Ιστορικότητα της Μονής Αγκαράθου

Ιστορικότητα της Μονής Αγκαράθου

Στην ιστορικότητα της Μονής Αγκαράθου και άλλων ιστορικών Μοναστηριών της Κρήτης, χαρακτηρίζοντάς τα άσβεστους φάρους της Ορθοδοξίας με σημαντική διαχρονική συμβολή και ρόλο στον πολιτισμό, στην ιστορία, στην παιδεία, στην κοινωνία, στους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία, αναφέρθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Η Μονή Αγκαράθου στα χρόνια της Βενετοκρατίας».

Το  συμπόσιο άρχισε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων της ιεραρχίας, κλήρου ,της Περιφέρειας Κρήτης, φορέων, πανεπιστημιακών-ερευνητών και πολιτών, οργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή και την Περιφέρεια Κρήτης.

Μετείχαν έγκυροι ερευνητές φωτίζοντας όλες τις ιστορικές πτυχές του συνεδρίου, το οποίο γίνεται για την ανάδειξη της ιστορίας και του σημαντικού ρόλου της Μονής Αγκαράθου, ύστερα μάλιστα και από την αποκάλυψη τού ιστορικού λαβάρου της Μονής. Το άγνωστο μέχρι τώρα λάβαρο, που αναδείχθηκε πρόσφατα έπειτα  από έρευνα στο  Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, πιστοποιήθηκε πως ανήκε στη Μονή Αγκαράθου και υψώθηκε από το Μελέτιο Καλλονά, ιερομόναχο της, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του, στην ιστορική μάχη ανακατάληψης του Καστελλίου Τεμένους το 1647.

Σήμερα στην Ιερά Μονή Αγκαράθου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Μελετίου του Πηγά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας έγινε η παρουσίαση της σύγχρονης αναπαράστασης του ιστορικού λαβάρου της Μονής.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος, στην ιστορικότητα και στο ρόλο της Μονής, τόνισε: «Η Μονή Αγκαράθου διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο σε μια πνευματική και ιστορική διαδρομή ,που ξεκίνησε πάνω στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και συνεχίστηκε μέσα από το βίο και τη διαδρομή πολλών ιερών προσώπων. Σε αυτό το μοναστήρι, στην καρδιά της Κρήτης, σπουδαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας δίδαξαν στον κόσμο την ορθόδοξη πίστη. Από τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρη και τον Πατριάρχη Μελέτιο Πηγά, μέχρι τους σύγχρονους φωτισμένους ιεράρχες, το μοναστήρι αποτελεί φυτώριο παιδείας και πνευματικότητας. Ένα μοναστήρι που σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, όπως η περίοδος της Βενετοκρατίας, η περίοδος των Οθωμανών, αλλά και αργότερα κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στους διαχρονικούς αγώνες του Ελληνισμού για Ελευθερία».

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2nGv5yz
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.