Λαμία - Περήφανη Πόλη ― Δημοτικές Ενότητες


Λαμία - Περήφανη Πόλη ― Ευθύμιος Καραΐσκος


Δεν νοείται στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου, χωρίς να περιλαμβάνει την ισόρροπη  ανάπτυξη του κέντρου και περιφέρειάς του.

     Οι Δημοτικές Ενότητες της Υπάτης, του Γοργοποτάμου, του Λιανοκλαδίου και της Παύλιανης, πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη και συντονισμένη ανάπτυξη του Δήμου, με τελικό στόχο και αποτέλεσμα την βελτίωση της ζωής των  δημοτών που ζουν σε κάθε μια απ' αυτές.

     Πέραν των γενικών παρεμβάσεων, που προωθούμε για το σύνολο του Δήμου, κάθε Δημοτική μας Ενότητα την αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, με βάση τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη της.

      Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΤΗΣ   με την ιαματική πηγή των Λουτρών Υπάτης, με τον Εθνικό δρυμό της Οίτης  και τα γραφικά χωριά της,  με την Ιερά Μονή Αγάθωνος, με την ιστορικότητα της βυζαντινής αλλά και της νεότερης μαρτυρικής Υπάτης μέσα από την δική της ανάπτυξη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συνολική ανάπτυξη του Δήμου.

Η αξιοποίηση του  Αστεροσχολείου ως πόλου έλξης επισκεπτών, κυρίως μαθητών, αλλά και επιστημόνων, η ανάδειξη των τοπικών εθίμων της περιοχής, το Βυζαντινό Μουσείο και το Κάστρο της Υπάτης, τα μονοπάτια και ο εναλλακτικός τουρισμός στην Οίτη, το πλατανόδασος του Σπερχειού στις Μεξιάτες - Κομποτάδες, η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Λουτρών Υπάτης και η τόνωση της επισκεψιμότητας της λουτρόπολης, η προβολή και ο συνδυαστικός θρησκευτικός τουρισμός της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, η αξιοποίηση από το Δήμο της μεγάλης δημοτικής έκτασης στα Βασιλικά, τα τοπικά προϊόντα της περιοχής (κουραμπιέδες Υπάτης, κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ) που χρήζουν στήριξης προβολής και κατοχύρωσης, είναι κάποια από τα αξιοποιήσιμα στοιχεία της Δημοτικής Ενότητας  Υπάτης, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ, εκτός από τον γεωργικό χαρακτήρα της, έχει την τύχη να βρίσκονται εντός των γεωγραφικών της ορίων η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, οι ιαματικές πηγές Καλλιδρόμου και Ψωρονερίων, η Ιερά Μονή Δαμάστας και τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου.

     Εκτός από την ανάπτυξη της Γεωργίας με την ενθάρρυνση της αναδιάρθρωσης των καλλιεργιών, της στήριξης των νέων αγροτών και της μείωσης του κόστους παραγωγής με την προώθηση αρδευτικών έργων, η συνδυαστική αξιοποίηση της ιστορικότητας της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με τις Θερμοπύλες και την Αλαμάνα, η ανάδειξή της ως μνημείου της Ουνέσκο και η τουριστική αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία της Δημοτικής Ενότητας.

     Η χρήση της βιομάζας, μέσα από μελέτη που ετοιμάζουμε για την παραγωγή ενέργειας με αξιοποίηση των υπολειμμάτων της γεωργικής παραγωγής, μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, όπως και η αξιοποίηση του υπάρχοντος γεωθερμικού πεδίου της Δαμάστας σε θερμοκήπια και στην θέρμανση κτηρίων. Επίσης, η αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Ψωρονερίων,  μαζί  ή και ανεξάρτητα από την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής των Θερμοπυλών, είναι δράσεις που δίνουν μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στην Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου και, κατ΄επέκταση, στο σύνολο του Δήμου Λαμιέων.

      Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ είναι μία καθαρά δυναμική γεωργική ενότητα και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορέσει να αναδιαρθρώσει  και να εκσυγχρονίσει τις τοπικές καλλιέργιες προς όφελος των νέων κυρίως αγροτών, αλλά και να προωθήσει την τυποποίηση και την εξαγωγική τους δυνατότητα. Τέλος, με την προώθηση των έργων αποχέτευσης και ύδρευσης των οικισμών που την συναποτελούν θα εκσυγχρονιστούν και οι αστικές υποδομές.

      Η Δημοτική Ενότητα Λιανοκλαδίου, στο νότιο μέρος της, διασχίζεται από το Σπερχειό ποταμό, ο οποίος δημιουργεί μία μεγάλου μήκους και μεγάλης επιφάνειας παρόχθια ζώνη, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η ιππασία, το moto cross, η ποδηλασία, η αναψυχή, δίνοντας οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

     Τέλος, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ, με το μοναδικό φυσικό ορεινό περιβάλλον μέσα στα έλατα και την μοναδική θέα της θάλασσας από το πάνω από 1000 m υψόμετρο του χωριού, είναι και πρέπει να προωθηθεί ως ένας από τους  καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας.

Η τυποποίηση και κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων της, η άριστης ποιότητας παροχή γαστρονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φιλοξενίας των επισκεπτών, πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα στόχος των ίδιων των πολιτών.  Στόχος του Δήμου θα είναι η στήριξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, καθώς και η συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία και η συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις, που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη τουριστική προβολή και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

     Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα ενός δημιουργικού διαλόγου, που ξεκινάμε  με όλους τους δημότες του Δήμου μας.  

        Στόχος μας  η ισόρροπη ανάπτυξη, που για μας είναι προϋπόθεση για την συνολική ανάπτυξη  προς όφελος όλων των δημοτών του Δήμου μας.


dialogos.perifanipoli.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη