Το κιάλι του Κατσαντώνη


ΤΟ ΚΙΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ (1807)
Ένα ΔΩΡΟ του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ στο πρωτοπαλίκαρό του Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
[Του Γιάννη Μάκκα]

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες βρήκα ένα ιστορικό κειμήλιο, που το αναζητούσα. Έρευνες, ψαξίματα σε ΓΕΣ, Στρατιωτικά Μουσεία χωρίς αποτέλεσμα. Ξεφυλλίζοντας, όμως πριν λίγο καιρό σε ένα σωρό παλιών συλλεκτικών μου περιοδικών, τρελάθηκα από τη χαρά μου... ναι το βρήκα... το ιστορικό αυτό συλλεκτικό κειμήλιο στολίδι κοσμεί το Μουσείο Μπενάκη. ΝΑΙ ! Είναι το ιστορικό κιάλι του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ που χάρισε στο πρωτοπαλίκαρό του ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
Με συγκίνηση πρωτοαντίκρισα το κειμήλιο που το κράτησαν χέρια ηρώων, τα χέρια του Κατσαντώνη, του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Γιάννη Φραγκίστα. 
Το κιάλι αυτό το είχε δωρίσει στον Κατσαντώνη, ο Έλληνας Στρατηγός του Ρωσικού Στρατού Εμμανουήλ Παπαδόπουλος στη Συνέλευση της Λευκάδας το 1807, όπου ο Καποδίστριας είχε καλέσει όλους τους τότε αρματολούς και κλέφτες και ορίσθηκε αρχηγός των ο Κατσαντώνης. Είναι το κιάλι, με το οποίο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αναγνώρισε τον γνωστό σ’ αυτόν από τα Γιάννενα Βεληγκέκα, που είχε στείλει ο Αλή Πασάς στα Άγραφα να εξοντώσει τον Κατσαντώνη. Ο Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης), ο προεπαναστατικός εθνομάρτυρας Κλεφτοκαπετάνιος των Αγράφων, ήρωας της γενέθλιας γης μου, ήταν ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων. Έτσι, όταν βρέθηκα στη Ελληνική Πρωτεύουσα άρχισα να συλλέγω οτιδήποτε αφορούσε τον αγαπημένο μου ήρωα και σήμερα έχω την τύχη να στολίζουν τη συλλογή μου πάμπολλα βιβλία, χρωμολιθογραφίες και ότι άλλο σχετικό με αυτόν αντικείμενο. Όταν διάβασα, λοιπόν, στα βιβλία αυτά, ότι το κιάλι του Κατσαντώνη, σώζεται, άρχισα να το αναζητώ. Η επιμονή μου δικαιώθηκε και μια μεγάλη επιθυμία μου εκπληρώθηκε, όπως αναφέρω πιο πάνω, όταν τελικά ξεφυλλίζοντας περιοδικά της συλλογής μου, ανακάλυψα την ύπαρξή του στο Μουσείο Μπενάκη. ι Ευγενική προσφορά του Μουσείου η φωτογραφία του ανεκτίμητου αυτού κειμηλίου του Μεγάλου Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας. Τους ευχαριστώ πολύ πολύ! 
Πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης(1780-1827), ο μετέπειτα αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821!

Πηγή: http://bit.ly/2lCS1bu
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου
  
 


from Φθιωτικός Τυμφρηστός http://bit.ly/2Ghpq8Q
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη