-->

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ | Η παρατεταμένη απουσία του Φ. Μαργαρίτη δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον Ιωάννη Κωνσταντίνου. Λίγο πριν από το 1880 αναγκάστηκε να πάρει τρίτο συνεταίρο στο φωτογραφείο τον Ιωάννη Λαμπάκη, ο οποίος είχε εργαστεί εκεί παλαιότερα ως βοηθός τους. Στην αρχική φίρμα των «Μαργαρίτη και Κωνσταντίνου» προστέθηκε με σφραγίδα και το όνομα του I. Λαμπάκη. Όταν το απόθεμα των παλαιών χαρτονιών (πασπαρτού) τελείωσε, τότε εκτύπωσαν καινούργια που είχαν και τα τρία ονόματα. Το φωτογραφείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, με αρκετή κίνηση, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τον αριθμό των σωζόμενων φωτογραφιών. Στο μεταξύ, ο Φ. Μαργαρίτης περιόδευε σε πόλεις της Ευρώπης και της Ρωσίας με δικαιολογία την έκδοση καταλόγου της νομισματικής συλλογής του, την οποία είχε σκοπό να πουλήσει.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΑΡΕΣΚΟΤΑΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ
Οι οικονομικές διαφορές που είχαν οι δύο αρχικοί συνεταίροι σε συνδυασμό με την απουσία του Μαργαρίτη προκάλεσαν δυσαρέσκεια και ρήξη στη σχέση τους. Κατά τη δεκαετία από 1ης Ιανουαρίου 1873 μέχρι 1ης Φεβρουαρίου 1883 ο I. Κωνσταντίνου συντηρούσε την οικογένεια του συνεταίρου του, στο σπίτι της οποίας συγκατοικούσε, χωρίς ο ίδιος να εισπράττει το μερίδιο που του αναλογούσε. Το συνολικό ποσό κατά τους υπολογισμούς του ήταν 99.680 δραχμές. Ο Κωνσταντίνου επεδίωξε κάποια στιγμή να εισπράξει τα χρήματά του διά της δικαστικής οδού, φαίνεται όμως ότι τελικά δεν δικαιώθηκε. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς αποχώρησε από το φωτογραφείο ο I. Κωνσταντίνου. Το 1889 όμως βρισκόταν στη Λαμία και ασχολούνταν με τη διαχείριση των κτημάτων που είχε στη Νέα Μιτζέλα.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΑΡΕΣΚΟΤΑΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ
Εικάζεται ότι ο I. Κωνσταντίνου έφυγε γύρω στα 1885. Ύστερα από αυτό ο I. Λαμπάκης (1851-1916) υποχρεώθηκε να φύγει και αυτός. Εγκατέστησε τότε δικό του φωτογραφείο στην πλατεία Καπνικαρέας και Ερμού, στον δεύτερο όροφο, απέναντι από το κατάστημα «Βόμβυξ». Για ένα διάστημα συνεργάστηκε με τον Νικόλαο Παντζόπουλο ο οποίος ήταν φίλος και κουμπάρος του. Τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα ο Λαμπάκης είχε φωτογραφείο στην οδό Χάρητος 15. Το 1892 φωτογράφισε τους γυμναστικούς και αθλητικούς αγώνες και το 1896 τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες, με ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Το 1898, μετά το γάμο του, αποφάσισε να γίνει παπάς. Χειροτονήθηκε και τοποθετήθηκε εφημέριος στον Άγιο Λουκά και αργότερα στην Αγία Ζώνη.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΑΡΕΣΚΟΤΑΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ
Πέθανε στην Αθήνα το 1916. Για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του Φ. Μαργαρίτη δεν υπάρχουν πληροφορίες. Είναι γνωστό μόνο ότι το 1890 ζούσε στο σπίτι της αδελφής του στο Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας όπου είχε πάει προερχόμενος από το Λονδίνο. Πέθανε εκεί την 1η Απριλίου 1892.

ΑΛΚΗΣ Ξ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 1839-1970 ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ 2008



from ανεμουριον https://ift.tt/2J6TBAq
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->