Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τη Λαμία


Ποιοι είμαστε…
   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία είναι κίνηση αυτόνομη από κόμματα και επιχειρηματικά συμφέροντα. Είμαστε μια ριζοσπαστική αυτοδιοικητική κίνηση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με πεδίο δράσης αντιμνημονιακό, απέναντι στον νόμο “Κλεισθένη” αλλά και με ευρύτερες δράσεις στην τοπική κοινωνία .
Μας γνωρίζετε από τους αγώνες μας για τα διόδια, τα χαράτσια, τον αγώνα ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών, ενάντια στους πλειστηριασμούς, τη στήριξή μας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις θέσεις που αναπτύξαμε για περιβαλλοντικά προβλήματα (εκμετάλλευση της Οίτης,  ρύπανση του Μαλιακού,  απομάκρυνση των λατομείων), τις συγκεκριμένες εξειδικεύσεις στις βασικές λειτουργίες του δήμου (υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων,  διαχείριση  των απορριμμάτων,  αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, αντίθεση στη συγχώνευση των σχολικών μονάδων),  την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξη  στους απολυμένους  συμβασιούχους του Δήμου Λαμιέων,  την αντίσταση στην εκχώρηση των ιστορικών χώρων (Θερμοπύλες) και  των ιαματικών πηγών στο Υπερταμείο για ξεπούλημα σε μεγάλα συμφέροντα.
Δεν είμαστε καιροσκόποι ούτε ευκαιριακό προεκλογικό δημιούργημα. Μένουμε σταθεροί στις αρχές και στις θέσεις μας ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα  κυβερνά και ποιος συνδυασμός διοικεί τον Δήμο.
Μαζί με τους πολίτες και τη νέα γενιά, θέλουμε να ανοίξουμε για τον τόπο μας έναν καινούριο δρόμο. Ν΄ αγωνιστούμε μαζί σας και όχι «εξ ονόματός» σας. Κόντρα σε σχεδιασμούς απαξίωσης, θεσμικής υποβάθμισης και εξυπηρέτησης συμφερόντων, εμείς θα λειτουργούμε συνεχώς ως αξιόπιστος εγγυητής της αλήθειας, της τιμιότητας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, των  κοινωνικών αντιστάσεων και αγώνων. Η δημοτική μας κίνηση θα σταθεί μακριά από σενάρια εξαγορών και συναλλαγών, με παροχή ανταλλαγμάτων, «καρεκλών» ή “οφιτσίων” σε οποιαδήποτε φάση της επόμενης αυτοδιοικητικής πορείας, μακριά από παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και συστήματα εξουσίας κάθε είδους, μακριά από ιδιοτελείς πρακτικές που μετέρχονται άλλοι. Η προσωπική πορεία μας άλλωστε, γνωστή στην τοπική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί απόλυτη εγγύηση γι αυτό.
Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ απευθυνόμαστε σε όλους σας για συνεργασία, ενωτική πορεία και συμπόρευση, προκειμένου να ανατρέψουμε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση.
Σήμερα…
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την  πλειοψηφία των συμπολιτών μας, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα για το Δήμο μας, μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο  αλλά και τις πολιτικές επιλογές των περισσότερων αιρετών διοικήσεων, οδηγούν τους Δήμους της χώρας σε απελπιστικά αδιέξοδα,  μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Οι προτάσεις που έχουν μπροστά τους οι Λαμιώτες όσον αφορά τις υποψηφιότητες δημάρχων, είναι σχεδόν όλες κατασκευάσματα κομματικών γραφείων κι επιλογές τοπικών παραγόντων. Έρχονται από το παρελθόν των πιο άσχημων παραδόσεων ενός πολιτικού συστήματος που πολλοί πίστεψαν ότι είχαμε αφήσει πίσω μας, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι. Πολιτικάντικες πρακτικές στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, «χρίσματα», ξεπερασμένες πολιτικοοικονομικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του Δήμου, ίδιες προσωπικές παραγοντίστικες στρατηγικές.
Κι όμως! Η Λαμία διαθέτει ένα τεράστιο αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει πολλά να προσφέρει με τις επιστημονικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτισμικές δυνατότητές του και κυρίως με τους αγώνες του. Ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στο ξεβάλτωμα  του τόπου μας, την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων του, στην προοπτική ενός σύγχρονου Δήμου Λαμιέων, που να αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.


Η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση
Η τοπική αυτοδιοίκηση, υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Μετατράπηκε σε ιμάντα μεταφοράς αντιλαϊκών πολιτικών από το κέντρο στην περιφέρεια. Η σημερινή κατάσταση στους δήμους με τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων, τη συνεχή επιτροπεία δια μέσου του “Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας”, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις καταργήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, την έλλειψη διαφάνειας και την απουσία θεσμών συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μοχλός υλοποίησης αυτής της πολιτικής ήταν ο  «Καλλικράτης». Σήμερα μοχλός υλοποίησης των ίδιων πολιτικών είναι και ο “Κλεισθένης”. Με εξαίρεση το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει και επεκτείνει όλες τις νεοφιλελεύθερες επιταγές και  οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, υποβαθμίζοντας τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση.
Ο συνδυασμός φτώχειας, ανεργίας και απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί έναν δήμο ξένο στους δημότες του.
Στον Δήμο Λαμιέων η ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας και ο Δήμαρχος λειτούργησαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής των μνημονιακών  πολιτικών,  απέχοντας από αγώνες και διεκδικήσεις, υλοποιώντας μια μίζερη μικροπολιτική διαχείριση χωρίς όραμα. Χαρακτηριστική περίπτωση οι απολύσεις σαράντα επτά (47) εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαμιέων και η εκχώρησή της,  μέσω του ΦοΔΣΑ A.E., σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους εργαζομένους.
Στις εκλογές που έρχονται τίθεται το δίλημμα:
Η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό  αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
Η ανάληψη της ευθύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και τη διοίκηση ενός μεγάλου Δήμου, όπως ο Δήμος Λαμιέων, προϋποθέτει ένα πρόγραμμα που ιεραρχεί τα προβλήματα και θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των λαϊκών κοινωνικών ομάδων.
Προχωράμε  στις αυτοδιοικητικές εκλογές με άξονα τις αξίες μας και το πρόγραμμά μας ενώ παράλληλα χτίζουμε τη διαμόρφωση μιας ανοιχτής συμμαχίας πολιτών, φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων.
Το πρόγραμμά μας διατυπώνει με σαφήνεια ρεαλιστικές προτάσεις για την αλλαγή πορείας στον δήμο μας. Καταδεικνύει τον διαφορετικό πολιτικό λόγο, το ήθος και την πίστη μας στη δύναμη των πολιτών.
Οι δέκα ( 10 ) βασικοί πυλώνες:
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του νόμου «Κλεισθένη».
  • Ουσιαστική ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου μας.
  • Προστασία του περιβάλλοντος.
  • Καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
  • Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.
  • Μηδενική ανοχή στα σχέδια συνολικής εκποίησης του πλούτου της πατρίδας μας στην ενέργεια, στον τουρισμό, της δημόσιας ή δημοτικής περιουσίας.
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
  • Μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης από εντολοδόχο των κυβερνητικών επιλογών σε ζωντανό πολιτικό κύτταρο της κοινωνίας.
  • Τα κινήματα και οι συλλογικότητες βασικός λειτουργικός παράγοντας της κοινωνίας που οραματιζόμαστε.
  • Οι πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, ώστε να κάνουμε πράξη την άμεση δημοκρατία με διαφάνεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος αποτελεί η  ενδυνάμωση ενός τοπικού  Κινήματος Δημοκρατίας , Αλληλεγγύης, Ρήξεων και Ανατροπής.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να είναι στο πλευρό αυτού του αγωνιστικού κινήματος, να αντιστέκεται και να μην εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές. Να επιδιώκει μισθούς που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή  διαβίωση των πολιτών.  Να αντιστέκεται σε  απολύσεις, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, να αγωνίζεται  για δωρεάν υγεία και παιδεία, και συνταγματικά κατοχυρωμένα  δημοκρατικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα  των πολιτών.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι με συλλογική δράση, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα χωριά και την πόλη μας. Να διεκδικήσουμε πόρους από το κράτος, να εδραιώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να αλλάξουμε τους θεσμούς  και να  φέρουμε τους πολίτες στα κέντρα λήψης  των αποφάσεων.
Απέναντι στη σημερινή διαχειριστική λογική «τόσα μας δίνουν, τόσα ξοδεύουμε», την προσωπολατρεία, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τον παραγοντισμό, τη μονιμότητα στα δημοτικά έδρανα,  τις μεταγραφές των υποψηφίων από συνδυασμό σε συνδυασμό , αντιπροτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Προτάσσουμε
  • Τη Δημοκρατία απέναντι στην ολιγαρχία κλειστών ομάδων.
  • Τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην ιδιοτέλεια και τις προσωπικές στρατηγικές.
  • Τη διαφάνεια απέναντι στις υπόγειες διαδρομές της οικονομικής διαχείρισης.
  • Την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοκρατία απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τα βολέματα .
  • Τις βασικές συλλογικές ανάγκες απέναντι στον ατομικισμό, τον καταναλωτισμό και τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.
ΠΟΛΗ – ΥΠΑΙΘΡΟΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ  –  ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Για μας το περιβάλλον είναι πάνω από τα συμφέροντα και τα κέρδη.
  • Για μας η πόλη ανήκει σε όλους τους ανθρώπους της (παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, ποδηλάτες) και όχι στα αυτοκίνητα.
  • Για μας ποιότητα ζωής σημαίνει πράσινη πόλη.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:
  • Ίδρυση Εθνικού Πάρκου Προστατευόμενων Περιοχών Οίτης – Κοιλάδας Σπερχειού – Μαλλιακού. Δεν εφησυχάζουμε και δεν αποδεχόμαστε καμιά εξορυκτική δραστηριότητα στην Οίτη.
  • Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Εφαρμογή Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών της περιοχής.
  • Πρωτοβουλίες για κατασκευή αρδευτικού έργου, έργα αντιπλημμυρικά και ορεινής υδρονομίας.
  • Συντήρηση οδικού δικτύου και αγροτικών δρόμων.
  • Προστασία των ποταμών. Ξεχνάμε τα «δήθεν» πρόστιμα στους ρυπαντές των ποταμών. Κλείσιμο της επιχείρησης που ρυπαίνει.

        
  • Πλήρης και ουσιαστική φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα. Ενημέρωση και ενεργοποίηση των δημοτών. Αναβάθμιση του κυνοκομείου
  • Επέκταση του σχεδίου πόλης με οριζόντια και όχι κατακόρυφη ανάπτυξή της. Μείωση συντελεστών κάλυψης δόμησης στο ευρύτερο κέντρο της πόλης.
  • Προστασία των ελεύθερων χώρων .Δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων υψηλού πρασίνου και δημόσιων παιδότοπων σε μεγάλους δημόσιους χώρους και οικόπεδα (π.χ στρατόπεδο Τσαλτάκη, Ισαδάκι, Ξηριάς κ.ά. ).
  • Ευρείας κλίμακας πεζοδρόμηση και δεντροφύτευση. Ελεύθερα πεζοδρόμια και πεζόδρομοι για τους πολίτες με μείωση των  τραπεζοκαθισμάτων.
  • Δημιουργία ανοιχτών παιδότοπων και χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά στις συνοικίες και τα χωριά. Τακτική συντήρηση των υπαρχόντων παιδικών χαρών.
  • Δυνατότητα ασφαλών διαδρομών και πρόσβασης σε δημότες ΑμεΑ και γονείς με μικρά παιδιά σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους .
  • Λειτουργία μόνιμης στεγασμένης λαϊκής αγοράς τοπικών προϊόντων στο χώρο στάθμευσης της Αγ. Νικολάου με κατάλληλο σχεδιασμό και συγκεκριμένους κανόνες.
  • Δίκτυο πεζόδρομων και άνετων πεζοδρομίων στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης.
  • Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων – Σύνδεση με σχολεία, αθλητικά κέντρα κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.
  • Μελέτη και επανασχεδιασμός της ροής οχημάτων στην πόλη.
  • Μέτρα για την αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης.
  • Δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας. Μεταφορά των αφετηριών της αστικής συγκοινωνίας εκτός του κέντρου της πόλης  (με δωρεάν μετακίνηση των επιβατών από το κέντρο στην αφετηρία και αντίστροφα) .
  • Κατασκευή περιφερειακών χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης έξω από τα όρια του κέντρου, όπου θα μπορούμε να αφήνουμε το αυτοκίνητο και να μετακινούμαστε  στο κέντρο με μικρά λεωφορεία (mini bus) που θα κινούνται διαρκώς χωρίς αφετηρίες.
  • Δωρεάν χρήση ποδηλάτου για όσους σταθμεύουν σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης.
  • Ένταξη του Δήμου σε προγράμματα χρήσης μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για μετακινήσεις στην πόλη.
  • Καθιέρωση “Ημερών  χωρίς αυτοκίνητο” στο κέντρο της πόλης με δυνατότητα μετακίνησης με ποδήλατα και πατίνια του Δήμου.
  • Καταγραφή και προστασία των φυσικών μνημείων του Δήμου Λαμιέων ( αιωνόβια πλατάνια κ.λπ).
  • Προστασία των λόφων και δασών της πόλης σε συνεργασία με περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
  • Ολοκληρωμένο δημοτικό φυτώριο – θερμοκήπιο.
  • Δεντροφυτεύσεις σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, αυλές σχολείων, εκκλησιών και δημοσίων υπηρεσιών μέσα από ειδικά περιβαλλοντικά προγράμματα για μαθητές και μια αναβαθμισμένη  δημοτική υπηρεσία πρασίνου.
  • Δωρεάν διάθεση φυτών και δέντρων στους δημότες για μεταφύτευση.
  • Δημιουργία συστοιχιών ομοειδών δέντρων για φυσικές σκιάσεις (το είδος των δέντρων θα χαρακτηρίζει ανάλογα την περιοχή π.χ. οδός με τις ακακίες κλπ).
  • Εκστρατεία ενημέρωσης για μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων και ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, ανεξάρτητα από τη φυλή και την κοινωνική προέλευση.
  • Προτεραιότητα η ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Οι πανεπιστημιακές σχολές για μας πρέπει να συγκροτούν Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Να συνδέονται με την τοπική κοινωνία μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης, να λειτουργούν ως κύτταρα  πολιτισμού και ελεύθερα κέντρα παραγωγής, διακίνησης και διάχυσης ιδεών. Ο Δήμος αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ τοπικής κοινωνίας και του πανεπιστημίου. Η Λαμία λόγω της γεωγραφικής θέσης, της ιστορίας της και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος θα διεκδικήσουμε, σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους, να γίνει η έδρα αυτόνομου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων της  περιφέρειάς μας.
  • Γενίκευση της διετούς προσχολικής αγωγής και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  • Προτεραιότητα στη σχολική στέγη. Κατασκευή νέων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων  στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πόλης , ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των υπαρχόντων μονάδων.
  • Μεταστέγαση νηπιαγωγείων από τα ισόγεια πολυκατοικιών  σε σύγχρονα κτίρια με φως , καλό αερισμό , παιδότοπο και πράσινο.
  • Προσωρινή μεταστέγαση του ΕΕΕΚ και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία του δικού του σχολείου στο χώρο που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Μητρώο συντηρήσεων των σχολικών μονάδων ανοιχτό στους πολίτες και τους Συλλόγους Γονέων – κηδεμόνων για κοινωνικό έλεγχο.
  • Έλεγχος στατικότητας, αντισεισμική θωράκιση , αντικεραυνική προστασία, κατασκευή ραμπών και ενεργητική πυρασφάλεια στα σχολικά κτίρια. Είναι ανεπίτρεπτο τα σχολεία μας να μην διαθέτουν προστασία από κεραυνούς.
  • Μελέτη και σχεδιασμός αντιμετώπισης σεισμών και εκτάκτων αναγκών από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με όλα τα απαραίτητα υλικά που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπισή τους.
  • Συντήρηση των διδακτηρίων πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση ( εισροή νερών, σάπια κουφώματα, πεσμένοι σοβάδες, σκουριασμένα μεταλλικά μέρη, σπασμένα κεραμίδια, απουσία ελαιοχρωματισμών επί δεκαετίες , έλλειψη στεγάστρων σε προαύλιους χώρους κ.ά.).
  • Ανακατασκευή των προαυλίων με μείωση της ασφάλτου, δημιουργία ελεύθερων χώρων πράσινου και δενδροφυτεύσεις. Αξιοποίησή τους, εκτός ωραρίου λειτουργίας, για μαζική άθληση και ψυχαγωγία.
  • Εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών ψύξης-θέρμανσης.
  • Εξασφάλιση προγραμμάτων σίτισης ειδικών ομάδων μαθητών υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων εικαστικών παρεμβάσεων στα διδακτήρια (εσωτερικά και εξωτερικά) για να έχουν τα παιδιά ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.
  • Σύνδεση των κυλικείων των σχολείων και των δημοτικών αναψυκτηρίων με τους τοπικούς παραγωγούς, προώθηση της μεσογειακής διατροφής και αυστηρός έλεγχος για την ποιότητα των τροφίμων.
  • Διεκδίκηση από την πολιτεία αύξησης της χρηματοδότησης των σχολείων.
  • Αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων τα πάγια έξοδα και τα έσοδα από άλλες πηγές σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών.
  • Επιπλέον ενίσχυση του Σχολείου Ειδικής Αγωγής, του Μουσικού Σχολείου και των μικρών σχολικών μονάδων.
  • Συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών με συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων (την τελευταία πενταετία απαξιώθηκαν πλήρως). Στα θέματα της παιδείας οι άμεσα εμπλεκόμενοι (εκπαιδευτικοί- γονείς- μαθητές ) γνωρίζουν καλύτερα  τις ανάγκες των σχολείων τους και δικαιούνται να έχουν κυρίαρχο λόγο.
  • Προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τα σχολεία μαζικά, ώστε να συμπιεστεί το κόστος.
  • Αναβάθμιση του Κοινωνικού  Φροντιστηρίου με λειτουργία πολλών τμημάτων σε διαφορετικά σχολεία. ‘Ενταξη του θεσμού σε προγράμματα αλληλεγγύης.
  • Ένταξη της τοπικής ιστορίας στο δημοτικό μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα ενταχθούν το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, ο μαρτυρικός τόπος της Υπάτης, οι ιστορικοί περίπατοι στην πόλη και η ιστορία κάθε περιοχής του Δήμου.
  • Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υλοποίηση, από το Δήμο, Προγραμμάτων Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για μαθητές με βιωματική προσέγγιση σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και από ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου.
  • Καθιέρωση Μαθητικών Φεστιβάλ Τέχνης ( θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χορωδιών, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά).
  • Θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για τα σχολεία που αναλαμβάνουν δράσεις για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την υιοθεσία δημοτικών χώρων και την αισθητική αναβάθμιση  των σχολείων και της συνοικίας.
  • Σύνδεση συνοικίας-σχολείου  με ποδηλατοδρόμους με στόχο την αλλαγή συνηθειών, τη διαμόρφωση στάσης ζωής  και την άμεση μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για τις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών
  • Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον δήμο με στόχο την  κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων, των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και  δημοτών.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σκεφτόμαστε στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών και στον  αθλητισμό και προγραμματική μας κατεύθυνση είναι:
  • Αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη
  • Στην αντίληψη της Δημοτικής Κίνησής μας οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητικοί πελάτες – καταναλωτές και ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση μέρους από τα κέρδη της ” βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου” Απορρίπτουμε το σημερινό μοντέλο εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και τοποθετούμε στο κέντρο της προσοχής μας τον αθλούμενο πολίτη και αθλητή στοχεύοντας στην ανάδειξη των κοινωνικών και θετικών λειτουργιών του αθλητισμού.
  • Αξιοποίηση των αθλητικών κέντρων, των ελεύθερων δημοτικών και δημόσιων χώρων για την άθληση των πολιτών. Άσκηση και άθληση για όλους.
  • Δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών στις γειτονιές.
  • Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας των αθλητικών χώρων χωρίς πελατειακές λογικές.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής επηρεάζεται σημαντικά από την πνευματική δημιουργία στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ανάδειξη της τέχνης είναι απαραίτητο εργαλείο ευαισθητοποίησης,  διαμόρφωσης ενεργών πολιτών και αλλαγής πολιτισμικών προτύπων. Αυτό απαιτεί την καθιέρωση θεσμών και συνεργασιών με φορείς , καλλιτέχνες, επιστήμονες και  ανοιχτές παρεμβάσεις για όλες τις ηλικίες.
Ο Δήμος μπορεί να είναι ένα δίκτυο  πολιτισμού  δημιουργώντας και υποστηρίζοντας τις απαραίτητες υποδομές. Μέσα από τους φορείς πολιτισμού ( αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικά μνημεία, θέατρα, βιβλιοθήκες , σχολεία , συλλόγους κλπ.) μπορούν να ανθίσουν οι γνωστές μορφές τέχνες αλλά και άλλες πειραματικές.
  • Την προβολή και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής δημιουργίας . Την ανάδειξη των τοπικών εθίμων και της δημιουργικότητας των δημοτών περιορίζοντας τις δαπανηρές απομιμήσεις εκδηλώσεων Καρναβαλιού.
  • Την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τα πολιτιστικά δρώμενα.
  • Την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτιστικών ομάδων και των νέων  δημιουργών.
  • Την ενίσχυση των καλλιτεχνικών, μουσικών και θεατρικών ερασιτεχνικών και μη σχημάτων της πόλης και την αξιοποίησή τους στις εκδηλώσεις του Δήμου.
  • Την ανάπλαση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση.
  • Την αναβάθμιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
  • Την προβολή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του μνημείου του Γοργοποτάμου με δημιουργία χώρου για έκθεση φωτογραφίας, και προβολή αρχειακού υλικού.
  • Τον εμπλουτισμό, την πλήρη στελέχωση και την ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου.
  • Την ίδρυση Μουσείου Οργάνων Παραδοσιακής  Μουσικής.
  • Την ίδρυση Αθλητικού Μουσείου.
  • Τη διοργάνωση Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ– Εκθέσεων ( Μαθητικών, Πολιτιστικών κ.ά.) στον δήμο μας. Μεταξύ αυτών και φεστιβάλ πολυπολιτισμικής κουλτούρας με σκοπό την ομαλή ένταξη των μεταναστών-προσφύγων στην τοπική κοινωνία, τη διάδοση της πολιτιστικής  κληρονομιάς τους και την καταπολέμηση του ρατσισμού.
  • Τη μελέτη κατάλληλων χώρων αναψυχής για παιδιά και τη δημιουργία ενός γραφικού «Χωριού του Άι-Βασίλη» σε φυσικό περιβάλλον με δωρεάν μετακίνηση των δημοτών μας.
  • Την ενίσχυση και ανανέωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και τη στήριξη όλων των πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Τη λειτουργία Κινητής Βιβλιοθήκης για παιδιά και ενήλικες που θα διέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα τοπικά διαμερίσματα.
  • Την ενίσχυση και επέκταση του Δικτύου Ανταλλακτικών Βιβλιοθηκών σε γειτονιές, συνοικίες και χωριά.
  • Την καθιέρωση συχνών ιστορικών περιπάτων και ξεναγήσεων στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής με στόχο να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο εμείς, τα  παιδιά μας  και οι επισκέπτες  τον τόπο μας.
  • Τη δημιουργία εικαστικών και άλλων εργαστηρίων στις συνοικίες (Δημοτικά Σχολεία).
  • Τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων στις συνοικίες με σκοπό την πολιτιστική αποκέντρωση.
  • Καθιέρωση καλλιτεχνικού φεστιβάλ δρόμου με μουσικούς , θεατρικές ομάδες καθώς και καλλιτέχνες του δρόμου με στόχο την επαναδιαμόρφωση των γειτονιών μας και την καθημερινή αξιοποίηση δημόσιων χώρων.
  • Τη διάδοση και τη στήριξη της ιδέας « υιοθεσίας»  ανοιχτών χώρων από μαθητές για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της συλλογικής προσπάθειας.
  • Τη στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τη στελέχωσή του με καλλιτεχνικό διευθυντή και τη λειτουργία του με κανόνες διαφάνειας και ελέγχου. Την παροχή θεατρικής παιδείας μέσω της λειτουργίας των  θεατρικών εργαστηρίων ενηλίκων και παιδιών και την ουσιαστική στήριξη όλων των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του Δήμου,
  • Την αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου με δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας και ενίσχυση της Δημοτικής Χορωδίας. Άνοιγμα στην κοινωνία με μουσικές εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά .
  • Την καθιέρωση μόνιμου Χορωδιακού Φεστιβάλ στη Λαμία.
  • Τη διαρκή λειτουργία ανοιχτού Δημοτικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με τοπικές συλλογικότητες.
  • Τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Καφενείου με διαμόρφωση ανάλογου χώρου με στόχο την ατομική και συλλογική έκφραση.
  • Διάχυση της τέχνης στα ΚΑΠΗ μέσω εργαστηρίων μουσικής, μουσικοθεραπείας, εικαστικών, θεάτρου και δραματοθεραπείας.
  • Την απασχόληση των ΑμεΑ σε τομείς πολιτισμού του Δήμου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη ο Δήμος να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής για όλους τους δημότες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης με πολιτικές που θα μειώνουν το κόστος διαβίωσης με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ειδικότερη μέριμνα χρειάζεται για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Ενάντια στα φαινόμενα της νέας φτώχειας, ενάντια στη βία της ανεργίας και της πείνας, τη βαρβαρότητα της ύπαρξης αστέγων, την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, δεσμευόμαστε στους δημότες μας, ότι κεντρικός μας στόχος είναι κανένας κάτοικος  χωρίς σπίτι, ρεύμα, θέρμανση, νερό, τροφή, περίθαλψη.
Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» έθεσε πρώτη τη  δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η προηγούμενη δημοτική αρχή υιοθέτησε την πρότασή μας. Πολύ γρήγορα όμως παρουσιάσθηκαν φαινόμενα, εμπορικής εκμετάλλευσης των κοινωνικών αγαθών, κακοδιαχείρισης των πόρων των δομών και εκλογικής εκμετάλλευσης τους, δείγμα της νοοτροπίας και της σημερινής δημοτικής αρχής.
       ΣΤΟΧΟΣ…
  • Να αναδείξουμε την κοινωνική πολιτική, ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων, υψώνοντας ασπίδα κοινωνικής προστασίας για να ανατρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση.
  • Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, την κατοικία, την πρόσβαση όλων στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενθαρρύνοντας κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης με την ενίσχυση και τη δημιουργία κοινωνικών δομών για όλα τα βασικά αγαθά ( κατοικία, τροφή, υγεία, παιδεία, πολιτισμό) .
  • Να στηρίξουμε τους άνεργους και τους νέους που βλέπουν ως μοναδική διέξοδο τον ξενιτεμό δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όσο και σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες.
   …και ο τρόπος
  • Καταγραφή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργων, άστεγων κ.λπ.) και ολοκληρωμένη έρευνα, σε συνεργασία με φορείς, για τις ανάγκες της πόλης και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.
  • Αύξηση του μόνιμου προσωπικού της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής στις απαραίτητες ειδικότητες : κοινωνιολόγος, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής.
  • Πρωτοβουλία για δικτύωση και συντονισμό του επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγοι, εμψυχωτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές κ.λ.π.) που παρεμβαίνουν σε διαφορετικούς τομείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( Βοήθεια στο σπίτι -Δομή για την κακοποίηση -Πρόνοια – Σχολεία κ.λ.π.).
  • Γραφείο πληροφόρησης πολιτών σε  θέματα νομικής φύσης για δάνεια, πλειστηριασμούς, επιδότηση ρεύματος και δομών αλληλεγγύης.
  • Δημιουργία δομής φιλοξενίας αστέγων και ανήμπορων δημοτών.
  • Απαλλαγή άπορων δημοτών από τα δημοτικά τέλη.
  • Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου.
  • Αναβάθμιση λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου με διανομές τροφίμων, ρούχων και βασικών ειδών σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη.
  • Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες με ευθύνη του Δήμου και με κοινωνικά κριτήρια.
  • Δημιουργία ειδικού κέντρου φροντίδας ΑμεΑ με δράσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχοσωματικής υγείας στο πλαίσιο ομάδων στήριξης.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υποστηρικτικές δομές του Δήμου.
  • Μεταγυμνασιακή δομή ημερήσιας εκπαίδευσης για τους απόφοιτους των ΕΕΕΕΚ.
  • Σύσταση Κ.Δ.ΑΠ – ΑμεΑ για τη δημιουργική απασχόλησή τους.
  • Αναγνώριση και κατοχύρωση ρόλου Κοινωνικού Εταίρου στα σωματεία και τις συλλογικότητες των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων, ώστε να συμμετέχουν στα όργανα λήψης των αποφάσεων του Δήμου που τους αφορούν, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος «τίποτα για μας χωρίς εμάς»
  • Ενίσχυση των  Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με απορρόφηση όλων των παιδιών των οικογενειών που πλήττονται  από την κρίση και των εργαζόμενων γονέων.
  • Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων με δωρεάν μαθήματα  στα   σχολεία της γειτονιάς. Στελέχωση με εκπαιδευτικούς που θα ενταχθούν σε προγράμματα αλληλεγγύης που θα διεκδικήσει ο Δήμος ή με εθελοντές εκπαιδευτικούς.
  • Αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να καλύπτει όσους έχουν ανάγκη με αύξηση των θέσεων εργασίας. Στελέχωση της δομής με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.  Ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού και των μονάδων. Ένταξη των εργαζομένων στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με  μόνιμη και σταθερή εργασία, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Συμμετοχή σε προγράμματα  ένταξης προσφύγων  στην τοπική κοινωνία και διευκόλυνσή τους σε θέματα οικογενειακών επανενώσεων.
  • Στήριξη των Ρομ με τη λειτουργία Ιατροκοινωνικών Κέντρων, τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες,  επιμορφωτικά σεμινάρια.
  • Χρησιμοποίηση ενδιάμεσου από την ίδια ομάδα, ως βοηθού του εκπαιδευτικού, για την ομαλή ένταξη των τσιγγανοπαίδων ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή.
  • Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ με ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ που συγχωνεύτηκαν.
  • Διεύρυνση των παροχών – υπηρεσιών  των  ΚΑΠΗ και σε άνεργους ενήλικους συμπολίτες μας.
  • Ένταξη των ηλικιωμένων σε εθελοντικά προγράμματα ενεργού γήρανσης (π.χ. παραμυθάδες στα ΚΔΑΠ, εμπειρικοί εκπαιδευτές μεταφέροντας τις επαγγελματικές εμπειρίες τους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης κ.λ.π.) αξιοποιώντας το κίνητρο για δημιουργική συμμετοχή στον ελεύθερο χρόνο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • Εκπόνηση σχεδίων πολιτικής προστασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. Ενημέρωση των δημοτών μέσα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και την ιστοσελίδα του  Δήμου.  Οργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας.
  • Εξασφάλιση ενεργητικής πυροπροστασίας, αντισεισμικής θωράκισης και αντικεραυνικής προστασίας σε σχολεία και κτίρια ευθύνης του δήμου. Είναι ανεπίτρεπτο τα σχολεία μας σήμερα να μην διαθέτουν προστασία από κεραυνούς.
  • Εφοδιασμός όλων των σχολείων και των δημοτικών υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
  • Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας.
ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Υγεία είναι θεμελιώδες δημόσιο αγαθό και η πολιτεία έχει την ευθύνη να το εξασφαλίσει σε όλους.
Ο Δήμος, ως  θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, οφείλει :
  • Να παρεμβαίνει στους επιδημιολογικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, την ποιότητα νερού και των τροφίμων.
  • Να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους, τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την  ασφάλεια των μετακινήσεων, τους τακτικούς ελέγχους  των ρύπων της ατμόσφαιρας, την αγωγή υγείας.
  • Να ενισχύσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Να υποστηρίξει τη λειτουργία για να αποτραπεί το κλείσιμο  του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).
  • Να μεριμνά υποστηρικτικά για την υγειονομική κάλυψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • Να λειτουργήσει Δημοτικό Ιατρείο Πρόληψης με στόχο την ενημέρωση των δημοτών κάθε ηλικίας.
  • Να υποστηρίξει μητέρες κατά τη διάρκεια θηλασμού ( π.χ. καθορισμός φιλικών σημείων θηλασμού).
  • Να λειτουργήσει και να στηρίξει το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο και  να συνεργαστεί με τα Πολυιατρεία και το Νοσοκομείο για τους εργαστηριακούς ελέγχους και τη νοσηλεία.
  • Να συμβάλει στην κατάρτιση Υγειονομικού Χάρτη της περιοχής ώστε να προσδιοριστούν και να ιεραρχηθούν οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών.
  • Να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου σχεδίου βελτίωσης της υγείας μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και μαζικού αθλητισμού.
  • Να εφαρμόσει τη νομοθεσία για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.
  • Να παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες με ζητήματα ψυχικής υγείας μέσα από τα ΚΑΠΗ και του προγράμματος « Βοήθεια στο σπίτι».
  • Να συντονιστεί με τους αρμόδιους φορείς και τα κινήματα πολιτών για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Λαμίας με ιατρικό – νοσηλευτικό – εργαστηριακό προσωπικό , την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού, την επάρκειά του σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα και την επαρκή χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
  • Να διεκδικήσει την οργάνωση και στελέχωση αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνουν ένα σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα. Πολυποίκιλες  ελαστικές μορφές εργασίας και εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» από εργολάβους, Μ.Κ.Ο., ΚΟΙΝΣΕΠ, για απασχόληση 5 ημερών το μήνα ή η μορφή της «κοινωφελούς εργασίας» δηλαδή 8μηνη εργασία με μειωμένη αμοιβή και κανένα εργασιακό δικαίωμα. Δημιουργείται ένα αδιέξοδο στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους των 2, των 5 ή των 8 μηνών αλλά και στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία τους και την αδρανοποίηση τους, «νομιμοποιώντας» κοινωνικά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης τους. Όμηροι, έρμαια στα χέρια των πελατειακών επιλογών της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Αυτές τις πολιτικές βλέπουμε και τώρα.
Εμείς, σε πλήρη αντίθεση με αυτή την πολιτική, προτείνουμε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Προτείνουμε ένα πλάνο στήριξης της τοπικής οικονομίας με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος μέσω της δημιουργίας δημοτικών επιχειρήσεων και όχι τις «ανταγωνιστικές» επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου, με στόχο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και του εργατικού δυναμικού του τόπου.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα εκχωρήσουμε δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και θα αγωνιστούμε για τον δημόσιο και μη ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.
Στόχος μας :
  • Να αναδείξουμε και να στηρίξουμε  την Κοινωνική Οικονομία με συνεργατικές, συνεταιριστικές και εναλλακτικές μορφές προάγοντας διαφορετικές παραγωγικές σχέσεις με κύριο στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
  • Να στηρίξουμε μόνο την υγιή επιχειρηματικότητα που σέβεται απόλυτα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων

  • Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Βιοτεχνία επεξεργασίας, πιστοποίησης και διάθεσης Αγροτικών προϊόντων
  • Συνεταιριστικές Μονάδες Παραγωγής Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας
  • Μονάδα εμφιάλωσης νερού
  • Ανώνυμη Εταιρία Λαϊκής Βάσης για την αυτοδιαχείριση πλουτοπαραγωγικών πηγών (ιαματικά, γεωθερμία, τηλεθέρμανση) και όχι ξεπούλημά τους σε ιδιώτες δια μέσου του  Υπερταμείου.
  • Δημιουργία δημοτικής επιχείρησης αγροτουρισμού σε συνεργασία με συνεταιρισμό – Ενίσχυση του ορεινού τουρισμού
  • Εξέλιξη της “Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας” σε θεσμό ενημέρωσης των παραγωγικών μονάδων στις νέες επιστημονικές απόψεις, τις τεχνολογίες καινοτομίας και σε μοχλό προώθησης  όλων των προϊόντων  που παράγονται στην περιοχή μας. Φιλοξενία δραστηριοτήτων αναψυχής και εκδηλώσεων πολιτισμού.
  • Έργα υποδομής, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
  • Τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Μόνιμη στεγασμένη λαϊκή αγορά ντόπιων παραγωγών για τη διάθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο χώρο της παλιάς δημοτικής αγοράς .
  • Λαϊκές αγορές τοπικών βιολογικών προϊόντων.
  • Υποστήριξη συνεργατικών πρωτοβουλιών με τοπικούς συνεταιρισμούς.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος ως σημαντικού  εκπαιδευτικού , τουριστικού προορισμού.
  • Σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τις άλλες μορφές τουρισμού (Μονή Αγάθωνος- Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, Αστεροσχολείο -Αρχαιολογικό Μουσείο- Λαογραφικό Μουσείο – Θερμοπύλες -Αλαμάνα -Γοργοπόταμο κ.ά.) και προορισμούς γειτονικών δήμων
  • Να ριζώσουν στη συνείδηση των  καταναλωτών τα βιολογικά προϊόντα και στη συνείδηση των αγροτών οι βιολογικές καλλιέργειες και η βιολογική κτηνοτροφία με ανάλογη αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης.
  • Να δημιουργηθεί Κέντρο Ντόπιων Σπόρων στηρίζοντας τα Δίκτυα Ανταλλαγής και να διαδοθεί η χρησιμότητά τους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εισαγόμενοι σπόροι και τα μεταλλαγμένα.
  • Ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής και προώθηση προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
  • Να υποστηρίξουμε και να διαδώσουμε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
  • Να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα σχολικά και δημόσια κτίρια. Να ενταχθούν σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών  με στόχο την  κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Σχολείων και όχι των εργολάβων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Να εισάγουμε ανάλογη τεχνογνωσία μέσα από «αδελφοποιήσεις» με δήμους του εξωτερικού που έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Να αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Δικτύου από πανεπιστημιακά τμήματα, τοπικά επιμελητήρια, συνεταιρισμούς , φορείς, εργαζόμενους της ΔΕΗ, κινήματα, ομάδες πολιτών για εφαρμογή μικρής και μεσαίας κλίμακας μονάδων  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Να αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό ελεύθερους δημοτικούς χώρους και με μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά να παράγεται ενέργεια και να αποθηκεύεται ώστε   να καλύπτονται οι ανάγκες κατοικιών, πολυκατοικιών, συγκροτημάτων , χωριών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων .

Ιαματικά
Οι ιαματικές πηγές αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής (ιαματικός τουρισμός – θερμαλισμός)
Είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεταιριστικής διαχείρισης του ιαματικού πλούτου προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος μας η δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης για την αυτοδιαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (ιαματικά  λουτρά) και όχι ξεπούλημά τους σε ιδιώτες δια μέσου του  Υπερταμείου.
                                                                       
Σπερχειός –Οίτη
  • Προστασία του περιβάλλοντος της κοιλάδας (έλεγχος για τις βιοτεχνικές βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής natura)
  • Έλεγχος γεωτρήσεων- παρανόμων αμμοληψιών.
  • Παράνομες χωματερές- άμεσο κλείσιμο.
  • Προστασία και ανάδειξη του σε περιοχή για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων π.χ. πεζοπορία κλπ.
  • Ανάδειξη της περιοχής σε προορισμό ορεινού τουρισμού, οικοτουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού.
Διαχείριση απορριμμάτων
  • Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας και προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με έμφαση στην πρόληψη και την εφαρμογή του κύκλου: διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ταφή υπολειμμάτων. Αυτή είναι η πρότασή μας, την έχουμε δημόσια παρουσιάσει και όχι οι φαραωνικές εγκαταστάσεις και ΜΕΑ.
  • Δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Εφαρμογή Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει:
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών στο χώρο κατοικίας με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση οργανικών ουσιών με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και κίνητρο τη μείωση των δημοτικών τελών.
  • Δημοτική μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής κομπόστ, που θα απέφερε έσοδα στο δήμο μέσω της πώλησης του για βιολογικό λίπασμα, Ενεργοποίηση των οργανικών κομποστοποιητών του Δήμου και τοποθέτηση κάδων συλλογής οργανικών ουσιών παντού.
  • Ανακύκλωση απορριμμάτων που θα απέφερε έσοδα μέσω της πώλησης πρώτων υλών, Εκτός από τα έσοδα ο δήμος θα εξασφαλίσει και τη συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση με κάποια κίνητρα όπως τη μείωση των δημοτικών τελών, κουπόνια κτλ. ή αντικίνητρα για όσους ρυπαίνουν. Επιπλέον θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας για τους δημότες μας.
  • Συλλογή μετάλλου, λιώσιμο και πώλησή του.
  • Σταδιακή απόσυρση των κάδων από δημόσιους χώρους. Οι νέες κατασκευές κατοικιών και πολυκατοικιών θα διαθέτουν μεταλλικούς εντοιχισμένους κάδους στην είσοδο της αυλής.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ –
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
Το έλλειμμα  δημοκρατίας που υπάρχει στην κεντρική εξουσία , υπάρχει και στον Δήμο. Το σύστημα δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο  τη δύναμη να αποφασίζει για όλα, ακόμα και αντίθετα στη βούληση των πολιτών.
 Εμείς επιλέγουμε το   Μοντέλο των Λαϊκών Συνελεύσεων το οποίο  εξασφαλίζει τη συμμετοχή   των πολιτών και τον κοινωνικό έλεγχο με την υλοποίηση του θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Με συνελεύσεις στις γειτονιές γίνεται η ιεράρχηση των έργων και η διαχείριση των πόρων.
Ένας θεσμός λαϊκής συμμετοχής που εφαρμόζεται σε πολλούς  ευρωπαϊκούς δήμους. Κάθε γειτονιά και κάθε χωριό έχει τη δική του Συνέλευση που είναι το μόνο αποφασιστικό όργανο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι πολίτες σε όλη τη διάρκεια του έτους εκφράζουν τη  γνώμη τους στις   Συνελεύσεις για το πώς θα διαχειριστεί ο Δήμος τους πόρους ( τις επενδύσεις , τις δαπάνες, τα έργα και τις υπηρεσίες). Οι αποφάσεις παίρνονται από τους δημότες κι όχι από τους «ειδικούς» , είναι δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο και υλοποιούνται.
Το μοντέλο στηρίζεται σε  τρεις πυλώνες:
  • Οριζόντια δικτύωση τοπικών κοινοτήτων
  • Τοπικά δημοψηφίσματα
  • Έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τις τοπικές Συνελεύσεις.
Στόχος μας επίσης είναι:
Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, ύδρευση- αποχέτευση, πολιτισμός).
  • Γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα στο δήμο.
  • Σύνταξη νέου κανονισμού λειτουργίας της καθαριότητας, ώστε άμεσα να περάσουμε στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου, καταρτισμένου προσωπικού για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Ενιαία σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις.
  • Ούτε ένας μισθωμένος εργαζόμενος μέσω εργολάβου.
  • Δημιουργία «Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη» που θα συγκεντρώνει, θα καταγράφει και θα απαντά στα καθημερινά αιτήματα των πολιτών.
  • Ριζική, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες ολοκληρωμένης ψηφιακής δράσης ” Ψηφιακό Δημαρχείο “, και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των εργαζομένων στο δήμο με ψηφιακά μοντέλα, διαφάνεια με μικρό κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
  • Δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή
Τα Δημοτικά τέλη αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Αν και ανταποδοτικά στη φύση τους, τα τέλη δεν αντιστοιχούν ευθέως με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος, ενώ υπολογίζονται και επιβάλλονται με ενιαίο τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου συστήματος τελών που θα ξεκινάει από μηδενική βάση για τα χαμηλά εισοδήματα και τους ανέργους. Κλιμακούμενο θα αντλεί πόρους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, επιβαρύνοντας κατεξοχήν όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη (πολυκαταστήματα, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις). Παράλληλα μπορεί να επιδοτεί (μειώνοντας τα δημοτικά τέλη) τους δημότες των περιοχών που ανταποκρίνονται πλήρως  στην  ανακύκλωση και την  κομποστοποίηση καλλιεργώντας την αλλαγή στάσης ζωής όσον αφορά στα απορρίμματα.  Μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών, ο δήμος μπορεί να απαλύνει τα οικονομικά προβλήματα του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των ανισοτήτων  στις γειτονιές.
  • Προγραμματισμός και διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης.
Η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, που έχουν μετατραπεί σε έμμεσο τρόπο επιχορήγησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια βιομηχανία κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος που κατευθύνεται σε εκτέλεση προγραμμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (προμήθειες με αναθέσεις  χωρίς διαγωνισμούς, πανάκριβες μελέτες και υπηρεσίες, υπέρογκες αμοιβές) και κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με αδιαφάνεια μέσω διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Καμία ενημέρωση δεν είχε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη της υλοποίησης αυτών των προγραμματικών συμβάσεων, τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού και κυρίως για τα αποτελέσματά τους.
Είναι άμεση ανάγκη ο δήμος να αναπροσανατολίσει τη διαχείριση των   οικονομικών του:
  • Με διαφάνεια στη διαχείριση και εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων.
  • Βάζοντας τέρμα στις εξωτερικές εργολαβίες, στη βιομηχανία των προγραμματικών συμβάσεων, στις απευθείας αναθέσεις. Σημαντικό κέρδος θα προκύψει για τον Δήμο, αλλά και για άνεργους ή σκληρά δοκιμαζόμενους στην οικονομική κρίση δημότες μας, από την απευθείας συνεργασία με εργατικά σωματεία (τεχνικά) ή με επαγγελματικές επιστημονικές ενώσεις (μηχανικοί, δικηγόροι) .
  • Αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
  • Ελέγχοντας την αποδοτικότητα των δαπανών του Δήμου προς τις επιχειρήσεις του.
  • Μειώνοντας τις δαπάνες που βαρύνουν τον δήμο χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.
  • Ενεργοποιώντας μηχανισμούς είσπραξης οφειλών, κυρίως από όλους όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη πόλη και οφείλουν μεγάλα ποσά.


ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Η τεχνολογική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχει νέες δυνατότητες αξιοποίησής της στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των δημοτών.
Δεν θα χαρίσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης στα μεγάλα πολυεθνικά κεφάλαια.  Δεν θα  αποδεχτούμε Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμβάσεις, οι οποίες συνάπτονται με σκοπό την εκτέλεση έργων ή και την παροχή υπηρεσιών,  την αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων ή και δημόσιου χώρου.
Προτείνουμε:
  • Ανάπτυξη Ευρυζωνικού ασύρματου δικτύου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους με αυστηρή τήρηση των ορίων εκπομπής ακτινοβολιών.
  • Ψηφιακό δημαρχείο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δημοτών και επιχειρήσεων
Ψηφιακές πλατφόρμες:
  • Σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή.
  • Διαλόγου, κατάθεσης  προτάσεων και ληφθέντων αποφάσεων των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων.
  • Αναφορών πολιτών σε θέματα της καθημερινής ζωής (προβλήματα στην καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, παιδικές χαρές ,αθλητικούς χώρους, δημοτικούς δρόμους κ.λ.π.) με στόχο την άμεση παρέμβαση του Δήμου.
  • Παροχής πληροφοριών δια μέσου κινητού ή υπολογιστή για  δρομολόγια mini bus, θέσεις στάθμευσης κ.ά.
  • Ανάδειξης και προώθησης τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων.
  • Ψηφιακή διαχείριση δράσεων ανακύκλωσης και ΔΕΠ.
  • Πρόγραμμα εκμάθησης υπολογιστών στα ΚΑΠΗ.
  • Ηλιακοί σταθμοί φόρτισης κινητών στις πλατείες.
  • Θερμαινόμενα παγκάκια με ηλιακή ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες σε πολυσύχναστες πλατείες.
  • Εξυπηρέτηση πολιτών με παράδοση πιστοποιητικών κατ΄ οίκον (delivery πιστοποιητικών) χωρίς αναμονή και χάσιμο χρόνου.
  • Τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων στους φανοστάτες κατά μήκος των οδών, ώστε να φωτοβολούν τη νύχτα μόνο όταν αντιλαμβάνονται μετακίνηση ατόμου ή οχήματος με στόχο τη  μείωση κατανάλωσης  ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό στο ήμισυ και τον περιορισμό της διάχυσης του φωτός.
  • Συλλογής και διάθεσης στους δημότες περιβαλλοντικών δεδομένων (ρύποι ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα πόσιμου νερού, εργαστηριακές αναλύσεις θαλασσίων υδάτων κ.ά.)
ΚΙΝΗΜΑΤΑ   ΠΟΛΙΤΩΝ
Τα κινήματα των πολιτών στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στην  Κερατέα, στον Ασωπό ποταμό κ.α. έχουν αποδείξει ότι η δύναμη των πολιτών ξεπερνά τις πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων και διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Δεσμευόμαστε:
  • Ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό των κινημάτων που αγωνίζονται για την κατάργηση των χαρατσιών, την κατάργηση των διοδίων, το σταμάτημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη λειτουργία  αγοράς χωρίς μεσάζοντες.
  • Να παρέχει στα κινήματα και τις συλλογικότητες στέγη και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις κοινωνικές τους δράσεις.
  • Να στηρίξει με παρεμβάσεις, προγράμματα και εκδηλώσεις το Αντιρατσιστικό και Αντιφασιστικό Κίνημα. Η παιδεία μας θα βάλει φραγμό στους διαχωρισμούς , την ξενοφοβία και το νεοναζισμό.
  • Να σεβαστεί τις συλλογικότητες νέων με διαφορετική κουλτούρα παρέχοντας αυτοδιαχειριζόμενο χώρο .
  • Να θεσμοθετήσει την παρέμβαση των κινημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα ενασχόλησής τους. Για τη λήψη απόφασης να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους ή διαφορετικά αυξημένη πλειοψηφία.
  • Να ασκήσουμε πιέσεις και να αγωνιστούμε μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργαζόμενους και άνεργους δημότες μας, για την ακύρωση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, την κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την πλήρη απασχόληση χωρίς ελαστικές μορφές εργασίας,  την εφαρμογή του 35ωρου, την μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε Κοινωνικό Μισθό ( στο ύψος του βασικού)  για προσφορά κοινωνικού έργου, την  αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας υγείας και παιδείας, την ακύρωση των απολύσεων, την κατάργηση των πειθαρχικών και των στημένων αξιολογήσεων στο δημόσιο και την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών .
Λέμε ναι στη δύναμη των πολιτών.
Λέμε ναι  στις συλλογικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Λέμε ναι στο όραμα και τη συνεργασία των νέων και όλων των πολιτών που πιστεύουν και θέλουν την αλλαγή.
Λέμε ναι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, ναι στον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της δημοτικής αρχής, ναι σε όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετέχει.
Λέμε ναι σε λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις που σέβονται τον πολίτη, τα εργασιακά κεκτημένα και το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας.
Λέμε ναι σε μια δημοτική αρχή που θα υπερασπίσει τον πολίτη και δεν θα είναι εντολοδόχος των κεντρικών πολιτικών.
Λέμε ναι στην αλλαγή που τόσο αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να έρθει.
Ο Δήμος μας έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά!  Μια ματιά σε πληθυσμιακά ανάλογες γειτονικές πόλεις αποδεικνύει ότι η περιοχή μας υστερεί σημαντικά. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει  από ανθρώπους που υπηρέτησαν ή συμβιβάστηκαν με  τις μνημονιακές πολιτικές από οποιαδήποτε θέση.. Δεν μπορεί να έρθει ούτε από εκείνους που ξεκινούν ως ανεξάρτητοι και στην πορεία επιζητούν και παίρνουν το κομματικό χρίσμα. Δεν μπορεί να έρθει  από ανθρώπους που μετακινούνται από συνδυασμό σε συνδυασμό στοχεύοντας  μόνο στην πολιτική τους επιβίωση.
Βιώνουμε   το αποτέλεσμα της  βαθιάς αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής φιλοσοφίας που μεταφέρει αυτούσιες τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτές τις πολιτικές υλοποίησε η δημοτική αρχή. Αυτές τις πολιτικές υλοποίησαν όμως και άλλοι από θέσεις που κατείχαν στην Περιφέρεια Στερεάς. Αποδοχή και διαχείριση της μιζέριας !
Η “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ” σας καλεί να ξεπεράσουμε την αδράνεια, να σταματήσουμε τους  συμβιβασμούς και να οραματιστούμε ένα εντελώς διαφορετικό αύριο.
Το ζητούμενο αυτών των εκλογών δεν είναι ποιοι θα υπερισχύσουν . Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιοι θα κάνουν τη διαφορά. Ποιοι έχουν όραμα για τον Δήμο και προτάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση.
Ο λόγος και η  συμμετοχή στα θέματα του Δήμου είναι  πολιτική πράξη. Στους  πολίτες δεν ταιριάζει η ανάθεση ρόλων σε άλλους. Οι συνειδητοί πολίτες διεκδικούν να συνδιαμορφώσουν το αύριο.
Αυτό το μήνυμα φέρνει η “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ”.  Μήνυμα διεκδίκησης της ζωής που μας ανήκει, μήνυμα  αναγέννησης για νέους νικηφόρους αγώνες.
Εδώ στην Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία είμαστε όλοι μια ομάδα. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Έχουμε φρεσκάδα, όραμα, προτάσεις,  ανθρώπους αγωνιστές με  όρεξη για δουλειά.
Στους συνδημότες και συνδημότισσές μας δίνουμε μόνο μία  υπόσχεση: Ο αγώνας μας είναι  έντιμος και ανοιχτός. Στον αγώνα αυτό υπάρχει θέση και ρόλος για κάθε δημότη που επιθυμεί να συμμετέχει, υπάρχει ρόλος και θέση για κάθε ενεργό πολίτη.
Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην αυτοδιοικητική πρόκληση και σας καλούμε να συμπορευτούμε !                                   
Όχι άλλα χαμένα χρόνια για τον Δήμο Λαμιέων!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
Τα προβλήματα είναι κοινά !
Τη λύση θα τη δώσουμε μαζί !

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη