«Η γυναίκα της υπαίθρου στη Συλλογή Κατσίγρα»

«Η γυναίκα της υπαίθρου στη Συλλογή Κατσίγρα»

Η 15η Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, εορτάζεται ως «Διεθνής Ημέρα Γυναίκας της Υπαίθρου». Ο εορτασμός καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το Ψήφισμα 62/136 της 18ης Δεκεμβρίου 2007 και υπογραμμίζει τον «κρίσιμο ρόλο και τη συμβολή των αγροτισσών γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών γυναικών, στην ενίσχυση της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην εξάλειψη της φτώχειας στην ύπαιθρο».
Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, διοργανώνει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 6.30μ.μ ανοιχτή ξενάγηση στα έργα της Μόνιμης Συλλογής με θέμα «Η γυναίκα της υπαίθρου στη Συλλογή Κατσίγρα» και ειδική προβολή στο "dark room" της αίθουσας της Μόνιμης Συλλογής.
Οι γυναίκες αγρότισσες της ελληνικής υπαίθρου απεικονίζονται σε μία σειρά έργων της Συλλογής Κατσίγρα, στην οποία διακρίνεται ξεκάθαρα η προτίμηση του συλλέκτη για έργα που απεικονίζουν το ελληνικό πεδινό τοπίο της περιόδου 1920-50. Αγρότισσες που θερίζουν ένα χωράφι, που μαζεύουν τη σοδειά, γυναίκες σε καθημερινές αγροτικές ασχολίες όπως η βοσκή των προβάτων, αγρότισσες που ασχολούνται με τη συγκομιδή καρπών, γυναίκες που πλένουν τα ρούχα τους στη βρύση ενός χωριού, αλλά και μια χωρική που ταΐζει τις κότες της. Όλες μαζί, μας επισημαίνουν τη σημασία του ρόλου της γυναίκας της υπαίθρου στην Ελλάδα, όπου ακόμα και σήμερα αποτελεί το ήμισυ περίπου του αγροτικού πληθυσμού και το γεγονός ότι η γυναίκα παραμένει να είναι η ψυχή και ο βασικός παράγοντας της οικογένειας στις αγροτικές περιοχές.

Η είσοδος ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,
Λεωφ. Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη, 2410-616266
Σχεδιασμός – υλοποίηση: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Μαρία-Σοφία Χαρισμανίδου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2Vnqi1v
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.