Λαμία: Αλλάζοντας την πόλη αλλάζουμε την κοινωνία (του Νίκου Πάπουτσα)


Βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής που θα διοικήσει το Δήμο Λαμιέων τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα όμως κι αυτή τη στιγμή, ένα τμήμα των πολιτών του Δήμου μας θεωρεί πως οι εκλογές ίσως είναι άσκοπες γιατί την επόμενη μέρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ή γιατί δεν πρόκειται η ζωή και η καθημερινότητά τους να γίνει καλύτερη. Την οπτική αυτή κανείς σκεπτόμενος πολίτης δεν πρέπει να τη δεχτεί ως μια κανονικότητα διότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απόρροια έλλειψης ικανοτήτων από τους τοπικούς άρχοντες προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια του οράματός τους για την πόλη (αν βεβαίως δεχτούμε πως έχουν όραμα!).

Το να οδηγείται ο πολίτης τεχνηέντως στην αδιαφορία για τα κοινά και την πόλη του δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε άσκηση πολιτικής, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη τέλματος και παθογένειας, η σημερινή δημοτική αρχή επιθυμεί την αδιαφορία για να μπορεί να ενεργεί ανενόχλητη και οδηγεί το Δήμο στο δρόμο της οπισθοδρόμησης και του παρελθόντος.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μέσα στις κάλπες την Κυριακή στις 26 του Μάη.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πόλη, έχουμε τη δύναμη, τη θέληση αλλά και τη βούληση για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πόλη κυρίως όμως, ως νέοι άνθρωποι χωρίς δεσμεύσεις να βαρύνουν την πολιτική μας πορεία, έχουμε τη σοβαρότητα να θέτουμε υλοποιήσιμους στόχους και στη συνέχεια να μετράμε την ίδια μας την αποτελεσματικότητα.

 Δεν επιθυμούμε διακαώς την καρέκλα, δεν είμαστε
εξουσιομανείς κι αυτό μας διαφοροποιεί από την ασημαντότητα των ανύπαρκτων προτάσεων άλλων παρατάξεων. Οι θέσεις ευθύνης που διεκδικούμε δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο εκείνο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ρότα του Δήμου που στις μέρες μας οδεύει ολοταχώς στα βράχια. Ούτε υποσχόμαστε ούτε όμως εκβιάζουμε, κατά τη συνήθη πρακτική ορισμένων, αυτό που επιθυμούμε είναι μέσα από το διάλογο και την καθολική συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας να σχεδιάσουμε το αύριο που μας αξίζει.

 Η πολιτική που έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί στο Δήμο Λαμιέων στηρίζεται στις εντυπώσεις και όχι στο ρεαλισμό. Στηρίζεται επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι στην ορθή πολιτική σκέψη με αποτέλεσμα όταν τελειώνουν οι επιδοτήσεις να τελειώνει και... η πολιτική!

 Έχει σκεφτεί άραγε κανείς πως μπορούν να γίνουν θαυμάσια πράγματα χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ; Από το να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης αλλά κι επικοινωνίας με τον πολίτη στη βάση του σεβασμού και της εκτίμησης. Από το να προσφέρουμε ελεύθερη πρόσβαση χωρίς εμπόδια στους πεζοδρόμους μέχρι να πείσουμε τον κάτοικο να χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του. Ο άνθρωπος, πολύ δε περισσότερο ο Έλληνας, διοικείται από το παράδειγμα, κι όταν αυτό είναι στρεβλό και ξένο προς το ηθικό και στο σωστό τότε κι αυτός θα κάνει το ίδιο.

Η αλλαγή λοιπόν της νοοτροπίας των διοικούντων είναι βέβαιο πως θα αλλάξει και τη νοοτροπία της ίδιας της κοινωνίας. Η πεποίθησή μας αυτή δεν είναι ένα ουτοπικό όνειρο αφού μπορούμε να παραθέσουμε πλείστα παραδείγματα άλλων πόλεων που κυριολεκτικά έχουν κάνει θαύματα κι έχουν αλλάξει την εικόνα αλλά και την πραγματικότητά τους προς το καλύτερο.

 Η Λαμία πρέπει να αλλάξει, βαρεθήκαμε πια τη στασιμότητα. Πρέπει η δημοτική αρχή να πάψει να περιφρονεί τη νοημοσύνη των πολιτών και να λογοδοτεί για τις πράξεις αλλά και τις αποφάσεις της. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως το αύριο δεν χαρίζεται σε κανέναν ούτε είναι δυνατόν με ευχολόγια και επιδερμικό πολιτικό σχεδιασμό να ελπίζουμε πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

 Η προσωπική μου ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αυτό ακριβώς το σκοπό, να εργαστώ ώστε η ασημαντότητα να εκλείψει πια από την πόλη που ζω. Να καταθέσω το όραμά μου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε η Λαμία να μπορέσει να υιοθετήσει τα αυτονόητα, αυτά που όλες οι πόλεις τις Ευρώπης απολαμβάνουν αλλά εδώ φαντάζουν σαν επιστημονική φαντασία.

Να φροντίσω ώστε να εξορθολογιστεί ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου αλλά και οι δομές του ώστε να προσφέρουν πραγματικά αξιόλογες υπηρεσίες κι ευκαιρίες ανάπτυξης στους συμπολίτες μου. Κυρίως όμως, κι αυτό θα ήθελα να το κάνω απολύτως σαφές και ξεκάθαρο, σκοπός μου δεν είναι η ιδιοτέλεια της εξουσίας αλλά η εισαγωγή και η υιοθέτηση ενός νέου πολιτικού ήθους, αυτό που αξίζει σε όλους τους Λαμιώτες.

Είναι βαθιά πεποίθησή μου πως πραγματικά κάθε πολίτης του Δήμου Λαμιέων αξίζει το καλύτερο, κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες δεν τολμά ούτε καν να ονειρευτεί...

του Νίκου Πάπουτσα
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου για το Δήμο Λαμιέων

lamiastokentro.blogspot.com
Από το Blogger.