Παναγιώτης Ιακωβής: Όχι άλλα "στίγματα"


Όχι άλλα "στίγματα"
_____________________

Η ετερόζυγος β-μεσογειακή αναιμία έχει και ένα άλλο καθημερινό όνομα: "στίγμα".
Παλαιότερα, την Επιληψία την ονόμαζαν "Ιερά Νόσο". Ακόμα και σήμερα, υπάρχει το στίγμα της "Ψυχικής Νόσου".

Επί χιλιετίες, όσα η Ιατρική δεν κατάφερνε να εξηγήσει και να θεραπεύσει, τα αναλάμβανε η γειτόνισσα - γείτονας. Τα στιγμάτιζε και ως δια μαγείας οι παθήσεις αυτές εξαφανίζονταν από την κοινωνία. Ομοίως και οι αυτοκτονίες: διατεινόμαστε στην Ελλάδα ότι οι Ελβετοί και οι Σουηδοί είναι δυστυχισμένοι διότι έχουν αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών. Απλώς αυτοί τις καταγράφουν. Στη Χώρα της φαιδράς υποκρισίας τις κρύβουμε για να γλυτώσουμε το "στίγμα" και για να γίνει κανονικά η κηδεία. Μην τυχόν και σχολιάσει ο γείτονας. Τον καρκίνο τον ονομάζουμε "επάρατη νόσο" ακόμα και σήμερα, λες και θα ξορκίσουμε το κακό σαν Ινδιάνοι που κάνουν επικλήσεις για βροχή με χορούς.

Λοιπόν, οι παθήσεις δεν έχουν μεταφυσικό ούτε ιερό υπόστρωμα. Είναι όλες διαταραχές των βιοχημικών, ανατομικών και ηλεκτρονικών δομών του σώματος και έτσι οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Όσο κρύβουμε παθήσεις με στίγματα, τόσο τις αφήνουμε χωρίς γιατρειά στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Αδικαιολόγητα, αφού η σύγχρονη Ιατρική τις βλέπει πλέον με μια οπτική που τους αφαιρεί οποιαδήποτε μεταφυσική υφή.

Κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται επειδή έχει ετερόζυγο β μεσογειακή αναιμία ή κατάθλιψη. Απλά πέφτουν λιγάκι τα επίπεδα του αιματοκρίτη ή της σεροτονίνης και ένας καλός Γιατρός θα μας τα αναπληρώσει χωρίς να μας βλέπει σαν μιάσματα.

Η Επιστήμη δεν κάνει ηθικές κρίσεις. Απλώς κάνει τη δουλειά της.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη