Οι περιπέτειες της ανάπλασης μιας ιστορικής Πλατείας της Λαμίας


Οι περιπέτειες της ανάπλασης μιας ιστορικής Πλατείας της Λαμίας (του Παναγιώτη Στασινού)

Την ιστορία μιας πόλης την γράφουν οι άνθρωποί της.
Κυρίως οι άνθρωποι που διοικούν και αποφασίζουν και αφήνουν πίσω τους, μετά την θητεία τους ,έργα που αλλάζουν την φυσιογνωμία του χώρου όπου ζούμε.

Την ιστορία μιας πόλης την αφηγούνται και την καταγράφουν όμως και οι χώροι όπου συναθροίζονται οι άνθρωποι και κυρίως οι πλατείες. Έτσι λοιπόν όταν αποφασίζεται να αναπλαστεί μια πλατεία, κάτι που γίνεται κάθε 50-70 χρόνια, θα πρέπει να τηρούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει όσους προτείνουν την ανάπλαση.

Ποιος όμως θα αποφασίσει πως θα αναπλαστεί μια πλατεία και σε πόσο χρόνο θα πρέπει κάποιος να μελετήσει και να αποφανθεί;

Κάθε δημοτική αρχή για να μην κουβαλάει αμαρτίες και φέρει κακοτεχνίες που θα την σημαδεύουν στο μέλλον θεωρώ πως τέτοια θέματα θα πρέπει να τα έχει λυμένα από την αρχή της θητείας της.

Κάθε μεγάλη αλλαγή στην πόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και σε τέτοιες ειδικά περιπτώσεις με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα αποφέρει με ιδέες και προτάσεις των ειδικών το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε λοιπόν ως παράδειγμα την ανάπλαση της Πλατείας Πάρκου η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 1.150.000 ευρώ μέσα στο επόμενο μήνα.

Η πρόσκληση για ένταξη στο Πράσινο Ταμείο εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2016.

Δύο χρόνια και κάποιους μήνες μετά έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για ένταξη στο Ταμείο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 (καταλυτική ημερομηνία υποβολής η 17/9/2018!).

Όλον αυτό τον χρόνο δεν υπήρξε καμία ενέργεια για όσα αναφέρω παραπάνω.

Λες και η Πλ.Πάρκου ήταν μια απόμερη και απόμακρη πλατεία σε κάποια άκρη της πόλης και όχι μια από τις κεντρικότερες πλατείες που σφύζουν από ζωή.

Το εξοργιστικό όμως έρχεται από τα έγγραφα που επισυνάπτονται και όσα ακολούθησαν.

Όχι μόνο δεν υπήρξαν οι ενέργειες εκείνες οι οποίες θα εξασφάλιζαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάπλαση αλλά για να ξεπεραστεί, έτσι στο πόδι από ότι φαίνεται, το πρόβλημα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, γνωματεύτηκε, για χάριν της οικονομίας του χρόνου που χάθηκε θεωρώ, πως η Πλατεία Πάρκου δεν έχει ιστορική βαρύτητα για την Λαμία και πως ουσιαστικά δεν έχει σημασία κοινωνική και συμβολική για την ταυτότητα και την φυσιογνωμία της πόλης!

Η γνωμάτευση αυτή φαίνεται να κινείται τουλάχιστον στα όρια της αμφισβήτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως τα μέλη- εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου μειοψήφισαν θεωρώντας ως αξιόλογο τεχνικά το έργο της ανάπλασης και πως είναι απαραίτητος ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. 

Ακολούθησε το γνωστό πλέον κόψιμο-ράψιμο στην μελέτη, η πίεση στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο υπό το βάρος πάντα της πιθανής χαμένης χρηματοδότησης των 1.150.000 ευρώ, η αλλαγή στη πρώτη απόφαση μετά και τις ευθείες απειλές του πρώην Δημάρχου από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέλη της επιτροπής, ώστε να φτάσουμε στο τελικό σημερινό αποτέλεσμα για το οποίο κάποιοι δυστυχώς πανηγυρίζουν.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Πραγματικά ως απλό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γνωρίζω αν τελικά η συγκεκριμένη τελική μελέτη ανάπλασης είναι αυτή που θα αλλάξει προς το καλύτερο την Πλατεία.

Ένα μόνο γνωρίζω. Πως οι προχειρότητα, η βιασύνη και οι εμμονές που υπήρξαν στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα μας αποκαλύψουν ποτέ την καλύτερη λύση που θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε για την πλατεία Πάρκου.

Και τέλος, επειδή η συγκεκριμένη δημοτική Αρχή μόλις κρίθηκε στις εκλογές από τους δημότες ας ελπίσουμε πως τέτοια θέματα μεγάλου και διαχρονικού ενδιαφέροντος για τη Λαμία θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ώστε τα σφάλματα και οι ελλείψεις του παρελθόντος να αποτελέσουν μάθημα για όσους σχεδιάσουν το μέλλον αυτής της πόλης.


Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο


Οι ημερομηνίες που έχουν την σημασία τους:

29/6/2016
Εκδίδεται η πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο με καταλυτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων η 17/9/2018

3/9/2018
Απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) με οριακή πλειοψηφία 3-2 πως η πλατεία δεν έχει ιστορική σημασία για τη Λαμία και μπορεί να εξαιρεθεί από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ή σχέδια ιδεών

10/9/2018
Υποβολή πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένταξη της ανάπλασης της Πλ.Πάρκου στην παραπάνω πρόσκληση

13/9/2018
Αρνητική γνωμοδότηση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου για την μελέτη ανάπλασης με πλειοψηφία 2-1.Στο Πρακτικό καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο η αδυναμία του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της μελέτης και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ανάπλαση.

4/10/2018
Θετική γνωμοδότηση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου για την μελέτη ανάπλασης, πάλι με πλειοψηφία 2-1.Η δεύτερη επείγουσα συνεδρίαση έγινε μετά από διορθώσεις στη μελέτη και τις πιέσεις που προαναφέρθηκαν.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν όσα τραγελαφικά συνέβησαν:







Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη