Εκκρεμείς συντάξεις: Από τον Νοέμβριο στο σύστημα Άτλας - Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Εκκρεμείς συντάξεις: Από τον Νοέμβριο στο σύστημα Άτλας - Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Στο ψηφιοποιημένο σύστημα Άτλας μπαίνουν από τον Νοέμβριο όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που φτάνουν σήμερα τις 465.000 δίνοντας προτεραιότητα στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος ψηφιοποίησης των συντάξεων «Άτλας», προκειμένου να μπει τέλος στην πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα πέντε χρόνια. Στη σταδιακή ψηφιοποίηση μέσω του συστήματος «Άτλας» θα ενταχθούν οι περίπου 465.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. 

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 θα εκδίδεται σχεδόν το 34% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η μηνιαία διεκπεραίωση 13.000 υποθέσεων.

Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

-Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».

-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.

-Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων. 

Ποιες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

- αιτήσεις που εκκρεμούν για την έκδοση οριστικής σύνταξης, ανέρχεται στις 130.800

-ληξιπρόθεσμες αιτήσεις πάνω από 3 μήνες 102.04

-12.900 αιτήσεις συνταξιοδότησης εξωτερικού

- 22.100 αιτήσεις από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες εκκρεμούν με υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, καθώς στις περισσότερες λείπουν απαιτούμενα έγγραφα για την έκδοση τους ή οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις

- 86.000, αιτήσεις για επικουρική σύνταξη 

- εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 18.380

- εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 17.657.

- εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για συντάξεις χηρείας που ανέρχονται σε 32.296.

-σε εκκρεμότητα περίπου 20.000 αιτήσεις σφαλισμένων με καθεστώς παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης.



from Ειδήσεις | Live News https://ift.tt/2PZuF3T
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη