Παναγιώτης Ιακωβής: Πόση χοληστερίνη αντέχετε;


Πόση χοληστερίνη αντέχετε;
______________________

Τα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα είναι κυρίως η χοληστερίνη (καλή και κακή) και τα τριγλυκερίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο μεταβολισμός των τριγλυκεριδίων αλλά και του ουρικού οξέος, βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν του Σακχαρώδη Διαβήτη, παρά σε αυτόν της χοληστερίνης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χοληστερίνη κάνει κακό. Εναποτίθεται σαν πουρί στα τοιχώματα των αρτηριών και τις αποφράσσει ή και αδυνατίζει το τοίχωμά τους. Όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το κληρονομικό ιστορικό, το σάκχαρο ή η υπέρταση, ο κίνδυνος να βουλώσουν οι αρτηρίες μας δεν αθροίζεται αλλά αυξάνει γεωμετρικά. Ομοίως, αν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό με στεφανιαία νόσο, οι πιθανότητες να ξαναβουλώσουν οι αρτηρίες μας είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Συνεπώς, δεν υπάρχει μια και μόνη "φυσιολογική" τιμή χοληστερίνης. Τα όρια είναι πολύ πιο αυστηρά αν έχετε ήδη στεφανιαία νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου. Αν πάλι έχετε λίγο αυξημένη χοληστερίνη και δεν έχετε κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου, ούτε προηγούμενο ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, δεν χρειάζεστε να είστε ιδιαίτερα επιθετικοί με τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι επιθυμητό να έχετε τη συνολική χοληστερίνη σας αρκετά κάτω από τα 200mg/dl. Και να φροντίζετε την καλή σας χοληστερίνη με λίγο περπάτημα.

Και το κυριότερο: Μην καπνίζετε. Το τσιγάρο μετατρέπει τη χοληστερίνη από σφαίρα σε χειροβομβίδα.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη