Γραπτώς πρόταση αποφυγής άτακτου Brexit ζητά η ΕΕ (video)

Γραπτώς πρόταση αποφυγής άτακτου Brexit ζητά η ΕΕ  (video)

Στη Βρετανία, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής ως τις 14 Οκτωβρίου, ενώ «τελεσίγραφο» έδωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός στο Λονδίνο να καταθέσει γραπτώς πρόταση για συμφωνία εξόδου. Η Βρετανία κατέθεσε «κάποιες προτάσεις γραπτώς για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του Brexit που καθυστερεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Έχουμε λάβει έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δοθεί προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει στην Ευρώπη μια συγκεκριμένη πρόταση για την αποφυγή Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit αύριο στις Βρυξέλλες

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ έδωσε ωστόσο το στίγμα των προθέσεων του, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ «πρέπει να φύγει» δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής και τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνησή του θέλει μια συμφωνία, η Βρετανία «ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ  άτακτα στα τέλη Οκτωβρίου».

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το backstop με το Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό Κοινοβούλιο το έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ στη Μαδρίτη.

ΟΟΣΑ: Μεγάλο το κόστος από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Για σημαντική περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την ενδιάμεση έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% για φέτος και 1% για το 2020 από 1,9% το 2018. Σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερο περισσότερο από 0,5% το 2020 και το 2021.

Πηγή: ΕΡΤ1; Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/30au03l
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη