Συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα για την εφημερίδα Βραδυνή


Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερα σημεία αιχμής. Ανάπτυξη για όλους και κλιματική αλλαγή, νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικό κράτος, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Πως το σχολιάζετε;

O κ. Τσίπρας, τα τελευταία χρόνια, κάνει συνεχείς ιδεολογικοπολιτικές μεταμορφώσεις. Επί της ουσίας παραδέχεται διαδοχικά την απόλυτη αποτυχία των διαδοχικών στρατηγικών και προγραμματικών θέσεων που προβάλλει. Αυτές οι συνεχείς αναδιπλώσεις του δεν πείθουν. Τελευταία «συνελήφθη κλέπτων οπώρας», με διάσπαρτες προγραμματικές θέσεις από τη ΝΔ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών στρέφει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον στον κοινωνικά φιλελεύθερο ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό λόγο της ΝΔ, η οποία απευθύνεται ενωτικά σε όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαδικασία συνεχών υποχωρήσεων. Χάνουν στο επίπεδο των ιδεών και των πολιτικών, θα χάσουν και στην κάλπη.

Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του έχει πει ότι αν υπάρξει πραγματική αντιπαράθεση των οικονομικών προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τότε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι αναστρέψιμο. Υπολείπεται το πρόγραμμα της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι λένε ότι σας αντιγράφουν…

Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να φαντάζεται ακόμη και «ραντεβού με την Σάρον Στόουν». Δυστυχώς όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχώς για τη χώρα, «ο κύβος ερρίφθη».

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ανάμεσα στα δύο προγράμματα, και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Από τη μία πλευρά έχουμε το συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ποσότητας και στη βελτίωση της σύνθεσης και της ποιότητας του πλούτου της χώρας. Πρόγραμμα πολιτικών που θα μεγαλώσει την «πίτα», θα βελτιώσει τα «συστατικά» της και θα τη μοιράσει πιο δίκαια. Αυτό θα γίνει μέσα από τη μείωση των φόρων, από την προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή της νοοτροπίας του Κράτους απέναντι σε αυτές, από την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, από την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και από την άλλη πλευρά έχουμε μία συρραφή ευχολογίων και μία κακή και αποσπασματική αντιγραφή ορισμένων προτάσεων της ΝΔ τις οποίες έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει και δεν μπορεί να υλοποιήσει. ΣΥΡΙΖΑ που αποδεδειγμένα αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, έχει «αλλεργία» στις επενδύσεις, επέβαλε πολλούς νέους φόρους, έχει «στεγνώσει» την αγορά, και ουσιαστικά διανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Από το ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν ότι έχετε φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και λιτότητα για πολλούς. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμενος σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινούμενος στα όρια της πολιτικής απελπισίας, επαναλαμβάνει σε μεγαλύτερες δόσεις τα ίδια ψέματα με τα οποία έχασε τις ευρωεκλογές. Βεβαίως, ως συνήθως, η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με αυτά που διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είναι γνήσια λαϊκό κόμμα, μακράς διάρκειας. Δεν είναι κόμμα «κρότου λάμψης».

Για παράδειγμα, είναι φοροελάφρυνση για τους λίγους η δέσμευσή μας για μεγαλύτερη – μεσοσταθμικά – μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα; Ή μήπως είναι η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των εργαζομένων, η συνολική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των πολιτών;

Και προφανώς η ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, η επαναφορά των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, η υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας, η υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους και η συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτυχία των επιχειρήσεων, δεν συνιστούν λιτότητα για τους πολλούς.

Συνεπώς πάει πολύ «να κουνάει το δάχτυλο» ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 17 μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, μεταξύ των οποίων η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων, και επέβαλε 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της ΝΔ θα είναι το φορολογικό. Τι θα περιλαμβάνει ακριβώς;

Βασικός στόχος μας είναι η ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα και η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων οι οποίες θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020.

Ειδικότερα, οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και θα υλοποιήσουμε αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα όμως θα έχουμε καταθέσει και το 4ετές σχέδιό μας για την ελληνική οικονομία, στο οποίο θα αποτυπώσουμε όλες τις πολιτικές μας σε βάθος τετραετίας. Πολιτικές όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, ώστε να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές, στο 22% και στο 11%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αργότερα της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς επίσης και η θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας;

Καταρχάς, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα βελτιώσουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, όπως απεδείχθη με τις μειώσεις φόρων που κάναμε το 2014.

Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα περιορίσει το εύρος της φοροδιαφυγής.

Περαιτέρω, οι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη, θα αποφέρουν περισσότερα δημόσια έσοδα, άρα θα δημιουργήσουν, μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης διαδικασίας και όχι μέσω μέτρων λιτότητας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, μαζί με τη σταδιακή – μεσο-μακροπρόθεσμα – μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

cstaikouras.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη