Παναγιώτης Ιακωβής: Η ψευδο-αστική τάξη της συμφοράς


Η ψευδο-αστική τάξη της συμφοράς
_______________________

Η Ελλάδα, δεν έχει πραγματική αστική τάξη. Ούτε καν ορισμό δεν μπορεί να δώσει.
Οι Αριστεροί θεωρούν απλώς "αστική τάξη" όσους αντιπαθούν.

Οι εύποροι Πολίτες, από την άλλη, αυτοπροσδιορίζονται ως "αστοί" κατά την μέχρι πρωίας βόλτα τους στα μπουζούκια και τα κλαρίνα, ενδεδυμένοι με ό,τι πιο φανταχτερό διαθέτει η "fake ξύλο" ντουλάπα τους. Το πρωί, ξενυχτισμένοι, θα πάνε στη "δουλειά" κατά τις 12, όχι για να παράγουν, αλλά για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες πουλώντας ακριβό αέρα. Για "παραγωγή" ούτε λόγος. Ούτε καρφίτσα. Κατά το απογευματάκι, θα πρέπει να αποφασίσουν που θα διαθέσουν τα εισοδήματά τους. Είναι σαφές: ακριβές kitsch "επιλογές" ένδυσης, ακόμα κι αν είναι απλήρωτοι όλοι οι λογαριασμοί. Ντύσιμο Rock Star ακόμα κι αν κατάγεσαι από τα χωριά του κάμπου, όπως εγώ. Βιβλία αγοράζονται μαζικά μόνο για τα δερματόδετα εξώφυλλα, με περιεχόμενο κουτσομπολίστικα περιοδικά. Λεφτά δεν διατίθενται για την πνευματική στήριξη της κοινωνίας. Αυτά είναι για τα κορόϊδα.

Η Παιδεία των παιδιών, όμως, προέχει: απαραιτήτως "βύσμα" στο σχολείο επίδειξης, απειλές προς τους Καθηγητές για το βλαστάρι, και "δεν χρειάζεται να διαβάζεις εσύ, θα σε στείλω έξω". Οι πιο εύποροι αγοράζουν ολόκληρες Σχολές στα Πανεπιστήμια των πληρωμένων πτυχίων, για να εξασφαλίσουν διαχρονικά τα "χαρτιά".

Το βραδάκι επανέρχεται βασανιστικά το οντολογικό ερώτημα στην οικογένεια του ψευδο-αστού: " ποιο σχήμα είναι καλύτερο; "

Σχήμα, φυσικά, δεν είναι αυτό της Γεωμετρίας, ούτε σχετίζεται με την πλατωνίζουσα υπέροχη του κύκλου έναντι των άλλων σχημάτων." Σχήμα"είναι η συνένωση αστέρων του κλαρίνου στις βραδυνές πίστες. Και όχι. Δεν θα καπνίσει ο "μεγαλοαστός"εκεί τσιγάρο. Πούρο θα καπνίσει, εντός του κλειστού χώρου, για να θαυμάσουμε το "ξέρεις ποιος είμαι γω ρε" του. Πρωθυπουργικό πούρο.
Ζωάρα: στο Εύδρομο" Αβέρωφ" με ημίγυμνες, κλαρίνα και πουράκλες.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη