Οι Ελληνοαμερικανοί είναι η δύναμη της Ελλάδας σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο (audio)

Οι Ελληνοαμερικανοί είναι η δύναμη της Ελλάδας σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο (audio)

Στην ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο Φωνή της Ελλάδας. Γι'αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τον πάτερ Αλέξανδρο Καρλούτσο που είναι σύμβουλος του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και γνωρίζει πολύ καλά πολιτικούς και επιχειρηματίες καθότι αντιπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής στην Ουάσιγκτον επι πολλά χρόνια. Ο πάτερ Αλέξανδρος μίλησε για τους Ελληνοαμερικανούς που έχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Τράμπ αλλά και παλαιότερες, τον στενό του φίλο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών που αποκάλεσε Μπαιντονόπουλο ενώ διαπιστώνει μια θετική προδιάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε επίσης με τον Κωνσταντίνο Δρούγο, αντιπρόεδρο της EMBCA (The Eastern Mediterranean Culture Alliance) και managing director της Agromarketing International Consultants, που τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενδιαφερθεί περισσότερο για την εκπαίδευση των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ και να έχει έτοιμα πρότζεκτς για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.

Πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος (Father Alex)

Πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος

Ο πατέρας Αλέξανδρος υπηρετεί την αρχιεπισκοπή κάπου 49 χρόνια, έχοντας χειροτονηθεί τον Σεπτέμβριο του 1970. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε γεγονότα του παρελθόντος όπως η μη πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην ορκωμοσία του προέδρου Κάρτερ το 1997. Αυτό έπεισε τον Ιάκωβο πως η αντιπροσώπευση της Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής στην Ουάσιγκτον, π.χ. Λευκός Οίκος, Κογκρέσο κ.τ.λ. θα έπρεπε να αναβαθμισθεί και ζήτησε από τον πατέρα Αλέξανδρο να την αναλάβει γιατί είχε ακούσει πως ήταν αγαπητός στους εκεί κύκλους και άνοιγε πόρτες.

Όπως ο ίδιος θυμάται, ο αείμνηστος Ιάκωβος του είπε πως θα τον έκανε αντιπρόσωπό του στην Ουάσιγκτον αλλά θα έπρεπε να περιμένει πως όλοι θα μιλάνε γι' αυτόν λόγω της θέσης του. «…αλλά αν δεν θέλεις να μιλήσουνε για σένα μην κάνεις τίποτα σπουδαίο, μην λες τίποτα σπουδαίο, δηλαδή θα πρέπει να ξέρεις πως αν είναι να πετύχεις στη ζωή σου θα σε κουτσομπολεύουν, θα μιλάνε για σένα..»

«Ο αείμνηστος Ιάκωβος ήταν σπουδαίος. 'Ηξερε να μιλήσει, ήξερε να παρουσιάσει την Ελλάδα μας σωστά και στους προέδρους και στους μεγάλους ανθρώπους της Αμερικής σε όλες τις θέσεις, σε επιχειρηματίες,» τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος είχε συστήσει στον αείμνηστο Ιάκωβο να πάει να ευλογήσει και το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το 1988 που εξέλεξε υποψήφιο τον τότε αντιπρόεδρο Τζώρτζ Μπους, έχοντας ευλογήσει νωρίτερα το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στην Ατλάντα που εξέλεξε ως υποψήφιο τον Ελληνοαμερικάνο Μάικλ Δουκάκης.

Κάτι το αντίστοιχο έγινε δεκαετίες αργότερα όταν ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πήγε να δει τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ρεπουμπλικάνο Μάικλ Μπλούμπεργκ και όχι μόνο το φαβορί που ήταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μάικλ Γκρήν.

Σύμφωνα με τον πάτερ 'Αλεξ, αρκετοί Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται κοντά στους προέδρους και έφερε ως παράδειγμα τον Τράμπ που έχει κοντά του τον Μαικλ Κράτσιο που είναι υπεύθυνος τεχνολογίας (CTO), τον 'Αλεξ 'Ανγκελσον που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο, o Μάικλ Ρίγκας που είναι υποδιευθυντής του γραφείου που είναι υπεύθυνο για όλους τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο υπουργός υγείας, Αλεξ Ειζαρ είναι μεν αραβικής καταγωγής αλλά ελληνορθόδοξος.

Ο Τζον Ποντέστα, επι προεδρίας Μπιλ Κλίντον, είχε μητέρα Ελληνίδα αλλά πατέρα Ιταλό ενώ η Σίλβια Μάθιους είναι Ελληνίδα και τώρα πρόεδρος του American University. Επίσης, επι προεδρίας Τζορτζ Γουόκερ Μπους είχαμε τον Τζον Τένετ, συμπλήρωσε.

Οι Έλληνες των ΗΠΑ είναι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί. Όταν ήταν να πάμε να δούμε τον chief of staff στο Λευκό Οίκο μεσολάβησε ο Μαικλ Ψαρρός που είναι φίλος του ενώ όταν χρειάσθηκε να δούμε τον Τζον Μπόλτον, πρώην υπεύθυνο εθνικής ασφαλείας, μεσολάβησε ο Τζον Κατσιματίδης που είναι φίλοι, ανέφερε, δίνοντας ένα περίγραμμα των σχέσεων.

Όταν ήταν να δούμε τον πρόεδρο Τραμπ, o Ελληνοεβραίος, ο Χάουαρντ Λόμπερ, του οποίου η γιαγιά είναι από την Θεσσαλονίκη, που μας άνοιξε την πόρτα για να τον δούμε με τον νέο μας αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, πρόσθεσε.

Και όταν είναι να πάμε να δούμε την Νάνσυ Πελόσι, εκπρόσωπο της Βουλής των αντιπροσώπων, τηλεφωνούμε στον 'Αγγελο Τσακόπουλο και πιο παλιά στον Αλέξη Σπανό.

«Θέλω να πω πως οι 'Ελληνες έχουν τα κλειδιά στον Λευκό Οίκο αλλά πρέπει να τους εκτιμήσουμε, να τους υποστηρίξουμε και να τους πούμε ένα ευχαριστώ…όταν τους μιλάμε για την Ελλάδα, όταν τους μιλάμε για την εκκλησία, οι ¨Ελληνες της Αμερικής πάντοτε βοηθάνε,» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά ο πάτερ Αλέξανδρος εκτίμησε ότι επι αρχιεπισκοπής Ιακώβου, η Ελλάδα έκανε λίγο καλύτερη αξιοποίηση του ελληνοαμερικανικού στοιχείου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πρόσφατα επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη, λέγοντας πως «έκανε πολύ καλή δουλειά, μιλούσε με όλους, οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν να τον υποστηρίξουν» και νομίζω πως βοήθησε που είναι ο κ. Αντώνης Διαμαντάρης αρμόδιος υφυπουργός απόδημου Ελληνισμού «γιατί μας καταλαβαίνει ο Αντώνηςς».

«…προβλέπω ότι θα δουλέψουμε περισσότερο και καλύτερα μαζί. Εγώ είμαι φίλος με τον Αντώνη τον Διαμαντάρη 45 χρόνια,» πρόσθεσε.

Ο πάτερ Αλέξανδρος έκανε ακόμη αναφορά στο πρότζεκτ του Ελληνικού, λέγοντας πως για πρώτη φορά τόσοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και εγγύηση αποτελεί η εμπλοκή του Σπύρου Λάτση με τον οποίο έχουμε συνεργασθεί, π.χ. για το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, και τον εμπιστευόμαστε.

Ακούω από τους ¨Ελληνες φίλους μου επιχειρηματίες στις ΗΠΑ πως τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα κι «εγώ χαίρομαι γι' αυτό.»

Παλαιότερα, γνωστοί Ελληνοαμερικανοί όπως ο Αλεξ Σπανός και ο Τζον Κατσιματίδης αισθάνθηκαν πως οι κυβερνήσεις δεν κράτησαν τον λόγο τους. Μάλιστα, ο Κατσιματίδης είχε γράψει τότε σε μια εφημερίδα πως η Ελλάδα ήταν για «beaches, baclava και bouzouki» και όχι για επενδύσεις.

Όμως, ο κ. Κατσιματίδης, ο οποίος διοργάνωσε τραπέζι προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη πρόσφατα στη Ν. Υόρκη, λέει τώρα στον πάτερ Αλέξανδρο πως σκέφτεται να επενδύσει.

Είναι πολύ θετικό που έγιναν όλες αυτές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του τετ-α-τετ.

Ακούω επίσης να λένε καλά πράγματα για την Ελλάδα από το υπουργείο ¨Αμυνας των ΗΠΑ και την συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

«Ο Τζο Μπάιντεν, (πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία) ο οποίος είναι στενός μου φίλος αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Ο Μπάιντεν είναι σαν να έχουμε Μπαιντονόπουλος, θα είναι ο πρώτος ¨Ελληνας πρόεδρος της Αμερικής…κι αυτός ενθαρρύνει όλους τους φίλους του να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα,» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο ground zero, ο ίδιος ανέφερε ότι ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα τον τελειώσει και στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021 θα έχουμε θυρανοίξια.

Κωνσταντίνος Δρούγος

Κωνσταντίνος Δρούγος

Μεγαλώνει η απόσταση της Ελλάδας από την ομογένεια των ΗΠΑ καθώς η παλιά γενιά πήγαινε εκκλησία, συμμετείχε στην AHEPA και άλλες ομογενειακές οργανώσεις, τόνισε ο κ. Δρούγος, αντιπρόεδρο της EMBCA και managing director της Agromarketing International Consultants, προσθέτοντας ότι έχουν ατονίσει κάπως οι παλιές επαφές.

Η εικόνα της Ελλάδας επλήγη από την πολυετή οικονομική κρίση καθώς έχασε μέρος από την αίγλη της.

«Εμείς είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας,» ανέφερε.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει όραμα και να ενδιαφερθεί για την εκπαίδευση των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ γιατί η εκπαίδευση είναι η κουζίνα που γίνεται το φαγητό όπως ανέφερε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ελληνική ναυτιλία που είναι πετυχημένο δείγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.

Φτιάχνουμε ένα μουσείο για την ναυτιλία στην Νέα Υόρκη θέλουμε να αναδείξουμε αυτό το σημείο, πρόσθεσε.

Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες έχουν ισχυρή παρουσία σε διαφόρους κλάδους όπως το real estate, η φαρμακοβιομηχανία και θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Λεφτά υπάρχουν, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρότζεκτς που να είναι έτοιμα για επενδύσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αμερικανικά funds έχουν βάλει πάνω από 10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας μετοχές, ομόλογα και εταιρείες.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας

Ηχολήπτης: Τάσος Σοΐλεμέζης

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2LYErPC
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη