Λαμία: Στον εισαγγελέα η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,4 εκατ. ευρώ


Στη Δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές Αρχές παρέπεμψε η δημοτική αρχή Λαμιέων τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών για τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, η οποία -σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές που διενήργησαν τον έλεγχο- φέρεται να δημιουργήθηκε από το 2003 έως το 2013.

Το έλλειμμα προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στα ποσά που εκταμίευε ο Δήμος Λαμιέων ως επιχορήγηση προς το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και στα ποσά που εγγράφονταν ως έσοδα στα βιβλία του νομικού προσώπου.

Ουσιαστικά δηλαδή και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές –οι οποίοι βέβαια διενεργούσαν τον έλεγχο όλο το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2013– στη διαδρομή από το ταμείο του Δήμου μέχρι το ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης «χάνονταν» κατά μέσο όρο 130.000 ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα, οι ορκωτοί λογιστές περιγράφουν διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, ακόμη και με μετρητά χωρίς παραστατικά, ανάμεσα στον ταμία του δήμου και στον ταμία και λογιστή ταυτόχρονα του νομικού προσώπου, χωρίς αυτό να αποτελεί την πάγια τακτική.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε, όταν η νέα δημοτική αρχή ανέθεσε σε νέα εταιρεία τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης για το έτος 2014.

Εκεί διαπιστώθηκε ένα έλλειμμα 24.000 ευρώ και αφορούσε διαφορά στην επιχορήγηση που εκταμιεύθηκε με το ποσό που καταχωρίστηκε.

Η διαπίστωση του προβλήματος, ωστόσο, από τον νέο ορκωτό λογιστή είχε αποτέλεσμα να επανέλθουν οι ορκωτοί λογιστές που διενεργούσαν τον έλεγχο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν επισημάνει κάτι.

Ζήτησαν, λοιπόν, από τον νέο δήμαρχο να κάνουν σύγκριση στα ποσά και διαπίστωσαν τη διαφορά 1,4 εκατ. ευρώ για μία δεκαετία.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσουν ότι στο παρελθόν δεν είχαν διαπιστώσει κάτι στους ελέγχους που διενεργούσαν, οι ορκωτοί λογιστές αναφέρουν ότι δεν είχαν πρόσβαση στα στοιχεία που ζητούσαν και κυρίως στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των επιχορηγήσεων που εκταμίευε ο Δήμος.

Ηδη, ο νυν δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, παρέδωσε τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα πρωτοδικών Λαμίας, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Στις εισαγγελικές Αρχές, ωστόσο, προσέφυγε και ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ επί αρκετά χρόνια, Γιώργος Κοτρωνιάς, ο οποίος κινείται ενάντια στους ορκωτούς λογιστές που διενεργούσαν τον έλεγχο τα προηγούμενα χρόνια και που ουδέποτε είχαν επισημάνει κάτι.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, απασχολεί έντονα την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, που περιμένει διευκρινίσεις, αν τα λεφτά αυτά πήγαν στις τσέπες κάποιων ή σε πληρωμές «μαύρων» τιμολογίων.

Οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, καθώς θεωρούν ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε ένα πρόσωπο.

www.efsyn.gr

2 Σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

  1. Αν όντως λείπουν αυτά τα λεφτά πρέπει να κρεμαστούν άνθρωποι και ανάποδα που απλώνεις ρε είναι δικά σου τα λεφτά που βάζεις τα βρωμοχερα σου και καταδικάζεις μια ολόκληρη περιφέρεια γιατί μπορείτε να καταλάβετε τι θα γίνονταν εάν είχαν επενδυθεί σωστά θα είχαν γίνει εκπληκτικά πράγματα γιατί με τόσα χρήματα μπορείς να κάνεις τα παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα έπρεπε το ΔΗΠΕΘΕ να το έχει πάρει ο κουκιος μαζί με τους λαμιωτες όλα θα ήταν στη θέση τους και θα είχε γίνει αξιοζήλευτο έργο δωστετο τώρα επιτέλους σταματήστε τα παράλογα και τα κουφά που κάνετε αυτοί που έχετε την εξουσία τελειωστε τα ότι ναι Περικλής τσαμαντανης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη