Δείτε τον ''γραφικό'' Άγιο Κωνσταντίνο στη Φθιώτιδα από ψηλά (video)


Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμάνι στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει 2.471 κατοίκους. Διοικητικά, είναι έδρα της Δημοτικής ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία βρίσκεται στο Δήμος Καμένων Βούρλων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 167 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στη θέση που βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη των Οπούντων Λοκρών Δαφνώνας, η οποία ήταν και η πιο δυτική πόλη τους. Η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι και ήταν περιτειχισμένη. Τμήματα του τείχους σώζονται στη θέση «Ισώματα». Στην περιοχή άρχισαν επί Τουρκοκρατίας να δημιουργούνται οικισμοί, όπως οι Βορλοβός, Ευλογιά και το Νεοχώρι. Το 1832 στη θέση Γράδος ανακαλύφθηκε βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και οι κάτοικοι των προϋπάρχοντων οικισμών μετακινήθηκαν εκεί, δημιουργώντας τον Άγιο Κωνσταντίνο. Μετά τους σεισμούς του 1894, μέγαλο μέρος του οικισμούς καταστράφηκε. Ο οικισμός στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου. Η κατασκευή της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1960, η οποία περνούσε από τον οικισμό, τον μετέτρεψε σε σημαντικό παραθεριστικό τουρισμό. Η εθνική οδός περνούσε από την κωμόπολη μέχρι που ολοκληρώθηκε η νέα χάραξη του δρόμου το 2007, η οποία παρακάμπτει τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος διαθέτει λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τις βόρειες Σποράδες, με τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας στην Εύβοια και τον Βόλο. Διαθέτει επίσης αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο,ταχυδρομείο και λιμεναρχείο. Αξιοθέατα της περιοχής είναι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με τα βυζαντινά ψηφιδωτά και η πλατεία του Αγίου Νικολάου με τα πλατάνια και το υπαίθριο θέατρο.



πηγή: el.wikipedia.org

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη