Αγροτικό μνημείο στο Μόδι


Αγροτικό μνημείο στο Μόδι
Του Παναγιώτη Δημάκη, υπεύθυνου του Ιστορικού
Αρχείου Δήμου Αμφικλείας - Ελατείας

Το Μόδι, είναι ένα από τα χωριά, στις παρειές τού Καλλιδρόμου Όρους, από τα αρχαιότερα τής κοιλάδας τού Κηφισού, πού διατηρεί και προβάλλει και εμπράκτως, τήν αγροτική του παράδοση, πού διέσωσε, όπως και το ελληνικό του όνομα, χάρη στήν αφοσίωση και προσήλωση τών κατοίκων του, στήν παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων, οσπρίων και δημητριακών, τής ευλογημένης και ποτισμένης με ιδρώτα και μόχθο, πατρικοδοσμένης γής.
Εξ ιδίων, οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι, με εμπνευστή και οδηγό τον κ. Ι Σακελλαρίου, ίδρυσαν αυτό, το μικρό μνημείο τής Αγροτιάς, στήν μικρή νοικοκυρεμένη Πλατεία, τιμώντας τήν μακρά σειρά τών κεκοιμημένων προγόνων, πού αναλώθηκαν στήν πραγματική, αγροτική πρωτογενή παραγωγή. 
Η ευρηματική σύνθεση, από το αλάθητο λαϊκό επιλεκτικό κριτήριο, τού αρότρου, σφηνωμένου σε αρμοσμένους λίθους, αιχμαλωτίζει αμέσως τον θεατή.
Εύγε στο Μόδι, πού παρά τα σημερινά ισχνά πολιτιστικά δεδομένα, διατηρεί ζώντα τα πατρικά του κληροδοτήματα.
Τα αγροτικά μνημεία, είναι εξαιρετικά σπάνια και πρέπει, να τούς αποδίδεται διαρκώς τιμή, αφού αφορούν σκληρούς αγώνες και μάχες, σε ειρηνικά όμως πεδία. Σπανιότατα μάλιστα, οι αγροτικοί πληθυσμοί, σε μία συγκυρία ή ευτυχή στιγμή, υπερβαίνουν, όπως εδώ, τήν τρέχουσα σκληρή καθημερινότητα, δημιουργώντας ένα, συλλογικό μνημείο, πού χαρακτηρίζει τον τόπο και τόν χώρο, μίας Μικροκοινωνίας, με δομές ιστό και δημιουργικό πυρήνα. Η επιτυχής επιλογή, ώς προτύπου μάλιστα, τού αρότρου, βασικού εργαλείου, από τα χρόνια τού Ησιόδου, ώς προγονική ενθύμηση είναι ευρηματική, όπως ευρηματική είναι και η σύνδεση, με τήν συμπίεση και αναδίπλωση, τού φτερωτού, μέσα σε λίθινα όρια, αρότρου, πού υπαινίσσεται, τον κάματο και τή βάσανο τών αγροτών, αλλά και τήν αρχαία παράδοση, καταστροφής σε ταφικά μνημεία. ειδών καθημερινής ανάγκης.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


from Φθιωτικός Τυμφρηστός http://bit.ly/2WbGc2y
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη