ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ (1083-1153)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Στη φιλολογία του πρώτου μισού του 12ου αιώνα, μεγάλη μορφή για το βάθος της μόρφωσης και για τη συγγραφική δραστηριότητα είναι η Άννα Κομνηνή, κόρη του Αλεξίου Α’ Κομνηνού. Ήταν πορφυρογέννητη (1083) και παντρεύτηκε τον Νικηφόρο Βρυέννιο. Μετά τον θάνατο του Αλεξίου Α’ (1118) συνωμότησε με τη μητέρα της Ειρήνη εναντίον του αδελφού της νόμιμου διάδοχου Ιωάννη υπέρ του συζύγου της. Απέτυχε όμως, επειδή συνάντησε την αδιαφορία του συζύγου της για το θρόνο και την προσήλωσή του στον οίκο του Αλεξίου. Εγκλείσθηκε στη Μονή της Κεχαριτωμένης, που αυτή ίδρυσε, όπου και πέθανε (μετά το 1148). Στη μονή αυτή συνέλαβε και πραγματοποίησε την ιδέα να συγγράψει ιστορία και να εκθέσει τα γεγονότα της εποχής της. Με την ιστορία της, η οποία επιγράφεται Αλεξιάς και διαιρείται σε 15 βιβλία, καλύπτει τη χρονική περίοδο 1069-1148. Η Αννα αφηγείται τα ιστορικά συμβάντα της βασιλείας του Αλεξίου Α’ Κομνηνού, τις επιδρομές των Νορμανδών στη Βαλκανική και των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Εκθέτει γεγονότα όχι μόνο πολιτικά, αλλά και με γενικότερο πολιτιστικό χαρακτήρα. Κεντρική μορφή του ιστορικού της έργου είναι ο πατέρας της, προς τον οποίο εκφράζει το διαρκή θαυμασμό της.
Στον πρόλογό της καθορίζει σαφέστατα τον σκοπό της συγγραφής της: Βούλομαι διά τήσδε μου της γραφής τας πράξεις αφηγήσασθαι τού μου πατρός ουκ αξίας σιγή παραδοθήναι ουδέ τω ρεύματι του χρόνου παρασυρθήναι καθάπερ εις πέλαγος αμνημοσύνης, όσας τε των σκήπτρων επειλημμένος κατεπράξατο και όσας προ του διαδήματος έδρασεν ετέροις βασιλεύσιν υπηρετούμενος. Από το έργο της προβάλλει όχι μόνο ο βαρύς πνευματικός οπλισμός της, η αρχαιομάθειά της, η γνώση των Γραφών, αλλά και η ανθρωπιστική και ηθική της καλλιέργεια. Κύριες πηγές για τη συγγραφή της ιστορίας της η Άννα Κομνηνή έχει τις προσωπικές της αναμνήσεις, πληροφορίες διαφόρων προσώπων και ιστορικά αρχεία. Τα πρότυπά της είναι ο Θουκυδίδης, ο Πολύβιος, διάφορα άλλα κλασικά και μετακλασικά πρότυπα, αλλά και προγενέστεροι Βυζαντινοί συγγραφείς. Διακρίνεται για την αντικειμενικότητα, τη σαφήνεια και τη χάρη της αφηγήσεως.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΘΗΝΑ
1996


from ανεμουριον https://ift.tt/2osMwCI
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη