Κώστας Αποστολόπουλος: Η δουλειά που γίνεται στον Φορέα Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλακού κόλπου, είναι σημαντική για την κοινωνία και την φύση


Σήμερα, λέω να γράψω πολλά, αν και… είναι γνωστό, πως είμαι της άποψης ότι… «τα λίγα λόγια ζάχαρη, και τα καθόλου μέλι». Δεν γίνεται όμως να περιγράψω σε λίγες μόνο σειρές, τόσο σημαντικά πράγματα.

Ο λόγος λοιπόν, σήμερα, για το Φορέα Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλακού κόλπου, στο Δ.Σ. του οποίου, ανήκω εδώ και πέντε χρόνια.

Σκοπός μου. είναι να σας ενημερώσω για την πλούσια δράση του και μέσα από αυτή την ενημέρωση, όλοι θα συμφωνήσετε ότι η δουλειά που γίνεται στον Φορέα Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλακού κόλπου, είναι σημαντική για την κοινωνία και την φύση, καθώς αβίαστα θα προκύψει και το συμπέρασμα ότι, το προσωπικό που εργάζεται εκεί κάνει άριστα την δουλειά του, παρά τις ανησυχίες του για την επόμενη μέρα και παρά τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για ένα φορέα άγνωστο στην τοπική κοινωνία, αλλά και παρεξηγημένο από όσους τον γνωρίζουν.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, διοργανώθηκε από τον Φορέα μια ακόμη ημερίδα, για δυο πολύ σημαντικά θέματα. Ένα θέμα για την κλιματική αλλαγή, και ένα θέμα για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου.

Όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα στο βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας, έφυγαν τουλάχιστον σοφότεροι και προβληματισμένοι.

Στο πρώτο θέμα, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον», ομιλήτρια ήταν η κυρία Νατάσσα Ρωμανού, Ερευνήτρια για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ, στη Νέα Υόρκη και Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Στο δεύτερο θέμα, με τίτλο «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου, η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας», ομιλητής ήταν ο κύριος Παναγιώτης Τσόπελας, Δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Δυστυχώς, για το πρώτο θέμα, τα στοιχεία που παρατέθηκαν ήταν πολύ δυσάρεστα έως απελπιστικά. Η κατάσταση βαίνει συνεχώς χειρότερη, με ευθύνη εξ ολοκλήρου του ανθρώπινου παράγοντα.
Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, η ασθένεια αυτή απειλεί με αυξανόμενο ρυθμό τον πλάτανο και στην χώρα μας τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και δυστυχώς… «δεν κουνιέται φύλλο»!!!!!!
Ο φορέας μας κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου εδώ και αρκετά χρόνια και, επαγρυπνώντας συνεχώς, ανακάλυψε τα πρώτα κρούσματα στον Νομό, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, μετά από την έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλατανόδασος του Σπερχειού, κατά μήκος του ποταμού, ενώ ο φορέας έχει προχωρήσει και στην ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών του νομού, καθώς επίσης και των τοπικών κοινωνιών, όπως επίσης και στην ενημέρωση συλλόγων που, πιθανόν, να έχουν σχέση με τον πλάτανο λόγω επαγγελματικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Κλείνω, με τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους εργαζόμενους του Φορέα Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλακού κόλπου, καθώς και στον πρόεδρό του, κ. Σπύρο Ρίζο, και ευελπιστώ στην αναβάθμιση όλων των φορέων της χώρας.-


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη