Ο αρχιερατικός εσπερινός προς τιμή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στην ιερά μονή των Καμένων Βούρλων


           Με αισθήματα δέους και ιερού σεβασμού  εορτάσθηκε στη Ιερά Μητρόπολή μας η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων   αγίων 4 Αρχιερέων, Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, Μητροπολίτου Ικονίου Προκοπίου, Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αμβροσίου, του Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου και πάντων των ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών και 200.000 χιλιάδων  πιστών Ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι εμαρτύρησαν για του Χριστού την πίστη την αγία κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

            Επίκεντρο του εορτασμού ήταν  ο περίλαμπρος Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και πάντων των αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922), ο οποίος αποτελεί το δεύτερο Καθολικό της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, ένας ναός από τους ελαχίστους στην Ελλάδα, εις τον οποίο  φυλάσσονται ως ατίμητος θησαυρός: άμφια, επιστήθιος σταυρός, αρχιερατικό εγκόλπιο και προσωπικά χειρόγραφα του αγίου.

        Tη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πλαισιούμενος από: τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Γέροντα Σεραφείμ Μαργαρίτη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού Πανοσιολ. Αρχιμ. Γέροντα Νεκτάριο Υφαντίδη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τους Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος της ανδρώας Μονής και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Τους ύμνους του Εσπερινού απέδωσε θαυμάσια η Βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού του Ευαγγελιστού Λουκα, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.

          Η ακολουθία της λιτής πραγματοποιήθηκε κατά το Μοναστηριακό τυπικό στην αυλή του Ναού, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση  τον Πανηγυρικό Εσπερινό, απηύθυνε τον Θεολογικό και διδακτικό του λόγο, αναφερόμενος στο μαρτύριο του μεγάλου αυτού Εθνοιερομάρτυρος αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, ένα μαρτύριο το οποίο ακολούθησαν και οι 4 Αρχιερείς της Σμύρνης, οι Κληρικοί, οι Μοναχοί και οι 200.000 χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί, οι οποίοι με το αίμα τους επότισαν το δένδρο της πίστεως και της Πατρίδος και δίδουν παράδειγμα αφοσιώσεως, πίστεως, υπομονής και καρτερίας προς τις αρχές του Ευαγγελίου και τα ιδανικά της Πατρίδος μας σε όλους τους σύγχρονους Έλληνες Χριστιανούς.

          Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της ομιλίας του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση, αλλά και να τον συγχαρεί κι' εκείνον και τους Πατέρες της Αδελφότητος για την επιλογή τους να αφιερωθεί το δεύτερο Καθολικό της Ιστορικής αυτής Μονής σε ένα τόσο μεγάλο άγιο της Εκκλησίας μας, μία επιλογή την οποία ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Νικόλαος είχε ευλογήσει και πατρικώς είχε στηρίξει ως προς την ολοκλήρωση του Ναού, με αποκορύφωμα την Λαμπρή Τελετή των Εγκαινίων, την οποία είχε τελέσει την Τετάρτη 10 Μαΐου Εορτή της Μεσοπεντηκοστής του έτους 2017.

« Είναι ευλογία Θεού στην διάρκεια της Τοποτηρητείας μου να είμαι εδώ απόψε και να έχω αυτή την εμπειρία του προσκυνήματος και της τελέσεως του Πανηγυρικού εσπερινού προς τιμήν του αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και μνημονεύω του αειμνήστου  Νικολάου,  διότι πιστεύω και γνωρίζω απόλυτα,  ότι η αφιέρωση αυτού του Ναού στον μεγάλο αυτό άγιο της Εκκλησίας μας είχε την ευλογία του και αποτελεί έργο της φιλοπατρίας του, της αγάπης του προς την Πατρίδα, του ηρωϊσμού και της αποφασιστικότητος του.

          Παρ' όλο που ως Έθνος ζήσαμε γεγονότα, όπως το μαρτυρίου του αγίου Χρυσοστόμου και των χιλιάδων αναιρεθέντων πατέρων και πιστών κατά την Μικρασιατική καταστροφή, σήμερα δυστυχώς τίθεται το ερώτημα: τι χρειάζεται η Εκκλησία στο Έθνος και ποια σχέση πρέπει να έχει μαζί του; Κάποιοι μάλιστα πίστεψαν ότι η Εκκλησία είναι για το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Για άλλη μια φορά όμως έπεσαν έξω. Γιατί όσο θα υπάρχουν Επίσκοποι,  Ιερείς, Μοναχοί Μοναχές και Ορθόδοξη πίστη και λαός, αυτός ο λαός θα έχει ενοποιώ δύναμη. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας την πίστη και να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, εάν θέλουμε όχι μόνο την σωτηρία τους, γιατί Εκκλησία πάντοτε θα υπάρχει, αλλά εάν θέλουμε την ελευθερία τους και την ελευθερία της Πατρίδος μας, τον Ελληνικό Πολιτισμό, την δικαίωση της Ιστορίας μας και της θυσίας των Μαρτύρων και των Ηρώων. Είμαστε προνομιούχος λαός, διότι έχουμε Ιερομάρτυρες και Ήρωες μαζί. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που άλλος λαός δεν έχει.   Ο χειρότερος εχθρός για ένα Έθνος είναι η διχόνοια και εύχομαι ποτέ ξανά να μην ζήσουμε ως Έλληνες τέτοιες καταστάσεις. Να σταθεί ο άγιος ένα τρανό παράδειγμα για το πως πρέπει να κρατήσουμε το πνεύμα της θυσίας, διατηρώντας πάντοτε την ενότητα του λαού μας, ζωντανή την Ορθόδοξο πίστη μας δίδοντας την μαρτυρία, την οποία    έχει ανάγκη ολόκληρος  ο κόσμος. Όλοι προς εμάς στρέφουν το βλέμμα τους, διότι όλοι ξέρουν ότι κατέχουμε την αλήθεια, ότι έχουμε πολιτισμό και Ιστορία και θέλουν πάντοτε να μας βλέπουν να ανοίγουμε δρόμο για το μέλλον. Θα δικαιώσουμε την πίστη μας και την τιμή μας προς τον άγιο Χρυσόστομο τον Ιερομάρτυρα και σε όλους εκείνους που μαρτύρησαν τότε, μόνο εάν  συνεχίσουμε στα δικά τους χνάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

          Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Σεραφείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ βάθους καρδίας τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμητική και αγιαστική παρουσία του στην δεύτερη Πανήγυρη της Ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων. Δι' ολίγον αναφέρθηκε στην χιλιόχρονη παρουσία της Μονής, η οποία έχει αναδείξει μεγάλους αγίους, όπως ο όσιος Νικήτας ο Θεόπτης και ο άγιος Γρηγόριος ο Μυροβλύτης οι κτίτορες της Μονής, καθώς και οι όσιοι Δανιήλ και Θεόδωρος ο Πρεσβύτερος, οι οποίοι εμόνασαν στο Μοναστήρι και ευλογούν και προστατεύουν όλη την περιοχή και κάθε πιστό προσκυνητή που προσέρχεται για να αναπαύσει την ψυχή του.

          Επίσης ο π. Σεραφείμ έκαμε αναφορά στα πολλά θαύματα, τα οποία επιτελεί ο άγιος Ιερομάρτυς Χρυσόστομος και για τα οποία καθημερινά οι Πατέρες γίνονται αυτόπται μάρτυρες.

          Τέλος ο Γέροντας Σεραφείμ ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατο λέγοντας:

«Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε αναχωρώντας από το μοναστήρι μας, να έχετε πλημμυρισμένη την ψυχή και την καρδιά σας από την χάρη του αγίου της καρδιάς μας και προστάτου μας αγίου Χρυσοστόμου.

Εμείς ελπίζουμε σε σας! Ελπίζουμε να συνεχίσετε να κρατάτε την παράδοσή μας και με το λόγο σας να γεννάται την ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο λείπει και σας

παρακαλούμε να εύχεσθε για την αδελφότητά μας να αυξάνει και να καρποφορεί πνευματικά.

 Γι’ αυτό επιτρέψτε μας ως έκφραση του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης μας να σας προσφέρουμε ένα αντίγραφο του επιστηθίου σταυρού του αγίου μας που φυλάσσεται στη Μονή για να σας θυμίζει την εδώ παρουσία σας αλλά και τον σεβασμό και την αγάπη μας και να θεωρείται το μοναστήρι μας κονάκι δικό σας όποτε το έχετε ανάγκη.

Εύχεσθε και ευχαριστούμε και πάλι».

          Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον Καθηγούμενο στο Ιστορικό Καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως εδόθη πλούσια μοναστηριακή δοχή προς όλους στο μπαλκόνι της Μονής με την εκπληκτική θέα στον Μαλιακό κόλπο.  

          Στον Πανηγυρικό Εσπερινό μεταξύ των πολλών πιστών παρέστη και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.


















































































www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη