο ψηφιακό χάρτη των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό χάρτη διαθέσιμο σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) μέσα στον οποίο οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τι προϊόν παράγεται κυριολεκτικά σε κάθε «γωνιά» της Στερεάς Ελλάδας. Πέραν μάλιστα της εικαστικής αποτύπωσης κάθε προϊόντος ανά την επικράτεια της Περιφέρειας παρέχονται και πληροφορίες για την παραγωγική δυναμικότητα των επιμέρους νομών αλλά και τις κύριες ποικιλίες ανά προϊόν, ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τα προϊόντα φυτικής όσο και αυτά της ζωικής παραγωγής.

Από το σπάνιο μέλι ερείκης και κουμαριάς, τα φρέσκα κατσικίσια τυριά μέχρι την καπνιστή πέστροφα και το «Ακρκώλυιον», η Στερεά Ελλάδα διαθέτει πραγματικούς «θησαυρούς» γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων. Χάρη μάλιστα  στη βαθιά τεχνογνωσία η οποία μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά αλλά και στο όραμα και την όρεξη που φέρει η νέα γενιά των παραγωγών βλέπουμε πολλά από αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα να αναβαθμίζονται και να στοχεύουν πλέον σε υψηλότερες θέσεις στη διεθνή αγορά. Ποτέ, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  όλη αυτή η προσπάθεια έχει τις ρίζες της στην πολύτιμη Στερεοελλαδίτικη γη και στην αφοσίωση και στον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που τη σέβονται και την καλλιεργούν ασταμάτητα για αιώνες τώρα.

Μέσα σε κυριολεκτικά λίγα λεπτά, λοιπόν, οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα με τη βοήθεια του νέου αυτού ψηφιακού χάρτη να αντιληφθούν το εύρος και την έκταση των παραγόμενων Στερεοελλαδίτικων προϊόντων αλλά και να εντοπίσουν με ευκολία τα προϊόντα άμεσου ενδιαφέροντός τους. Μάλιστα, αυτό το νέο προωθητικό εργαλείο δεν είναι μια μεμονωμένη προσπάθεια αλλά εντάσσεται μέσα σε μια ευρύτερη σουίτα εργαλείων και δράσεων τα οποία αναπτύσσει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του σύγχρονου παραγωγού και καταναλωτή και να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί μεταξύ των δυο αυτών άκρως της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τονώνοντας εν τέλει την τοπική οικονομία αλλά και συμβάλλοντας σε στενότερες συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα.

www.ypaithros.gr
Από το Blogger.