Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Ερντογάν-Πενς

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Ερντογάν-Πενς

Μια ώρα και είκοσι λεπτά κράτησε η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών, αλλά δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν έπειτα το πέρας της συνάντησης.

Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδιες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Σε διπλανή αίθουσα, στενός σύμβουλος του Ερντογάν συνομιλούσε με απεσταλμένο του Πούτιν.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, με τον οποίον συζήτησε την κατάσταση στην Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι Καλίν και Λαβρέντιεφ «συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας οι οποίες προέρχονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η συνάντηση, που ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει αρχικά πως δεν ήθελε να γίνει, ξεκίνησε με τυπική χειραψία. Αν και οργισμένος με τις αμερικανικές κυρώσεις υποδέχθηκε τελικά τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Βλοσυροί και οι δύο συζήτησαν το αδιαπραγμάτευτο για την Άγκυρα: την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Μάλιστα, για να τονίσει τον εκνευρισμό του με την Ουάσιγκτον, είχε διαρρεύσει την πληροφορία ότι είχε στείλει στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστολή του Προέδρου Τραμπ, λόγω του ύφους της.

«Δεν θέλεις να είσαι υπεύθυνος για την σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλεις να είσαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – γιατί θα την καταστρέψω (…) Μην κάνεις τον σκληρό. Μην είσαι ανόητος» ανέφερε στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος .

Σε σχόλιό του το Κρεμλίνο, μέσω του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «μια αρκετά ασυνήθιστη επιστολή». «Δεν συναντάς συχνά μια τέτοια γλώσσα στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Άσαντ: Θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα

Αν και είναι στην ένατη μέρα η τουρκική επιχείρηση, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι τουρκικές δυνάμεις με εμπροσθοφυλακή τους συμμάχους τους μάχονται ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο την Ρας Αλ Αίν, ενώ Κομπάνι και Μανμπίζ, οι δύο στρατηγικής και συμβολικής σημασίας πόλης, πέρασαν στον έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος  διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα και «θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα». Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

Η ρωσική σημαία όπως κυματίζει σε φυλάκιο κοντά στην μεθόριο υπενθυμίζει ότι είναι απαγορευμένη περιοχή για την Τουρκία, αλλά και το ποιος είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στη Συρία.

Χρήση μη συμβατικων όπλων καταγγέλουν οι Κουρδοι-Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Ακάρ

Εν τω μεταξύ, τη χρήση μη συμβατικών όπλων, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ στις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ρας αλ-Άιν κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», κατήγγειλε

«Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απέρριψε τις κατηγορίες αυτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Άγκυρα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, σημειώνοντας πως ο τουρκικός στρατός δεν έχει χημικά όπλα στο απόθεμά του. «'Ολοι γνωρίζουν αυτό το γεγονός», είπε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΡ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu, AFP

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35ITXXK
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη