Λαμία: Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται (Της Τόνιας Βογιατζή)


Παραφράζοντας τον τίτλο της εξαιρετικής Γιουγκοσλάβικης ταινίας του Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς  θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ιστορικό κέντρο της  πόλης μας όμορφα καίγεται με θεατές τους κατοίκους και τους αρμόδιους «αναρμόδιους» φορείς. Λίγα μέτρα μόλις μακριά από την πλατεία Λαού και τον ιστορικό Ι.Ν Αγίου Νικολάου, οι κάτοικοι της οδού Ησαΐας και Εκκλησιών , εδώ και χρόνια βιώνουν με τρόμο τις πυρκαγιές, το εμπόριο ναρκωτικών, το θάνατο και τη δυσοσμία από τα σκουπίδια, μια ανάσα από τα σπίτια τους, ανήμποροι να αντιδράσουν. Λες και έχει ξεσπάσει ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος. Πολλές φορές τα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον ηλεκτρονικό τύπο μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής:

« Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 08:00' χθες βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων της Π.Υ. στη Λαμία. Πιο συγκεκριμένα σε εγκαταλειμμένο σπίτι που βρίσκεται σε σκαλάκια ανάμεσα στην οδό Ησαΐα και στην οδό Εκκλησιών, πάνω από την πλατεία Λαού, εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία» (Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016).

 « Νέα φωτιά σε στέκι τοξικομανών στο κέντρο της Λαμίας. Το εγκαταλελειμμένο σπίτι της οδού Ησαΐα πάνω από την πλατεία Λαού αποτελεί στέκι τοξικομανών. Είναι η τρίτη φορά που σε λίγες ημέρες σπίτια της περιοχής που έχουν αφεθεί σε τοξικομανείς τυλίγονται στις φλόγες». (13 Ιουλίου 2016)

« Λαμία: Φωτιά σε σπίτι στο κέντρο της πόλης .  Στο ίδιο έργο θεατές....Ο λόγος για ένα από τα εγκαταλειμμένα σπίτια της οδού Εκκλησιών, που μαζί με κάποια άλλα στην συγκεκριμένη περιοχή, έχουν μετατραπεί σε στέκια τοξικομανών».(Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017)

«Στην οδό Εκκλησιών «λαμπάδιασε» μία ακόμη εγκαταλελειμμένη κατοικία. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας γύρω στις 14:40 του Σαββάτου (4/8/2018) από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην οδό Εκκλησιών λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

«Βοήθεια θα καούμε ζωντανοί…/Κόλαση η ζωή των κατοίκων δίπλα στα στέκια τοξικομανών» (5/8/2018).

«Σοκ στο κέντρο της Λαμίας το μεσημέρι της Παρασκευής! Ένας άντρας ηλικίας περίπου 30 ετών βρέθηκε νεκρός στα εγκαταλελειμμένα σπίτια ή αλλιώς στέκια των τοξικομανών στην Οδό Ησαΐα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για Ρομά, ο οποίος μάλιστα αφήνει πίσω του έξι μικρά παιδιά.» (08/09/2018).

Πέρα όμως από τις πυρκαγιές πρέπει να επισημάνουμε και άλλα προβλήματα στα λεγόμενα στέκια τοξικομανών τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια όντας εστίες μόλυνσης και παραβατικότητας  αφού έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια, σύριγγες, γκαζάκια, περιττώματα ενώ πολλές φορές παρατηρούνται ύποπτες συναλλαγές και έντονοι διαπληκτισμοί. Είναι φανερό ότι το ιστορικό κέντρο είναι ανοχύρωτο τη στιγμή που  όλοι ευαγγελίζονται εδώ και δεκαετίες την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Είναι σίγουρο ότι ούτε οι κάτοικοι του κέντρου έχουν ευθύνη αλλά ούτε και οι εξαρτημένοι οι οποίοι βρίσκουν άσυλο στην περιοχή.  Είναι λοιπόν μια γειτονιά όπου τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν τι θα πει παιχνίδι στον δρόμο, στην αλάνα αφού κανείς δεν τολμά να τα αφήσει ελεύθερα να χαρούν. Η πρόσβαση στα σκαλιά της Ησαΐας προς Εκκλησιών είναι απαγορευμένη σε όλους.    

Επιπλέον όλα τα ακίνητα της περιοχής  χάνουν την αγοραστική τους αξία, και υποβαθμίζεται τόσο η αισθητική όσο και η ποιότητα ζωής της πόλης  γενικότερα, ενώ παράλληλα εμποδίζεται η τουριστική ανάπτυξη αφού η περιοχή δεν προσελκύει μελλοντικές επενδύσεις από κάθε ενδιαφερόμενο. Επομένως η διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην περιοχή είναι επιβεβλημένη.
Κάθε φορά όμως που ανακύπτει το ζήτημα είτε στα ΜΜΕ, είτε σε Δημοτικά Συμβούλια, είτε μετά από καταγγελίες, όλοι επικαλούνται τον Νόμο περί ιδιοκτησίας και κανένας φορέας, δεν αναλαμβάνει την επίλυση του προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να δοθεί οριστική λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αλλά και την τεχνογνωσία φορέων όπως του ΤΕΕ η των Πολυτεχνικών Σχολών.  Εξ’ άλλου κτήρια κατόπιν διαδικασιών και αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας αφού χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα μετά από καταγγελίες, μπορεί να  κριθεί ότι χρήζουν κατεδάφισης ως ετοιμόρροπα. 

Δεν φτάνει όμως να εκπονούνται έρευνες των οποίων τα πορίσματα  παραμένουν ξεχασμένα σε συρτάρια δημάρχων. Αναφορικά να παραθέσω την εργασία  της κα Ζωής Κακανά, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ – MSc, υπό την επίβλεψη της κας Μαριλένας Παπαγεωργίου, Εντεταλμένης Επικ. Καθηγήτριας (Π.Δ. 407/80) και της κας Άσπας Γοσποδίνη Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη» (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2017 με αφορμή την εκδήλωση των αλλεπάλληλων πυρκαγιών το 2016 και το 2017 στα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης, βορείως της πλ. Λαού. και κάλυψε σχεδόν το σύνολο του Πολεοδομικού Κέντρου Λαμίας.  Διατυπώθηκε αναλυτική πρόταση αστικής ανάπλασης και αναζωογόνησης  και εισηγήθηκε  την ενεργοποίηση του Ν. 2508/97 (και ειδικά των άρ.8-17 περί αστικών αναπλάσεων), την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού προγράμματος ΕΤΠΑ (άξονας: Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας).

Επομένως η Δημοτική Αρχή οφείλει να αξιοποιήσει τέτοιου είδους μελέτες και να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες όπως καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας, αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας  των Δήμων, αναγκαστική εκκένωση και κατεδάφιση των επικίνδυνων μερών της κατασκευής ή ολόκληρου του κτιρίου εφόσον ο ιδιοκτήτης αδυνατεί να προβεί στην συντήρηση του κτηρίου, απαλλοτρίωση και ανάπλαση του χώρου προς όφελος των πολιτών και πολλά άλλα.

Επειδή λοιπόν όλοι θέλουμε μια Λαμία στο Κέντρο της πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης στόχος μας είναι εδώ και τώρα να λάβουμε αποφάσεις μέσω ενός σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης  για τη διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων.  

Τόνια Βογιατζή
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με τον συνδυασμό Λαμία στο Κέντρο
και τον υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Στασινό

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη