Πηνελόπη Βολτέρρα: Μακρόκοσμος  

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery την ατομική έκθεση της εικαστικού Πηνελόπης Βολτέρρα με τίτλο «Μακρόκοσμος.
«Η Πηνελόπη Βολτέρρα επιστρέφει εικαστικά στην Αθήνα, την γενέτειρα  της, με μια εντυπωσιακή σειρά έργων υπό τον τίτλο «Μακρόκοσμος». Η δημιουργός υπηρετεί εδώ και μερικές δεκαετίες πιστά ένα είδος οραματικής και ονειρικής τέχνης, που διακρίνεται για την Ελληνικότητά του, συνδιαλέγεται με τις συμπαντικές δυνάμεις, μας υπενθυμίζει στιβαρά την φιλοσοφική καταγωγή μας και αποτυπώνει δυναμικά μια κοσμολογία – λίκνο της ανθρωπότητας. Τα 21 έργα της ωριμότητας της εικαστικού αποτελούν την ύλη της ατομικής έκθεσης της στην Αθήνα, είναι πρωτότυπα και εμπνέουν σεβασμό. Η σειρά «Μακρόκοσμος» εικάζει τις απαρχές εως την κατάληξη του σύμπαντος. Τα έργα αναπνένουν τον αρχαιοελληνικό Αιθέρα και εμπνέουν το αίσθημα εκείνο που διακατέχει καθέναν που συναισθάνθηκε μικρός μια πολύ σκοτεινή νύχτα στο ύπαιθρο κάτω από τον υπέροχο έναστρο ουρανό, τον σεβασμό και το μυστηριακό δέος και συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν αντικρίζει στον μικρόκοσμο το σύμπαν. Μια εσωτερική ένταση είναι ακόμα πιο εμφανής στα περισσότερο αφαιρετικά έργα της σειράς.

Νεφελώματα. 1.00 Χ 1.00

Η Βολτέρρα είναι ανθρωποκεντρική καλλιτέχνης και η απουσία της μορφής, ο καινοφανής εξπρεσσιονισμός στην αποτύπωση και τα ενδιαφέροντα χρώματα, που εναλλάσσουν το φως και την σκιά μέσα από ανάγλυφα έργα με ζωγραφικές ποιότητες επιτυγχάνουν ένα ολοφραστικό αποτέλεσμα αέναης κίνησης και μίξης. […]  Ο Θεωρητικός της Τέχνης Ιάσων Καιροφύλας σημειώνει σε ένα δοκίμιο του ότι «Ο εικαστικός καλλιτέχνης επαναγεωμετρεί ακούραστα την πραγματικότητα αναψηλαφώντας τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου με τα -κατά τον Σάρτρ- καθεαυτά πράγματα, διερευνώντας την δυνατότητα συμβολής του στα διεαυτά, σε διαλεκτική σχέση με το Κάλλος που βρίσκεται παντού».  Υπό αυτό το πνεύμα, σε 21 στιγμές η Πηνελόπη Βολτέρρα εισηγείται μια δισυπόστατη Α-λήθεια -από το στερητικό «α-» και το συνθετικό «λήθη»: αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί ή αυτό που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει;», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος.
Σε καλλιτεχνική δήλωση που συνοδεύει την σειρά, η εικαστικός σημειώνει: «Κατά την άποψή μου η μεγαλύτερη θεμελιώδης αξία είναι η πανάρχαια ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει»,  που δημιουργεί το αιώνιο γίγνεσθαι, την γενεσιουργό ουσία που ρέει  από την ώθηση της δυναμικής της, η οποία διαμορφώνει την πολυμορφική κοσμική κτίση, κόσμους συνεχώς μεταλλασσόμενους, γιατί ο κάθε ένας γεννιέται μέσα από τον άλλον, κανένας σταθερός και αιώνιος αφού, η κίνησή τους είναι σπειροειδής. Το μόνο σταθερό σημείο η αεικίνητη δυνητική μήτρα. Με αυτή την τοποθέτηση εικάζω, απεικονίζω, πλάθω, από το τρισδιάστατο μικρόκοσμο την αντανάκλαση του  μακρόκοσμού μου. Απόκοσμος  τις περισσότερες φορές συμβολικός, αρχετυπικός που παραδίνομαι εμπιστευτικά στην καθοδήγηση της ολοκλήρωσης, της στιγμής που φανερώνει. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η αποδοχή του, που με ωθεί να συνδημιουργήσω μαζί του και να  πλάσω, να σμιλεύσω, να αγγίξω τις μορφές του κόσμου του, να γίνω γέννα στην δημιουργία του, να μοιραστώ τα συναισθήματά μου. Να είμαι ο τρισδιάστατος κόσμος του με επίγνωση»
 

Event Information
Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, 20.00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-18.00 Σάββατο11.00 -15.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7292564 – 6936755599 – www.chiliart.grinfo@chiliart.gr , marychiliart@gmail.com
[/eventinfo

The post Πηνελόπη Βολτέρρα: Μακρόκοσμος   appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/30l42dE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη