Γιατί σε ένα στάδιο τρέχουμε αριστερόστροφα;

Γιατί σε ένα στάδιο τρέχουμε αριστερόστροφα;

Η γρήγορη απάντηση είναι πως έτσι ορίζει ο κανόνας. Πιο συγκεκριμένα, αν και έχει καταγραφεί ότι στην αρχαία Ελλάδα οι αγώνες πραγματοποιούνταν αριστερόστροφα για να είναι πιο εύκολο στους θεατές να παρακολουθήσουν, το 1896 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα οι αθλητές κλήθηκαν να τρέξουν με τη φορά του ρολογιού.

Αυτό οδήγησε σε σημαντική διαμαρτυρία των αθλητών με αποτέλεσμα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να συνεδριάσει (1913) και να ορίσει τον κανόνα που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, πιο επιστημονικοί λόγοι οι οποίοι απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Το αριστερό τμήμα του σώματός μας είναι ελαφρώς βαρύτερο συγκριτικά με το δεξί λόγω της καρδιάς. Το τρέξιμο αριστερόστροφα σε συνδυασμό με την κλίση του σώματος προς τα αριστερά (λόγω του βάρους και της κατεύθυνσης του σώματος) μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Αυτο συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των ατόμων θεωρούν πιο «δυνατά» τα δεξιά τους άκρα και έτσι υπάρχει εξισορρόπηση της δύναμης στο σώμα και συνεπώς καλύτερο αποτέλεσμα. Επιπλέον, το «δυνατό» πόδι μπορεί να κάνει μεγαλύτερα βήματα και να δίνει καλύτερα πατήματα στις στροφές γι' αυτό δημιουργείται πλεονέκτημα όταν βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά.
Στη φύση σχεδόν τα πάντα κινούνται αντίθετα από τη φορά του ρολογιού. Η γη γύρω από τον εαυτό της, όλοι οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο, η μοριακή δομή των αμινοξέων κ.α.

Ένας άλλος λόγος που το τρέξιμο προς τα αριστερά είναι πιο εύκολο για τους αθλητές είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τα πράγματα από τα αριστερά προς τα δεξιά, όπως διαβάζουμε δηλαδή. Τα μάτια είναι λοιπόν, πιο εξοικειωμένα προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι η διαδικασία του τρεξίματος προκύπτει πιο φυσικά.

Τέλος, η άνω κοίλη φλέβα συλλέγει απο-οξυγονωμένο αίμα προς την καρδιά με την υποβοήθηση της καρδιάς ως αντλία αναρρόφησης. Αυτή η φλέβα μεταφέρει αίμα από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η φυγόκεντρος δύναμη που οφείλεται στην αριστερόστροφη λειτουργία βοηθά αυτή την αναρρόφηση. Αν τρέξουμε δεξιόστροφα, η φυγόκεντρος δύναμη εμποδίζει την αναρρόφηση. Δεδομένου ότι η καρδιά είναι στην αριστερή πλευρά, για τους ανθρώπους και τα ζώα, το τρέξιμο προς τα αριστερά κάνει τη φυγόκεντρος δύναμη στο σώμα να ενεργεί από αριστερά προς τα δεξιά.

πηγή: beconscious.grvia Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις - Dikaiologitika | Ειδήσεις https://ift.tt/33K5yUN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.